Beszédfejlesztés – hogyan legyek magabiztos, ha meg kell szólalnom?

Billentyűzet vagy érintőpad használatával könnyen kifejezed a gondolataidat és mindig érthető vagy. Mi van akkor, ha kinyitod a szád?

Gyakran az önbizalomhiány lefojtó ereje köt gúzsba, amelyben az ilyen-amolyan beszéded már csak egy tünet. Kiegyensúlyozott, lehengerlő, életerős és érthető vagy bizonytalan, netán lármás személy képét festi le, akire már ráférne, hogy feltöltse lelkének akkumulátorait?

Mi köze az önbizalmadnak ahhoz, hogy hogyan beszélsz? A cikk végére talán te is rájössz, hogy sodró erejű érvrendszeredet – miszerint mindig is „így beszéltél” és ez a személyiséged része – talán ideje lenne feladni.

Vajon elgondolkodtál-e már valaha azon, hogy milyen szempontok alapján ítélsz meg másokat? Találkoztál-e már olyan személlyel, aki első látásra jól fésült, stílusos, barátságos képet festett?

De…. bár ne szólalt volna meg.

Nem is azzal volt a gond, amit, hanem ahogyan mondta.

Érezted a disszonanciát az eddig megszerzett viszonylag pozitív benyomás és az éppen átélt negatív élmények között. Úgy érezted, hogy nincs összhangban azzal, amit mutat önmagáról.

Esetleg túl harsány, villódzó ingeráradatként hatott rád, vagy épp a bizonytalanság élő szobra volt.

A beszéded alapján ítélnek meg mások

Hadd meséljem el Mr. Szuper Lelkes munkatárs történetét és lehet te is magadra ismersz.

Érthető, meggyőző prezentálásra kérték fel a munkahelyén.

Nem ma kezdte a szakmát, sőt lassan életkora mértékegységben meghatározható értéke nem éppen publikus és tessék, még mindig.

Még mindig átéli, hogy a hangja is gyakorta remeg egy stresszes beszélgetés közben a főnökével. Rendszeresen megéli a gyakori visszacsatolást a szavaira: „Mit is mondtál, elnézést, nem értettem?!”,

Igaz, hogy a látszólagos kudarcok ritkán késztetik üres csokis papír gyűrögetésre, rendszeresen megküzd azzal, hogy érthető és hallható legyen minden megszólalásnál .

Órákat készül, mégis sorra vesztik el az emberek a fonalat, amikor megszólal. Sosem volt ennyire ideges, most is túl halkan indít, amely a bizonytalanság jelzőlámpája.

Irigyli Mr. Mindig Kiegyensúlyozott munkatársát, aki valahogy minden megszólalásnál eléri, hogy mondandója érdekes legyen; nála nem érzed, hogy abban a pillanatban a másnapi teendők fontosabbak.

Látszólag pedig olyan elegánsan teszi mindezt, mint ahogy James Bond szokott cselekedni teli szájas mosollyal a legstresszesebb helyzetben is.

Beszéde lehengerlő, sikamlós és természetesebben csengő; életerős, daliás, büszke, miközben az övé lapos, élettelen és gyenge.

Vele ellentétben ő sosem szeret túl sokat beszélni, semmi önálló indíttatása nincs részt venni ezeken a meetingeken, de a munkaköréből kifolyólag ez nem eldöntendő kérdés.

Már gyerekként gyakran megtapasztalta.

Beléfojtották…

Kinevették…

Megszégyenítettek…

Aztán megkapta rá a szülő, barát, tanár néni közönyét, gyér figyelmét vagy értetlenkedését.

Túl gyorsan beszél.

A legszívesebben azonban a múlt minden ajtaját bezárná és eldobná a kulcsot. Ő maga sem tudja, hogy önbizalomhiányos mindennapjai gyakorta a „minden napos szerepléseivel függ össze”.

A munkahelyén, a kollégákkal, vagy péntek este a soron következő randin.

Szerepelni kell.

Szíve mélyén fájón-sajgón vágyik a büszke, méltóságot, egészséges önbizalmat sugárzó önmagára, abban a pillanatban is, amikor legközelebb megint….

…megszólal.

A hangod elárul téged, olykor a szorongásodat is

Azt, hogy mi az átlagos beszédtempó, számos tényező befolyásolja:

 • a személyiségünk temperamentuma (pörgős extrovertált vagy visszafogottabb introvertált vagy),
 • a környezeted, amelyben élsz,
 • a szüleidtől kapott minták,
 • a kultúrád és annak pezsgése (gondolj csak az olaszokra),
 • a barátaid habitusa és közege.

Valamint ezen összhatások eredménye.

Miközben olyan tényezők is szerepet játszanak az alakulásában, ami a lelki világoddal, önmagaddal, önismereteddel és a körülötted zajló eseményekkel van összefüggésben.

Lehet megfigyelted már, hogy ha ideges vagy, akkor gyorsabban beszélsz.

A kutatások is azt támasztják alá, hogy az emberek már fél perc alatt leveszik egy vezető tisztségben lévő személy kompetenciáját. Ez azt jelenti, hogy a hallgatók másodperceken belül eldöntik, hogy megbízható-e az illető és mindezt a testbeszéd és vokális tulajdonságok alapján teszik.

Amit mondasz és ahogyan mondod egyformán fontos.

John F. Kennedy beiktatási beszéde például közel 14 perc alatt ragadta magával a közönségét és generációkat inspirált.

Azt is tudni kell róla, hogy a beszéd megnyitója során a címnél szándékosan lelassította a tőle ismert szokásos nagyon magas beszédtempóját 100 wpm alá. (Az ő átlagértéke ugyanis jóval meghaladta a 150 wpm-et).

Mi az a wpm?

Beszédtempó (wpm) = teljes szavak / percek száma

A beszédtempó értékének kiszámításához a beszéd percben mért értékére és a beszédben szereplő szavak számára van szükség. A szavak teljes számát osszuk el a beszéd perceinek számával.

Kennedy az üzenet hangsúlyozására, a nyomaték kedvéért lassított, mert az üzenet fontos volt, amit komolyan kell venni.

Dr. Jackie Garnter-Schmidt otolaringológia-kutató és klinikus különböző kutatásokat és eredményeket oszt meg a TedX videójában, amelyek egyrészt bizonyítják, hogy érzelmeink és a hangunk között kapcsolat van; mindemellett azt is, hogy ez a kapcsolat fennáll a hangunk és aközött is, ahogy mások a hangunk alapján észlelnek vagy megítélnek minket.

 • A szűk beszéddallam elárulhat.
 • A gyors beszédtempó lebuktathat (gyakran a félelem, izgalom ujjlenyomata).
 • Az emelt hangerő agresszívvá, a pontatlan artikuláció érthetetlenné tehet.
 • A túl halk beszéd bizonytalanságot és a témában való járatlanságot feltételezhet.

A beszéded és kommunikációd visszatükrözheti a saját egyedi kisugárzásod fényességét, de arcul is csaphat téged.

A tartalom a legnyilvánvalóbb összetevője minden szóbeli megnyilvánulásnak, hiszen amikor megszólalsz, véleményt alkotsz, elmesélsz egy történetet vagy közölni valód van, akkor van valami érdemleges mondanivalód.

De egy prezentáció, megszólalás csak annyira hatékony, mint amennyire a megjelenítése is az. Az üzeneted elvész, ha a hallgatóság nem tudja könnyen követni azt, amit mondasz.

Beszédtechnika tanár csoportos tréninget tart

 

Így teszi tönkre a beszéded a cégedet

Ugyan miért számítana az értékesítési folyamataidban az, hogy ‘hogyan beszélsz’, teszed fel a kérdést.

Aztán 10 perc múlva visszanézed a Facebook élődet, a prezentációt, amit előadtál és bizonytalanná válsz.

Leülsz egy tárgyalópartnerrel beszélni, lelkesedésed tetőfokon. Ő mégis úgy áll fel az asztaltól, hogy a fele se jött át neki, amit ott neki átadni kívántál.

A helytelen beszéd komolytalanná tesz, hitelességet veszítesz miatta és nehezebben építheted fel (vagy tarthatod meg) a szakértői státuszodat.

Ha valaki először találkozik veled, akkor még nem látja, hogy 20 év tapasztalat, komoly szakembergárda és megannyi elismerés dolgozik a kiváló minőségű szolgáltatásotokon.

Először csak néhány mondatot érzékel belőled.

A hangod pedig ott és akkor erőtlenül, fénytelenül, hátraszorítottan szól és bizonytalanságot, témában való járatlanságot sugall.

Ha az a pár mondat amatőrnek mutatja a cégedet (mert túl gyors a beszéded, erőtlenül beszélsz vagy önbizalom hiány miatt rettentő halkan), akkor az illető máris másban gondolkodik, amely nem tűnik amatőrnek.

A beszéded kommunikálja a személyiségedet.

Talán te is rengeteget költesz öltönyökre és ingekre, a legújabb IPhone-ra.

Vagy nőként magas sarkúra és szép ruhákra. Adsz a jó megjelenésre, mert az első benyomás fontos. Az elegancia együtt jár a pozitív sikerképpel, az eleganciával és önbizalommal.

A kocsidat is rendszeresen lemosod, mert tudod, hogy milyen előnytelen egy koszos, sáros autóval leparkolni egy üzleti találkozó előtt.

Majd mindezt egy előnytelen beszélgetéssel tönkreteszed. Ugyanis a beszéded milyensége az arculatodhoz tartozik.

Mondani szokták ilyenkor oly sokan, hogy nekik „mindig is rossz volt a beszédük”, egy mézeskalácsházikó kalitkájában eszmélnek fel, mert ez csak egy egyszerű kifogás. Az ember nem szépen beszélve születik, nem jár neki alanyi jogon. Illetve a külső megjelenésed, a stílusod sem önmagától alakul így – tanulható és fejleszthető elemekről beszélünk.

De ha valaki a saját cégében nem követeli meg a legmagasabb minőséget, akkor hogyan várható, hogy majd az ügyfeleinek a legmagasabb minőséget adja?

A nehezen érthető beszéd azt üzeni, hogy az adott ember (vagy cég) nem professzionális. De semmiképp sem annyira professzionális, mint az a konkurense, akinek beszéde meggyőző, lehengerlő, érdekfeszítő és érthető.

A beszéd személyiségünk egy része, ezért van jelentősége annak, mennyire hitelesen és pontosan fejezzük ki magunkat.

Van az a felelősség, amit nem delegálhatnak a vezetők sem.

Egy vállalat annyira sikeres, amennyire a szervezeten belül dolgozók azok. A sikeres prezentáció, a magabiztos beszéd és akár a magánéletben megtapasztalt sikerek az önbizalomteljes élet velejárói.

Beszédtechnika tanár előadást tart  
2020. november 10-én az Üzletember Akadémián „Hogyan legyél hatással a bevételedre?” című témanapon vállalkozóknak és cégvezetőnek beszéltem arról, hogy a telt, magabiztos és kifejező beszéd hogyan támogatja a hitelességet és meggyőzőerőt.

Mi köze a beszédtechnikának az önfejlesztéshez?

Mivel ezt a cikket ideáig már elolvastad, ezért valószínűleg egyetértesz azzal, hogy az önbizalom és a beszéded hatékonysága növelhető.

Egyszer és mindenkorra nem ártana elfogadni a tényt, hogy mindegy milyen szituációban vagyunk, a fejlődésünk a mi felelősségünk.

Rettentő egyszerűnek tűnik bebiflázni a boldogság definícióját és tudni azt is, hogy egy szimpla döntés, mint ahogyan egy gondolkodásmód is az.

Gyakran mégis hanyagul elhajítjuk, zsebünkbe rejtjük vagy tévesen gondolkodunk róla.

Azonban egy pszichológiai előadássorozaton Pál Feri atyától végre megtanultam:
A boldogság nem cél, hanem az út maga.

Hiába hajszolod a boldogságot, hogy végre elérd az út végén, hiszen a boldogság maga az út. Lehet, hogy hepehupás, de a tiéd.

A korábbi negatív élettapasztalatunk, az alkalmatlanság érzése, a megszégyenítő szituációk az évek alatt rétegről rétegre rakodnak a lelkünkre. Egy életterületen mégis tudunk változni, mindig, minden körülmények között:

az önfejlesztésben.

Kinek lehet szüksége fejlesztenie önmagát a beszédtechnikában és ezáltal az önbizalmában?

 • Akik ódzkodnak az emberektől és a nyilvánosságtól, már annak a gondolatától is kirázza őket a hideg, hogy beszédbe elegyedjenek valakivel; egy egyszerű bemutatkozástól is heves szívdobogást kapnak, leizzadnak, elsápadnak.
 • Akik híján vannak az önismeretnek, szóval azt már ne is említsük, hogy mi történne velük, ha előadást kéne tartaniuk vagy akár vállalkozóként élő interjút adni egy riporternek.
 • Szégyen, félelem és kishitűség – akiknek ezek a szavak ismerős potyautasai a mindennapoknak és mérgezik a mindennapi beszédüket.
 • Akik előadók, vezető pozícióban lévők, munkájukból kifolyólag gyakorta beszédet mondók és legszívesebben vörös kárpitos Jedi-mesterek szeretnének lenni.
 • Akik szeretnék elérni, hogy beszédük hatása mérhető legyen libabőrben, jól érző örömködésben, emlékezetsségben.
 • Akik megismernék a beszédfejlesztésben rejlő önfejlesztéssel bíró erőt, mert a beszédtechnika nem egyenlő az óvodai logopédiával, amikor a „ lépa, letek, mogyoló” kerül javításra.
 • Akiknek a szép beszéd nem csupán az önkifejezés, hanem a munkájuk egyik eszköze.
 • Akik szeretnék érthetően, könnyedebben megértetni önmagukat és minden megszólalásnál – legyen az egy állásinterjú, randevú vagy egy prezentáció – önbizalomteljesen és lehengerlően teljesítenének.

Nehéz kitűnni a tömegből? Nem igazán. Sőt! Sokak szerint könnyebb, mint gondolnád. Mert kitűnni állítólag könnyű. Ha most gyanakodni kezdtél, hogy akkor biztos dolgozni is kell érte – igazad van. Kitűnni a tömegből és emlékezetesnek lenni a beszédünkkel nem nehéz, ha tudod, hogy mit és hogyan csinálj. Valamint csinálod is.

Nem a lusták a legsikeresebb ügyfeleim. Nem is azok, akik csak folyton kifogásokat keresnek, hogy nincsen pénzük, kapcsolataik, ötleteik, idejük és piros kis műanyag varázsgolyójuk. A legsikeresebb ügyfeleim azok, akik csinálják is, amit megtanultak és begyakoroltak. Attól lesznek eredményesek, hogy elkezdik átültetni a gyakorlatba a tanultakat és attól, hogy ezt nem csak egy hétig csinálják, hanem folyamatosan.

Egy kiváló előadónak általában nagyon jó elképzelései vannak nemcsak a közönségről és a környezetről, hanem önmagukról, motivációjukról, értékeikről, felfogásukról és egyéb elemeikről is.

Miért bízd magad beszédtechnika-szakemberre?

Ha az autóban nem tudod, hogyan lehet magasabb sebességbe kapcsolni, akkor jó eséllyel csigatempóban fogsz végighaladni a városon, amíg a fél város elhúz melletted.

Ha nem tudod, hogy ez pontosan hogyan működik, akkor hiába kapálózol nyelvtörőkkel és légzéstechnikákkal, hiszen fogalmad sem lesz, hogyan fognak jól működni.

Pont nálad.

Lehet, hogy másra és máshogyan lesz szükséged, legyen az beszédtechnika-gyakorlat, légzőgyakorlat, hangfejlesztő- és artikulációs gyakorlat vagy egy beszéd kifejezőerejét támogató feladat.

A beszédtechnika fejlesztése egy önismereti út első lépése vagy állomása, ami segíti a kibontakozást, önbizalmat ad és magabiztosabbá tesz a kommunikációban. Reális önismerettel, valamint tudatos önfejlesztéssel lehetséges a változás.

A fejlődés örömteli dolog. Van, aki elfut előle; van, aki elrejti és van, aki a legjobbat hozza ki belőle. Rajtad múlik, te melyiket választod. Jelenleg a legfiatalabb magántanítványom 14 éves, a legidősebb pedig 63. Az életkor tehát nem akadály.

Nem tudom milyen mazochista gondolat irányít minket gyakran, de rengeteg életszituációban általában a nehezebb utat szeretjük választani és egyedül megyünk neki a dolgoknak.

Ha te a könnyebbik utat választanád, keress meg és dolgozzunk az önbizalomteljes önmagadon. A beszédfejlesztésen keresztül. Tudj meg többet rólam és a közös utunkról. További tartalmakért pedig iratkozz fel hírlevelemre!

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!