Kommunikációs Pitch: Ilyen a Győztes Stratégia

Egy erőteljes, meggyőző hangvételű előadás képessége az élet számos területén jelentheti a különbséget a siker és a kudarc között, kezdve a startup vállalkozás számára történő befektetés biztosításától kezdve a vevő meggyőzéséig, hogy vásároljon meg egy terméket, vagy a közönség meggyőzéséig, hogy támogasson egy ügyet. Ez alapvető eszköz a vállalkozók, az értékesítők, a marketingesek, az álláskeresők és bárki más számára, akinek másokra kell hatnia.

Tartalom

A kommunikációs pitch jelentése, célja

A kommunikációs pitch egy olyan előadás, amelyet azzal a szándékkal tartanak, hogy a hallgatót meggyőzzék egy bizonyos cselekvésre vagy kedvező benyomás kialakítására.

Rövid, meggyőző beszéd, amely felkelti az érdeklődést a szervezet tevékenysége, egy termék, egy ötlet vagy önmaga iránt. Létfontosságú kommunikációs eszköz, amelyet arra használnak, hogy tömören és meggyőzően közvetítsen egy üzenetet, hogy befolyásolja a hallgató döntését vagy felfogását.

A pitchelés fogalma nem új, de szerepe a modern társadalomban az üzleti világ összetettsége és versenyképessége miatt kritikusabb, mint valaha.

A sikeres előadás nem csak a beszédről szól, hanem a hatékony kommunikációról is. A hallgatóság igényeinek és elvárásainak mély megértése, az üzenet egyértelműsége, valamint a személyes kapcsolatteremtés képessége szükséges hozzá. Míg a beszéd tartalma fontos, az előadás módja gyakran döntő fontosságú az üzlet megkötése vagy meghiúsulása szempontjából.

A tökéletes hangvételhez nincs egy általános recept. A különböző helyzetek és célközönségek különböző megközelítést igényelnek. Vannak azonban olyan alapelvek és technikák, amelyek mindenre érvényesek.

Iratkozz fel!

Értesülj a legfrissebb bejegyzésekről, tréningekről első kézből!

A sikeres pitch alapelemei

Bár a konkrét tartalom és szerkezet a kontextustól és a célközönségtől függően változhat, vannak bizonyos elemek, amelyek általában hatékonyabbá teszik a bemutatkozást:

 

 • Világosság: A sikeres bemutatkozás világosan kifejezi a célját és a legfontosabb pontokat. Kerüli a szakzsargont és a bonyolult magyarázatokat.
 • Relevancia: A beszédnek a hallgató igényeihez, érdeklődési köréhez és problémáihoz kell igazodnia. Választ kell adnia arra a kérdésre, hogy „mi hasznom származik belőle?”.
 • Magával ragadó: A jó ajánlat már az elején leköti a hallgató figyelmét, és végig fenntartja az érdeklődést. Gyakran tartalmaz olyan történetet vagy érzelmi elemet, amely a hallgatóra hatással van.
 • Tömör: Tekintettel arra, hogy a bemutatkozás gyakran időszűkében történik, rövidnek és lényegre törőnek kell lennie. A lehető legkevesebb szóval közvetíti a legfontosabb üzeneteket.
 • Felhívás a cselekvésre: A sikeres beszédet egy egyértelmű cselekvésre való felhívás zárja, amely megmondja a hallgatónak, hogy milyen lépést szeretne, hogy a következő lépést tegye meg.

 

E kulcsfontosságú elemek megértésével elkezdhetünk olyan hangzatos beszédet készíteni, amely valószínűleg meggyőző és hatékony lesz.

Podcast beszélgetés, pitch

Elevator Pitch

Az „elevator pitch” egy rövid, meggyőző beszéd, amellyel felkeltheted az érdeklődést az ajánlatod iránt. Ez egy tömör, előre elkészített beszéd, amely elmagyarázza, hogy mivel foglalkozik a vállalkozásod, kiket szolgál ki, és miben egyedülálló. A kifejezés abból az elképzelésből ered, hogy az összefoglalót egy liftezés időtartama alatt, azaz körülbelül harminc másodperctől két percig terjedő idő alatt kell előadni.

Egy jó elevator pitchnek a következő kérdésekre kell választ adnia:

 • Mi az ötleted vagy vállalkozásod?
 • Milyen problémát old meg?
 • Hogyan oldja meg a problémát?
 • Mi az egyedi a megoldásodban?
 • Ki a célközönség?

A sikeres elevator pitch tömör, világos és magával ragadó. Nagyon rövid idő alatt kell kommunikálnod, hogy ki vagy, mit csinálsz, és ez miért fontos.

Az önbizalom és a beszéded hatékonysága növelhető.

Csoportos beszédtechnika tréning: tanulj és fejlődj az összetartozás élményével!

Ruff-Kiss Ágnes beszédtechnika tanár

Üzleti beszéd: Business Pitch

Az üzleti bemutatkozás, pitch a vállalkozó által a potenciális befektetőknek tartott prezentáció, amely bemutatja az üzleti ötletet vagy modellt, a célpiacot, a tervezett pénzügyi adatokat, a versenyt, a csapatot és a befektetési követelményeket.

Az elevator pitch-el ellentétben, amely általában rövid, és körülbelül 30 másodperctől 2 percig tart, az üzleti bemutató általában részletesebb, és a helyzettől függően néhány perctől akár egy óráig vagy tovább is tarthat.

Az üzleti pitch célja a finanszírozás, partnerségek vagy egyéb támogatási formák biztosítása. Ezért meggyőzőnek és magával ragadónak kell lennie. Az üzleti bemutatkozás gyakran diavetítéssel és kérdés-válasz órával is járhat.

Az üzleti prezentáció összetevői a következők lehetnek:

 • Bevezetés: Egy magával ragadó történet vagy tény, amely megragadja a közönség figyelmét.
 • Problémakifejtés: Annak a problémának a magyarázata, amellyel a vállalkozás foglalkozik.
 • Megoldás: A vállalkozás által kínált termék vagy szolgáltatás, amely megoldja a megadott problémát.
 • Piac mérete: A vállalkozás által megcélzott piac méretére és jellemzőire vonatkozó információk.
 • Üzleti modell: Hogyan tervezi a vállalkozás a pénzkeresést.
 • Marketing- és értékesítési stratégia: Hogyan tervezi a vállalkozás az ügyfelek vonzását és megtartását.
 • Verseny: A versenytársak áttekintése és a vállalkozás egyedi értékjavaslata.
 • Pénzügyi előrejelzések: A vállalkozás pénzügyi előrejelzéseinek és kulcsfontosságú mutatóinak áttekintése.
 • Csapat: Információk a csapattagokról és képzettségükről.
 • Kérdések: A befektetés vagy cselekvés, amelyet a közönségtől kér.


Ne feledd, az üzleti bemutatkozás célja, hogy meggyőzd a közönséget arról, hogy vállalkozásodba érdemes befektetni, ezért kulcsfontosságú, hogy világos, tömör és meggyőző legyél.

Az emberek nem azt veszik meg, amit csinálsz, hanem azt, hogy miért csinálod.

Értékesítési beszéd: Sales Pitch

Az értékesítési beszéd, „sales pitch” olyan beszéd (vagy beszédsorozat), amely megpróbál meggyőzni valakit vagy egy csoportot egy termék vagy szolgáltatás tervezett értékesítési stratégiájával, amelynek célja a termék vagy szolgáltatás értékesítésének kezdeményezése és lezárása.

Az értékesítési beszédet alapvetően úgy tervezték, hogy vagy egy termék vagy szolgáltatás bemutatása legyen egy olyan közönségnek, amely semmit sem tud róla, vagy egy olyan termék vagy szolgáltatás leíró bővítése, amely iránt a közönség már kifejezte érdeklődését.

Az értékesítési beszédek gyakran a termék vagy szolgáltatás jellemzőinek ismertetését olyan kijelentésekkel egészítik ki, amelyek részletezik, hogy ezek a jellemzők milyen előnyökkel járnak a fogyasztó számára.

Az értékesítési beszéd összetevői a következők lehetnek:

 • Bevezetés: Magával ragadó bevezetés, amely megragadja a vásárló figyelmét.
 • Az ügyfél igényeinek megértése: Az ügyfél problémájának, szükségletének vagy vágyának azonosítása, amelyet a termék vagy szolgáltatás kielégít.
 • A megoldás felajánlása: Az ügyfél igényeinek megoldásaként kínált termék vagy szolgáltatás.
 • Az előnyök kiemelése: Annak hangsúlyozása, hogy a termék vagy szolgáltatás milyen előnyökkel jár az ügyfél számára. Ez nem csak a jellemzők felsorolása kell, hogy legyen, hanem annak világos magyarázata, hogy ezek a jellemzők hogyan felelnek meg az ügyfél igényeinek.
 • Az ellenvetések kezelése: Az ügyfél esetleges kifogásainak vagy aggályainak kezelése. Ehhez a termék vagy szolgáltatás alapos ismerete, valamint az ügyfelek általános aggályainak megértése szükséges.
 • Felhívás a cselekvésre: Egyértelmű és meggyőző felhívás a cselekvésre, amely a vásárlást vagy a további elköteleződést segíti elő.
 • Utánkövetési stratégia: Az ügyféllel való kapcsolattartás terve, függetlenül attól, hogy vásárol-e vagy sem.

Az értékesítés célja nem csupán az eladás, hanem az ügyféllel való kapcsolat kiépítése, ami megkönnyíti a jövőbeli értékesítést és az ajánlásokat. Az elevator pitch-hez és a business pitch-hez (üzleti beszédhez) hasonlóan az értékesítési beszédnek is magával ragadónak, meggyőzőnek és a közönség igényeihez és érdeklődési köréhez igazítottnak kell lennie.

Fejlődnél?

Csoportos beszédtechnika tréning keretén belül személyesen segítek, hogy ráláss pontosan milyen erősségeid és nehézségeid vannak a kommunikációban.

Befektetői beszéd: Investor Pitch

A befektetői bemutatkozás, az investor pitch a vállalkozó által a potenciális befektetőknek tartott prezentáció, amelynek célja, hogy finanszírozást biztosítson egy üzleti vállalkozás számára – erre nagyon jó példa a Cápák Között TV műsor. Számos induló vállalkozás és vállalkozás számára ez a forrásszerzési folyamat kulcsfontosságú része.

A termék vagy szolgáltatás eladására összpontosító értékesítési előadással ellentétben a befektetői előadás célja magának az üzleti vagy befektetési lehetőségnek az eladása.

A befektetői pitch jellemzően a következő elemeket tartalmazza:

 • Probléma és megoldás: Kezdj egy olyan meggyőző probléma bemutatásával, amellyel a vállalkozásod foglalkozik, és magyarázd el az egyedi megoldást.
 • Piaci méret és validáció: Adj tájékoztatást a megcélzott piac méretéről, valamint a piacon már elért validációról vagy vonzerőről.
 • Üzleti modell: Magyarázd el, hogyan tervezed a pénzkeresést, részletesen ismertetve a bevételi forrásokat és a költségszerkezetet.
 • Marketing- és értékesítési stratégia: Vázold fel, hogyan tervezed az ügyfelek vonzását és megtartását.
 • Versenykörnyezet: Elemezd versenytársaid, és mutasd be versenyelőnyöd.
 • Csapat: Emeld ki csapatod kulcsfontosságú tagjait, hangsúlyozva tapasztalatukat és szakértelmüket.
 • Pénzügyi előrejelzések és kulcsfontosságú mutatók: Mutasd be a következő 3-5 évre vonatkozó pénzügyi előrejelzéseid, és tárgyald meg az üzleti tevékenységét meghatározó kulcsfontosságú mérőszámokat.
 • Kérj: Világosan mondja meg, hogy mit kérsz a befektetőktől – mennyi pénzre van szükséged, mire fogod felhasználni, és milyen megtérülésre számítasz.
 • Kilépési stratégia: Beszéld meg a befektetők lehetséges kilépési stratégiáit, például a kivásárlást vagy a tőzsdei bevezetést.

Ne feledd, a befektetői bemutatkozás célja, hogy meggyőzd a befektetőket arról, hogy vállalkozásod nagyszerű befektetési lehetőséget jelent.

A legjobb befektetői pitchek meggyőző történetet mesélnek el, vizuálisan is vonzóak, és magabiztosan és lelkesen adják elő őket. Emellett a célközönséghez igazodnak – a különböző befektetőket a  vállalkozásodnak különböző aspektusai érdekelhetik, ezért fontos, hogy tudd, kinek akarod bemutatni a vállalkozásod, és ennek megfelelően alakítsd ki a prezentációdat.

Az önbizalom és a beszéded hatékonysága növelhető.

Csoportos beszédtechnika tréning: tanulj és fejlődj az összetartozás élményével!

Ruff-Kiss Ágnes beszédtechnika tanár

Médiaszereplés: Média Pitch

Ha a médiafelkérést kaptál, van előre lekötött interjúd vagy médiamegjelenésed, akkor érdemes felkészülnöd az alábbiakra:

 • Ismerd az üzeneteid: Határozz meg két-három kulcsfontosságú üzenetet, amelyet az interjú során közvetíteni szeretnél. Gyakorold, hogy ezeket a pontokat világosan és tömören fogalmazd meg.
 • Számíts előre a kérdésekre: Gondold át, milyen kérdéseket tehetnek fel neked, és készítsd elő a válaszaidat. Számolj a nehéz kérdésekkel is.
 • Gyakorolj: Csinálj próbainterjút egy kollégáddal vagy egy kommunikációs médiatrénerrel. A gyakorlat teszi a mestert, különösen a médiainterjúk esetében.
 • Öltözz megfelelően: A megjelenés számít egy tévéinterjún. Viselj a közönségnek és a médiumnak megfelelő, professzionális öltözéket.
 • Nonverbális kommunikáció: Figyelj a testbeszédedre. Legyen szemkontaktus, használj megfelelő arckifejezést, és kerüljd a zavaró gesztusokat.
 • Maradj nyugodt és higgadt: Normális dolog idegesnek lenni, de próbálj meg nyugodt maradni. Vegyél néhány mély lélegzetet az interjú előtt, hogy megnyugodj.
 • Ismerd a formátumot: Élőben vagy előre felvett? Telefonos vagy személyes interjú? A formátum ismerete segíthet a megfelelő felkészülésben.

Ne feledd, hogy akár médiafelkérésre készülsz, akár médiamegjelenésre készülsz, a célod az, hogy olyan meggyőző történetet adj elő, amely leköti a közönséget, és hatékonyan közvetíti a legfontosabb üzeneteket.

Felkészülés a Pitch-re

A kommunikációs pitch egy tömör, meggyőző üzenet, amelynek célja, hogy érdeklődést keltsen egy projekt, ötlet vagy termék iránt. Különböző formákban, például prezentációban, beszédben, e-mailben vagy akár beszélgetésben is elhangozhat.

Formájától függetlenül a kommunikációs beszéd célja, hogy megragadd a közönség figyelmét, és meggyőzd őket egy bizonyos cselekvésre, például arra, hogy fektessenek be az ötletedbe, vásárolják meg a termékedet, vagy támogassák a projekted.

Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készíts kommunikációs beszédet:

 1. Értsd meg a közönséged: Tudd, hogy kinek készülsz a pitchinggel, és mi érdekli őket. Szabd üzeneted az ő érdekeikhez, szükségleteikhez és aggodalmaikhoz. Használj olyan nyelvet és hangnemet, amely rezonál rájuk.
 2. Határozd meg a célod: Mit akarsz elérni a hangvételeddel? Megpróbálsz eladni egy terméket, finanszírozást szereznél, vagy partnerséget építeni? Légy világos a céljaiddal kapcsolatban.
 3. Fejleszd ki a fő üzeneteidet: Határozd meg a legfontosabb pontokat, amelyeket közvetíteni szeretnél. Melyek az ötleteid, termékeid vagy projekted legfontosabb előnyei vagy értéktételei? Koncentrálj az előnyökre, ne csak a tulajdonságokra.
 4. Hozz létre egy meggyőző történetet: Az emberek nagyobb eséllyel emlékeznek a történetekre, és nagyobb valószínűséggel hatnak rájuk, mint a tényekre és számadatokra. Használj történetet, hogy illusztráld a mondanivalód, és érzelmileg is bevond a közönséget.
 5. Szerkeszd meg a bemutatkozásod: A bemutatkozásának legyen világos eleje, közepe és vége. Kezdje egy erős kezdéssel, hogy megragadd a figyelmet, a közepén mutasd be a legfontosabb üzeneteket, és egy meggyőző cselekvésre való felhívással fejezze be.
 6. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj: Add elő többször a beszéded, amíg az gördülékenyen nem megy. A gyakorlás segít önbizalmat szerezni, és biztosítja, hogy hatékonyan add elő a pontjaid.
 7. Készülj fel a kérdésekre és ellenvetésekre: Számíts előre a hallgatóságának esetleges kérdéseire vagy ellenvetéseire, és készíts átgondolt válaszokat.
 8. Használj vizuális segédeszközöket: Adott esetben használj vizuális segédeszközöket, például diákat, kellékeket vagy bemutatókat, hogy fokozd az üzeneted, és emlékezetesebbé tedd azt.

Ne feledd, hogy a sikeres kommunikációs dobás világos, meggyőző és ügyfélközpontú. Nem csak arról szól, hogy mit akarsz mondani, hanem arról is, hogy a közönségnek mit kell hallania.

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!