TikTok Videó Készítése: Így Tűnj Ki a Tömegből

A TikTok megértése olyan, mintha egy új nyelvet tanulnánk. Elsőre talán nyomasztónak és érthetetlennek tűnhet, mintha egy idegen országban lennél, ahol nem beszéled a nyelvet. Ráadásul minél idősebb vagy, annál „vadabb” ez az idegen nyelv. A 20-as éveidben angol, az 50-es éveidben inkább kínai. De ne aggódj, ha elmerülsz ebben az új környezetben, hamar elkezded elsajátítani az egyedi kifejezéseket (pl.: trending hashtagek), videóformátumokat, stílusokat és a közeg kultúráját (közösségi normák és trendek.

Tartalom

A platform bűvöletében

A TikTok megértése

Elsőre talán nyomasztónak és érthetetlennek tűnhet, mintha egy idegen országban lennél, ahol nem beszéled a nyelvet. Ráadásul minél idősebb vagy, annál vadabb ez az idegen nyelv. A huszas éveidben angol, az ötvenes éveidben inkább kínai.

De ne aggódj, ha elmerülsz ebben az új környezetben, hamar elkezded elsajátítani az egyedi kifejezéseket (pl.: trending hashtagek), videóformátumokat, stílusokat és a közeg kultúráját (közösségi normák és trendek).

A platform algoritmusa, amely az interakcióid alapján ajánl tartalmakat, olyan, mint egy intuitív nyelvtanár. Felismeri, hogy milyen típusú tartalmakkal foglalkozol (az általad leggyakrabban használt szavak és kifejezések), és elkezd többet nyújtani belőlük (az igényeidre szabott leckék).

Ahogy továbbra is „beszélsz” és „hallgatsz” (posztolsz és részt veszel), egyre folyékonyabban beszélsz a TikTok nyelvén, ami lehetővé teszi számodra, hogy hatékonyan kommunikálj és kapcsolatba lépj a közösséggel (közönséggel).

Végső soron a TikTok megértése lehetővé teszi, hogy a saját történeteidet úgy meséld el, hogy az a célközönségednek is megfeleljen – arról van szó, hogy folyékonyan beszélsz egy olyan nyelven, amelyet világszerte milliók beszélnek és értenek.

Iratkozz fel!

Értesülj a legfrissebb bejegyzésekről, tréningekről első kézből!

Mitől népszerű a TikTok?

A TikTok népszerűsége elsősorban kreatív, dinamikus és interaktív jellegéből fakad. Platformot biztosít arra, hogy egyedi módon fejezzük ki magukat, széles közönséggel kapcsolódjunk, és részt vegyünk a globális trendekben.

Ráadásul a platform algoritmusa úgy van kialakítva, hogy a nézők figyelmét a hiánypótló tartalmakra irányítsa, így a platform a legkülönfélébb témák és ötletek olvasztótégelye.

Fontos megérteni, hogy miért népszerű a TikTok, hogy felismerjük és értékelni tudjuk a benne rejlő potenciált mint tartalomkészítő platformban, és megértsük, milyen típusú tartalmak találnak visszhangra a felhasználói bázison.

Célközönség és tartalmi stratégia

A TikTok felhasználói bázisának többségét a Z generáció alkotja, bár egyre nagyobb teret nyer az idősebb demográfiai csoportok körében. A célközönség, az érdeklődési körük és az elköteleződési szokásaik megértése kritikus fontosságú a jó fogadtatású tartalmak létrehozásához.

Ezeknek az információknak kell beépülniük a tartalmi stratégiájába – abba a tervbe, amely meghatározza, hogy milyen videókat készít, mikor teszi közzé őket, és hogyan lép interakcióba a közönségével. Egy jól átgondolt tartalmi stratégia kidolgozása növeli az esélyét arra, hogy növelje követőinek számát, és maximalizálja a TikTok-on gyakorolt hatását.

Mivel a TikTok közössége hihetetlenül sokszínű, és a széles demográfiai skála azt jelenti, hogy tartalmaid sok különböző korosztály számára rezonálhatnak.  

Az idősebb TikTok-felhasználók, gyakran a 35 év felettiek, olyan tartalmakhoz vonzódnak, amelyek relevánsak az érdeklődési körükhöz és élettapasztalataikhoz.

Ezek közé tartozhatnak:

 • az otthonjavítási és barkács tippek,
 • főzés, receptek,
 • pénzügyi tanácsadás,
 • anya szerep,
 • egészségtudatos élet.

A fiatalabb, gyakran tizenéves és húszas éveik elején járó felhasználók szeretik a trending kihívásokat, vagyis a táncos, szájszinkronizáló vagy más víruskihívásokban való részvételt.

Emellett gyakran keresnek:

 • inspirációt vagy útmutatókat a legújabb divattrendekről,
 • sminkelési megjelenésekről,
 • vagy bőrápolási rutinokról,
 • kedvelt a vígjáték-szerű klipek,
 • tréfák vagy rövid jelenetek , amik könnyen aratnak nagy sikert.

Szerencsére az edukatív tartalmak is egyre jobban terjednek a hosszabb videók térnyerésével. Így ne ijedj meg, ne kell popót riszálnod és tátognod, ha nem akarsz. Bátran képviseld a saját témád hitelesen, számodra komfortosan.

Az önbizalom és a beszéded hatékonysága növelhető.

Csoportos beszédtechnika tréning: tanulj és fejlődj az összetartozás élményével!

Ruff-Kiss Ágnes beszédtechnika tanár

A TikTok vizuális elemei

A megfelelő világítás jelentősége

A jó megvilágítás elengedhetetlen a jó minőségű TikTok-videók elkészítéséhez. Attól függően, hogy milyen hangulatot szeretnél teremteni a videódhoz, választhatsz lágy, meleg megvilágítást vagy világos, hideg megvilágítást.

A természetes fény gyakran nagyszerű, költséghatékony megoldás, de számos megfizethető világítási készlet is kapható beltéri felvételekhez. Nem kell százezres berendezéssel kezdened, de tudd, hogy a megfelelő technikai háttér fokozza az élményt és igényességet közvetít.

TikTok világítás, led ring

Profi világítás, softbox

A softbox használata TikTok-videók (vagy bármilyen más típusú videó készítésekor) jelentősen javíthatja a végtermék minőségét.

Mi a softbox?

A softbox egy olyan típusú fotográfiai világítási eszköz, amely lágy, szórt fényt biztosít, csökkentve a kemény árnyékokat, és hízelgőbb, professzionálisabb megjelenést eredményezve.

Miért lehet különösen hasznos?

 • A fény minősége: A softboxok szórják a fényt, ami lágyabb árnyékokat eredményez, és csökkenti a túlexponált fénypontokat. Ez egyenletesebben megvilágított, természetes, kellemes megjelenésű témát eredményez.
 • Professzionális megjelenés: A jó megvilágítás kulcsfontosságú elem a professzionális megjelenésű videók készítésében. A softboxok olyan csiszolt, kiváló minőségű hatást kölcsönözhetnek a TikTok-videóidnak, amely kiemelkedik a többi közül.
 • Sokoldalúság: A softboxok különböző formákban és méretekben kaphatók, és különböző világítási beállításokhoz használhatók, így sokoldalú eszközzé válnak a kívánt hangulat vagy hatás eléréséhez.
 • Következetesség: Ha több TikTok-videót forgatsz különböző időpontokban, a softbox használata segíthet az egységes megjelenés és hangulat fenntartásában azáltal, hogy következetes megvilágítást biztosít.
 • Fókusz a témán: Az egyenletes, lágy fény létrehozásával a softbox segíthet a néző figyelmét a videó témájára irányítani, ahelyett, hogy a kemény árnyékok vagy túlexponált területek elterelnék a figyelmét.

Ne feledd, hogy bár a softbox használata nagyban javíthatja TikTok-videóinak megjelenését, a világítás beállításának megtervezésekor figyelembe kell vennie a helyszínt, a napszakot és a rendelkezésre álló természetes fényt is.

Soft box, TikTok videó készítéshez

A megfelelő háttér kiválasztása

A videó háttere jelentős szerepet játszik a tartalom hangvételének és kontextusának meghatározásában.

Akár beltéri, akár kültéri felvételeket készítesz, fontos, hogy a háttér vizuálisan vonzó legyen, és ne vonják el a figyelmet olyan zavaró tényezők, amelyek elvonhatják a fő tartalomról a figyelmet.

De ha éppen az a célod, hogy a háttér magára irányítsa a figyelmet, akkor élj ezzel a lehetőséggel. Ebben kreatív lehetsz: a zöld háttértől, a rendezett szobától kezdve a színes falon át a festői szabadtéri kilátásig bármit felhasználhatsz.

Zöld háttér használata TikTok-hoz

A zöld hátteret, amelyet gyakran zöld képernyőnek is neveznek, sokoldalúsága miatt gyakran használják a videókészítésben, beleértve a TikTok-videókat is. Íme, miért tartják jónak:

 • Speciális effektek: A zöld képernyővel különleges effektek hozhatók létre, például különböző hátterek vagy képek egymásra helyezése. Ez előnyös a TikTok készítői számára, akik dinamikusabbá és magával ragadóbbá szeretnék tenni tartalmaikat anélkül, hogy fizikailag különböző helyszínekre költöznének.
 • Sokoldalúság: A zöld képernyők hihetetlenül sokoldalúak. Használhatók arra, hogy az alkotót különböző helyszínekre szállítsák, szürreális hatásokat hozzanak létre, vagy akár tiszta, rendezetlen hátteret biztosítsanak.
 • Professzionalizmus: A zöld képernyő használata professzionalitást kölcsönözhet a videóidnak, ami több nézőt és követőt vonzhat.
 • A TikTok beépített funkciója: A TikTok rendelkezik beépített zöld képernyő effekttel, így az alkotók könnyen használhatják ezt a funkciót további szoftverek vagy szerkesztési ismeretek nélkül.
 • Költséghatékony: A zöld képernyő általában megfizethető és újrafelhasználható, így költséghatékony megoldást jelent azok számára, akik folyamatosan magas minőségű tartalmat szeretnének létrehozni.
 • Fényelnyelés: A zöldet azért használják, mert nem illeszkedik semmilyen természetes bőrtónushoz vagy hajszínhez, ami azt jelenti, hogy a szereplő egyetlen része sem lesz véletlenül kivágva. Emellett a zöld hátterek jobban elnyelik a fényt, ami megkönnyíti a szerkesztési folyamatot.

Ne feledd, hogy bár a zöld háttér nagyban feldobhatja a TikTok-videóidat, a legjobb eredményhez elengedhetetlen a jó megvilágítás, és a zöld háttér sima és egyenletes megvilágítása.

Zöld háttér TikTok videó forgatáshoz

Hangminőség, mikrofon

A hangminőség jelentős szerepet játszik a TikTok-videók általános minőségében és hatékonyságában. Íme, miért létfontosságú:

 1. Hallhatóság: A nézőknek tisztán kell hallaniuk, amit mondasz, vagy a zenét, amit használsz. Ha a hang tompa vagy rossz minőségű, a nézők hamar elveszíthetik az érdeklődésüket, és átugorhatnak a következő videóra.
 2. Elkötelezettség: A jó hangminőség fokozhatja a nézők elkötelezettségét. A tiszta hangzás magával ragadhatja a közönséget, és élvezetesebbé és emlékezetesebbé teheti videóit.
 3. Szakmaiság: A jó minőségű hang professzionalitást kölcsönözhet a videóinak, ami több nézőt és potenciális követőt vonzhat.
 4. Kommunikáció: Ha üzenetet vagy történetet közvetítesz a TikTok-videóidon keresztül, az éles és tiszta hang biztosítja, hogy az üzeneted ne vesszen el vagy ne legyen félreérthető.
 5. Hanghatások és zene: A TikTok a vírusos zenéiről és hangeffektjeiről ismert. Ha ezek az elemek nem tiszták a rossz hangminőség miatt, az hatással lehet a nézők általános élményére és elkötelezettségére.

Ha a mobiltelefonokhoz való mikrofonokról van szó, amelyeket a hangminőség javítására használhat, számos kiváló lehetőség áll rendelkezésre:

 • Shure MV88: Ez a mikrofon kiváló hangminőséget biztosít, és többféle beállítással rendelkezik, hogy pontosan úgy rögzítse a hangot, ahogyan szeretnéd.
 • Rode VideoMic Me-L: Az Apple készülékekhez tervezték (Lightning csatlakozót használ), ez a kompakt mikrofon jelentősen javítja a hangminőséget.
 • BOYA BY-M1: Ez egy nagyszerű, kedvező árú lavalier mikrofon, amely könnyen a ruházatra csíptethető a tiszta hangfelvételhez.
 • Sennheiser ClipMic Digital: Ez egy másik iOS-eszközökhöz tervezett lavalier mikrofon. Kiváló minőségű, professzionális minőségű hangot kínál.
 • Comica CVM-VS08: Ez az androidos eszközökhöz tervezett mikrofon közvetlenül a fejhallgató-csatlakozóba csatlakoztatható, és jelentősen javíthatja a hangminőséget.

Vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a mikrofon kompatibilis az adott telefonmodellel, és megfelel a speciális felvételi igényeidnek. A jó hangminőségbe való befektetés nagyban hozzájárulhat a TikTok-videók sikeréhez.

A megfelelő ruha és kiegészítők kiválasztása

A ruhatárad és a kiegészítőid jelentősen hozzájárulhatnak a videód vizuális vonzerejéhez és az általad megjelenített karakterhez vagy személyiséghez. Összhangban kell lenniük a videód témájával és a célközönségnek megfelelőnek kell lenniük.

Ha például táncos videót készítesz, akkor a kényelmes, könnyű mozgást lehetővé tevő ruházat lenne megfelelő.

Ha a videódnak konkrét témája van, például egy ünnep vagy egy népszerű film, a ruhád és a kiegészítőid ezt tükrözhetik. Itt is fontos, hogy olyat és úgy viselj, ami neked kényelmes, önazonos tudsz benne maradni és nem feszengsz általa.

Épp elég nehéz műfaj a videós tartalomgyártás, nem kell, hogy még több tényezővel befeszítsd magad.

Gyakorlati tippek a filterek használatához

A kellékek és a TikTok beépített filteri mélységet és érdekességet adhatnak a videóidnak. Kellék lehet bármi, ami hozzájárul a videód narratívájához, például egy hangszer egy feldolgozott dalhoz, vagy főzőeszközök egy receptvideóhoz.

Másrészt a filterek megváltoztathatják a videó színárnyalatát, speciális effekteket adhatnak hozzá, vagy akár az arc megjelenését is megváltoztathatják.

Fontos, hogy ezeket az eszközöket megfontoltan használd csak, mivel a túlzott használat zavaró lehet. Effekt ide, eszköz oda, a fő hangsúlyt mindig a megosztott tartalomra kell helyezni.

Milyen videókat csináljak a TikTok-on?

A videó témájának meghatározása

A TikTok-videók készítésének első lépése a téma vagy koncepció meghatározása. Ennek illeszkednie kell személyes érdeklődési körödhez, képességeidhez vagy szakterületedhez, mivel a hitelesség általában jól rezonál a TikTok közösségére.

A téma lehet bármi, a vicces TikTok videóktól, jelenetektől és táncos bemutatóktól kezdve az oktatási tartalmakig vagy egészséges életmód tippekig. A legfontosabb, hogy olyan témát válassz, amely iránt szenvedélyesen érdeklődsz, és amely köré következetesen tudsz tartalmat gyártani.

Jó ötletnek tűnhet, hogy a felkapott témákat és stílusokat válasszuk, azonban, ha az nekünk nem áll jól és nem lesz hiteles, akkor sokkal inkább árthat imidzsünknek, mint amennyi használ

A TikTok-videó forgatókönyvének elkészítése

Bár a TikTok-videók rövidek, gyakran előnyös számukra egy jól megtervezett forgatókönyv. A forgatókönyv segít felvázolni, hogy mit fogsz mondani és tenni a videódban, így biztosítva, hogy a tartalmad világos, tömör és magával ragadó legyen.

Lehet olyan részletes vagy laza, amennyire neked megfelel, de legalább világos irányt kell adnia a videódnak.

Ne felejts el kulcspontokat és cselekvésre való felhívást is alkalmazni, például arra kérni a nézőket, hogy lájkoljanak, kommenteljenek vagy kövessenek a további tartalmakért.

A storyboardingtól a jelenettervezésig

A történetmesélés hatékony módja annak, hogy magával ragadja a közönséget, és emlékezetesebbé tegye videóidat.

Történetét storyboard segítségével tervezheted meg, amely egy vizuális ábrázolása annak, hogy videód jelenetről jelenetre hogyan fog kibontakozni.

Ez segít meghatározni, hogyan tudod a legjobban átadni az üzenetet, és kiváltani a kívánt érzelmeket a közönségből. Emellett a részletes jelenettervezés biztosítja, hogy a forgatás zökkenőmentesen és hatékonyan menjen.

Fejlődnél?

Csoportos beszédtechnika tréning keretén belül személyesen segítek, hogy ráláss pontosan milyen erősségeid és nehézségeid vannak a kommunikációban.

Humor, trendek és meglepetések kihasználása

A humor, a trendek és a meglepő elemek vonzóbbá és megoszthatóbbá tehetik TikTok-videóidat. A humor hatékony eszköz lehet a közönséggel való kapcsolatteremtéshez, és élvezetessé teheti videói megtekintését.

A trendek követése és az azokban való részvétel növelheti láthatóságodat a platformon, és segíthet nagyobb közönség elérésében.

Végül pedig, ha meglepő vagy váratlan elemeket építesz be a videóidba, azzal felkeltheted a nézők érdeklődését, és emlékezetesebbé teheted a tartalmaidat.

Beszédtechnika, kommunikáció a TikTok-on

Az energikus beszéd szerepe

Az energikus beszéd képes magával ragadni a hallgatóságot, fenntartani a figyelmüket, és felerősíteni az üzenete hatását.

Ez magában foglalja a hangerő, a hangmagasság és a sebesség változtatását, hogy megfeleljen a tartalom energiájának és hangnemének.

Ez nemcsak az előadást teszi magával ragadóbbá, hanem segít átadni az érzelmeidet és a személyiségedet is, lehetővé téve, hogy mélyebb szinten kapcsolódj a hallgatóságához.

A hangszín megvalósítása: hangmagasság, hangerő és minőség

A hangszín a beszéddel összefüggésben magában foglalja a hangmagasságot (milyen magas vagy mély a hang), a hangerőt (milyen hangos vagy halk a hang) és a minőséget (a hangod egyedi jellemzői).

Ahhoz, hogy hatékonyan közvetítsd üzeneted, fontos, hogy ezeket az elemeket a tartalom kontextusának megfelelően igazítsd.

Például egy izgalmas történet mélyebb hangmagasságot és lágyabb hangerőt igényelhet, míg egy izgalmas bejelentés magasabb hangmagasságot és hangosabb hangerőt.

A hangminőséget is lehet modulálni, hogy mélységet és változatosságot adjon a tartalomnak.

Beszédtempó, ritmus, szünetek és dinamika

A tempó és a ritmus változtatásával dinamikusabbá és érdekesebbé teheted beszédet.

Például beszélhetsz gyorsan, amikor izgalmat közvetítesz, vagy lassan, amivel feszültséget teremtesz.

Hasonlóképpen, kiemelhetsz bizonyos szavakat, hogy kiemeld a csomópontokat, vagy létrehozhatsz egy különleges ritmust, amely fülbemászóbbá és emlékezetesebbé teszi a tartalmad.

A hangdinamika magában foglalja a beszédhangerő, a hangszínek és a hangmagasságok váltakozását, hogy érzelmi mélységet és kifejezőerőt adjon a hangodnak.

Eközben a beiktatott szünetek segíthetnek hangsúlyozni a fontos pontokat, feszültséget teremthetnek, vagy időt adhatnak a hallgatóságnak az információ megemésztésére.

Ezek a technikák jelentősen javíthatják pl. a történetmesélést is, így TikTok-videóidat még magával ragadóbbá és hatásosabbá teheted.

Az önbizalom és a beszéded hatékonysága növelhető.

Csoportos beszédtechnika tréning: tanulj és fejlődj az összetartozás élményével!

Ruff-Kiss Ágnes beszédtechnika tanár

Artikuláció és a beszéd tisztasága

A TikTok-tartalmak hatalmas óceánjában a tiszta és világos beszéd olyan jelzőfény, amely segít a közönségednek eligazodni az üzeneted felé. Merüljünk el mélyebben az artikulált és tiszta beszéd fontosságában, és abban, hogyan növeli tartalmaid egyértelműségét és hitelességét.

A tiszta beszéd hídként működik, összekötve gondolataid a hallgatósággal. Azzal, hogy helyesen artikulálod a szavakat és mondatokat, biztosítod, hogy üzeneted a szándékod szerint értsék meg.

A TikTok-videók birodalmában ez azt jelenti, hogy tartalmaid szélesebb közönséget érhetnek el, fokozhatják a nézők elkötelezettségét, és tartalmas kapcsolatokat alakíthatnak ki követőiddel.

Az, ahogyan beszélsz, nagyban befolyásolhatja, hogy mások hogyan érzékelnek téged. Ha világosan és érthetően beszélsz, az erős jelzést küld arról, hogy hozzáértő vagy és magabiztos a tartalmaiddal kapcsolatban.

Ez növelheti a hitelességed, így a nézők nagyobb valószínűséggel bíznak meg a tartalmadban, és tekintenek a területed hiteles hangjának.

A tiszta beszéd alapvető szerepet játszhat a közönség figyelmének megtartásában.

Ha a nézők nehezen értik meg, amit mondasz, nagyobb valószínűséggel görgetnek el a videód mellett. Másrészről viszont az érthető beszéd magával ragadhatja a közönséget, így videói élvezetesebbé és emlékezetesebbé válnak.

Ha időt fektetsz az artikulációd és a beszéded tisztaságának javításába, jelentősen növelheted TikTok-tartalmaid hatékonyságát és elérését.

Ne feledd, a hangod nem csak egy eszköz; ez egy hangszer, amely, ha jól játszol, az elkötelezettség, a bizalom és a közönségeddel való kapcsolat szimfóniáját hozhatja létre.

Utómunka és promóció

A TikTok-videók szerkesztése: Eszközök és technikák

A TikTok-videó felvétele után itt az ideje, hogy a felvételeket egy csiszolt végtermékké szerkeszd.

A TikTok saját beépített szerkesztőeszközökkel rendelkezik, amelyeket a klipek vágására, effektek hozzáadására és átmenetek beillesztésére használhat.

A fejlettebb szerkesztéshez számos harmadik féltől származó alkalmazás áll rendelkezésre, amelyek szélesebb körű lehetőségeket kínálnak.

Ebben a szakaszban zenét vagy hangeffekteket is hozzáadhatsz, amelyek sok TikTok-videónak kulcsfontosságú részét képezik.

TikTok-videó szerkesztő appok, programok

A CapCut például egy ingyenes, mindenre kiterjedő TikTok videószerkesztő alkalmazás, amely számos funkciót kínál, például vágást, visszafordítást, a videó sebességének módosítását, zene és szöveg hozzáadását, sőt, néhány speciális effektust is.

További népszerű videószerkesztő alkalmazások a TikTok-hoz a következők:

 • InShot: Ez egy könnyen használható szerkesztő alkalmazás, amellyel klipeket vághatsz, beállíthatod a videó sebességét, szűrőket és zenét adhatsz hozzá, és akár több klipet is egyesíthetsz eggyé.
 • Adobe Premiere Rush: Ez az alkalmazás kicsit összetettebb, de fejlettebb funkciókat kínál azoknak, akiknek van némi szerkesztési tapasztalatuk. Ide tartoznak a többsávos idővonalak a videó és a hang számára, valamint a fejlett színkorrekció.
 • FilmoraGo: Ez a felhasználóbarát felületéről ismert alkalmazás olyan funkciókat kínál, mint a sebességszabályozás, a feliratszerkesztés, sőt még kép a képben funkciót is.

A szerkesztés célja, hogy videóját a lehető legmegragadóbbá és zökkenőmentesebbé tedd. Gondoskodj arról, hogy az átmenetek flottul menjenek, a hang illeszkedjen a videóhoz, és minden szöveg vagy effekt inkább fokozza, mintsem elvonja a figyelmet a tartalomról.

TikTok felvétel közben

A TikTok zenéjének és hangeffektjeinek felhasználása

A zene és a hangeffektek jelentősen fokozhatják a TikTok-videók hangulatát és érzelmeit. A TikTok kiterjedt zene- és hangtárral rendelkezik, amelyet hozzáadhat a videóidhoz. Szükség esetén saját hangfájlokat is feltölthetsz.

A maximális hatás érdekében ügyelj arra, hogy a hangot a képi anyaghoz igazítsd, és ne feledd, hogy a zene és a hangeffektek használatakor tartsd tiszteletben a szerzői jogokat.

Szerencsére a TikTok hatalmas zene- és hanganyag-könyvtárral rendelkezik, amelyet használhatsz, vagy feltöltheted a sajátodat is.

Amikor a videód zenéjéről döntesz, vedd figyelembe a következőket:

 1. A videód műfaja vagy témája: A választott zenének vagy hanghatásoknak illeszkedniük kell a videód műfajához vagy témájához. Ha edzésvideót készítesz, egy lendületes és magas tempójú dal motiváló lehet. Másrészt, egy oktatóvideónak jót tehet egy lágy instrumentális háttérsáv, hogy fókuszban tartsa az utasításait.
 2. Érzelmi tónus: A zene nagy hatással van az érzelmekre. Ha azt szeretnéd, hogy a videód vidámnak és izgalmasnak tűnjön, fontolj meg egy gyors tempójú és dúr hangnemű dal kiválasztását. Ha komolyabb vagy hangulatosabb hangulatra törekszel, egy lassabb tempó és moll hangnem megfelelőbb lehet.
 3. Időzítés és tempó: Ha a videóban zajló cselekményt a zene ütemével szinkronizálod, akkor a tartalmadat még magával ragadóbbá és vizuálisan kielégítőbbé teheted.
 4. Célközönség: A célközönségével rezonáló zene hatékonyabb lesz. Ha a közönséged főként a Z generációból áll, az aktuális népszerű zeneszámok jó választás lehetnek. Ha más demográfiai csoportot célzol meg, egy bizonyos korszak vagy műfaj zenéje megfelelőbb lehet.
 5. Szerzői jogi megfontolások: A zene felhasználásakor mindig tartsd tiszteletben a szerzői jogokat. A TikTok számos zenei kiadóval rendelkezik licencmegállapodásokkal, ezért az alkalmazás a népszerű zenék ilyen széles skáláját kínálja a felhasználók számára. Ha saját zenét töltesz fel, győződj meg róla, hogy rendelkezel a felhasználáshoz szükséges engedélyekkel.

Hashtagek és feliratok hatékony használata

A hashtagek és a feliratok fontos eszközök a TikTok-videók láthatóságának növelésében. Segíthetnek abban, hogy videóid megjelenjenek a releváns keresési eredményekben és trendkategóriákban.

A feliratok megírásakor tartsd őket tömörnek, magával ragadónak és a tartalomhoz kapcsolódónak. A népszerű vagy trendi hashtagek használata növelheti az esélyét annak, hogy nagyobb közönség fedezzen fel, de ne felejts el olyan hashtageket is használni, amelyek a tartalmadra jellemzőek.

A feliratok használata a TikTok-videókban nemcsak segít magyarázni és kontextusba helyezni a tartalmat, hanem elérhetőbbé teszi azt a siket vagy nagyothalló nézők számára is, illetve azok számára, akik inkább kikapcsolt hanggal nézik a videókat.

Ha feliratokat szeretnél hozzáadni a TikTok-videóihoz, több olyan alkalmazás is elérhető, amely segítséget nyújthat:

 1. AutoCap: Ez az alkalmazás automatikusan generál feliratokat a videóidhoz. Testreszabási lehetőségeket kínál a betűtípus, a szövegméret és a szín tekintetében, így a feliratokat a videó esztétikájához igazíthatja.
 2. Clipomatic: A Clipomatic egy intelligens videószerkesztő, amely mindent, amit mondasz, élő feliratokká alakít. Csak annyit kell tenned, hogy megnyomod a varázslatos felvétel gombot, tisztán beszélsz, és a szavaid stílusos felirat formájában megjelennek közvetlenül a felvételeden.
 3. MixCaptions: Ez az alkalmazás képes feliratokat és feliratokat generálni a videóidhoz. Több mint 30 nyelvet támogat, és lehetővé teszi a feliratok időzítésének és elhelyezésének beállítását.
 4. Kapwing: Ez egy webalapú eszköz, amely feliratokat adhat a videóihoz. A feliratokat kézzel is beírhatja, vagy használhatja az automatikus generáló funkciót. Ha kész vagy, közvetlenül megoszthatod a videódat a TikTok-on.

A legfontosabb, hogy a feliratok tömörek és a tartalomhoz kapcsolódóak legyenek.

A feliratok mellett a hashtagek hatékony használata is növelheti TikTok-videóid láthatóságát. Használj persze népszerű vagy trendi hashtageket, de fontold meg az olyan egyedi hashtageket is, amelyek kifejezetten a Te tartalmaidhoz kapcsolódnak.

Ez segít abban, hogy videóid a legrelevánsabb közönséghez jussanak el, és növeljék az elkötelezettséget.

TikTok felvételt készít a férfi

TikTok videó letöltés

Hogyan tudom a saját TikTok videómat letölteni? Hogy kell lementeni a videókat TikTok-on?

A TikTok-videók letöltése meglehetősen egyszerű.

A videókat vagy a közzététel előtt, vagy a profilodból mentheted el a közzététel után. Íme, hogyan teheted meg mindkettőt:

Közzététel előtt:

 1. Miután befejezted a videó rögzítését és effektekkel való szerkesztését, koppints a „Tovább” gombra.
 2. A közzétételi képernyőn a feliratbeviteli terület alatt különböző opciókat láthat.
 3. Kapcsold be a „Mentés az eszközre” vagy a „Mentés a kameratekercsbe” lehetőséget. Ezzel a videót a telefon galériájába vagy a kameratekercsbe menti.
 4. Ezután, ha szeretnéd, folytathatod a videó közzétételét.

A közzététel után:

 1. Nyisd meg a TikTok alkalmazást, és a jobb alsó sarokban lévő profil ikonra koppintva lépj a profilodra.
 2. Keresd meg és koppints a letölteni kívánt videóra.
 3. Koppints a „Megosztás” gombra (jobbra mutató nyíl).
 4. A felugró lehetőségek közül válaszd a „Videó mentése” lehetőséget.
 5. A videó mentésre kerül a készüléked galériájába vagy kameratekercsébe, beleértve a TikTok-on hozzáadott összes szerkesztést, effektet és zenét. Felhívom figyelmed, hogy a letöltött TikTok-videók TikTok vízjellel lesznek ellátva.

Ne feledd, ha a videót máshol is fel akarod használni, ügyelj a szerzői jogokra, különösen a videóban használt zene tekintetében.

Stratégiák a növekedéshez és elkötelezettséghez

Miután TikTok-videód élőben van, tartalmad népszerűsítése kulcsfontosságú a nézők, követők és elkötelezettség megszerzéséhez.

Ez magában foglalhatja TikTok-videóid megosztását más közösségi médiaplatformokon, más TikTok-alkotókkal való együttműködést, vagy a nézőkkel való kapcsolattartást kommenteken és élő közvetítéseken keresztül.

A növekedést elősegítő fontos stratégiák közé tartozik az is, hogy folyamatosan vonzó tartalmakat tegyél közzé, interakcióba lépj követőiddel, és naprakész maradj a TikTok-trendekkel kapcsolatban.

Hol tudom megosztani a TikTok videóim?

Ha elkészítetted a TikTok-videódat, számos platformon megoszthatod, hogy még szélesebb közönséghez jusson el. Néhány népszerű közülük a következő:

 • Instagram: Megoszthatod TikTok-videóidat az Instagram feededen, a történeteidben, vagy akár az IGTV-n is, ha a videó hosszabb. Az Instagram a TikTok-hoz hasonlóan vizuálisan orientált platform, és remek hely arra, hogy más demográfiai réteget érj el, vagy bővítsd meglévő követőid elkötelezettségét.
 • Facebook: A Facebook lehetővé teszi, hogy közvetlenül a profilodra, az oldaladra vagy bármely csoportba, amelynek tagja vagy, videókat tegyél közzé. Rövidebb videós tartalmakhoz használhatod a Facebook Stories-t is. Tekintettel a Facebook hatalmas felhasználói bázisára, nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy változatos közönséget érjen el.
 • YouTube: Ha a TikTok-videóid egy nagyobb tartalmi stratégia részét képezik, vagy ha összeállításokat készítesz a TikTok-tartalmaidból, a YouTube nagyszerű platform lehet számodra. Különösen jó a hosszabb formátumú tartalmakhoz, és robusztus monetizációs lehetőségekkel rendelkezik az alkotók számára.
 • Twitter: A Twitteren közvetlenül a tweetjeidben oszthatod meg TikTok-videóidat. A videók jól szerepelnek a Twitteren, és követői könnyen továbbíthatják őket, így tartalmaid még nagyobb nyilvánosságot kaphatnak.
 • LinkedIn: Ha TikTok-videói üzleti, oktatási vagy iparág-specifikusak, a LinkedIn megfelelő platform lehet tartalma megosztására. A videós tartalmak egyre népszerűbbek a LinkedIn-en, és remek módja lehet a kiemelkedésnek és a szakmai hálózatod bevonásának.
 • Snapchat: A Snapchat demográfiai összetétele jól illeszkedik a TikTokéhoz, így jó platform a TikTok-videók megosztására, különösen, ha fiatalabb közönséget próbálsz elérni.
 • Pinterest: Ha a TikTok-videói oktató jellegűek vagy inspirálóak, akkor a Pinteresten is jól szerepelhetnek. A videókat kitűzheted a tábláidra, és elérheted azokat az embereket, akiket érdekelnek a hasonló tartalmak.
 • Személyes blog vagy weboldal: Ha van személyes blogod vagy webhelyed, oda beágyazhatod TikTok-videóidat. Ez arra ösztönözheti a webhelyed látogatóit, hogy foglalkozzanak a videótartalmaiddal, és kövessenek téged a TikTok-on.

Ne feledd, bárhol is osztod meg TikTok-videóid, fontos, hogy figyelembe vedd a platform sajátos közönségét, és megközelítését az adott platform kultúrájához és normáihoz igazítsa.

TikTok SEO: TikTok keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás (SEO) nem csak a hagyományos keresőmotorok, például a Google számára készült. Az olyan platformok esetében is kulcsfontosságú, mint a TikTok, amelyek saját belső keresési funkcióval rendelkeznek. A TikTok SEO több okból is fontos:

 • Felfedezés: A TikTok SEO legközvetlenebb előnye, hogy segít abban, hogy videóidat olyan felhasználók is felfedezzék, akik esetleg még nem követnek téged. Ha releváns hashtagekkel, a feliratokban szereplő kulcsszavakkal és egy jól megfogalmazott profilbiográfiával optimalizálod videóidat, új nézőket vonzhatsz, akiket érdekel az általad készített tartalom.
 • Fokozott elkötelezettség: Ha videóit olyan felhasználók fedezik fel, akiknek érdeklődési köre megegyezik a tartalmaddal, az általában magasabb elkötelezettségi arányt eredményez. Ezek a felhasználók nagyobb valószínűséggel lépnek interakcióba a tartalmaiddal kedvelések, megosztások, kommentek révén, és esetleg még követik is a fiókodat.
 • Algoritmikus előny: A TikTok algoritmusát úgy tervezték, hogy a felhasználók számára az érdeklődési körüknek megfelelő tartalmakat kínáljon. A SEO-taktikák alkalmazásával jelezheted a TikTok algoritmusa felé, hogy miről szól a tartalmad, és kiket érdekelhet leginkább, így növelheted annak az esélyét, hogy videóid megjelenjenek a potenciális követők „Neked” vagy „For You” oldalán.
 • Versenyelőny: Sok TikTok-felhasználó nem használ SEO-stratégiákat, ami azt jelenti, hogy azok, akik igen, versenyelőnyre tesznek szert. Ha egy kis időt fordítasz a bejegyzéseid optimalizálására, kitűnhetsz a tömegből, és nagyobb figyelmet vonzhatsz a tartalmaidra.
 • Következetesség és növekedés: A legjobb SEO-gyakorlatok alkalmazása következetes növekedést biztosíthat TikTok-fiókod számára. Idővel a SEO-stratégiák következetes alkalmazása segíthet a követői bázisod növelésében és az általános elérésed növelésében a platformon.

Összefoglalva, bár a TikTok-on a meggyőző, vonzó tartalom létrehozása kiemelkedő fontosságú, a SEO-ra való odafigyelés hatékony módja annak, hogy tartalmaid a lehető legszélesebb közönséghez jussanak el.

Összefoglalás, útravaló

A TikTok ideális platform mindazok számára, akik kreatívan szeretnék kifejezni magukat, megosztani tudásukat, vagy egyszerűen csak kapcsolatba lépni egy globális közösséggel.

Legyen szó tehetségét bemutató művészről, komplex fogalmakat harapható videókra lebontani kívánó oktatóról, új ügyfeleket elérni kívánó vállalkozásról vagy életének részleteit megosztani kívánó magánszemélyről, a TikTok globális színpadot kínál.

A videotartalmak, és különösen a TikTok népszerűségének növekedésének egyik oka, hogy a videótartalmak eredendően képesek a vizuális, auditív és szöveges információkat olyan csomagban ötvözni, amely szórakoztató, tanulságos és magával ragadó.

Az emberek természetüknél fogva az olyan tartalmakhoz vonzódnak, amelyek egyszerre több érzékszervet stimulálnak, és a videók pontosan ezt teszik.

Ráadásul a TikTok videók rövidsége miatt ideálisak a gyors tempójú digitális korszakban. Az alkotók mindössze néhány másodperc alatt maradandó hatást tudnak elérni, ami a feedek gyors görgetéséhez szokott közönséggel is jól hangzik.

Sokoldalúsága és széles hatósugara termékeny talajjá teszi mindazok számára, akik erős online jelenlétet szeretnének teremteni.

A felhasználók változatos demográfiai összetételével és az egyéni preferenciákhoz folyamatosan alkalmazkodó algoritmussal a tartalmad hatalmas és változatos közönséghez juthat el.

Ha tehát van egy megosztandó üzeneted, egy bemutatandó tehetséged, egy reklámozandó terméked vagy egy elmesélendő történeted, a TikTok-videók készítése olyan lehetőség, amelyet nem akarsz kihagyni.

Ez egy lehetőség, hogy részese legyél a digitális tartalmak dinamikus világának, ahol mindenkinek lehetősége van arra, hogy feltűnést keltsen.

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!