A magyar nyelv napja – 9 érdekes tény a magyar nyelvről

November 13-a egy különleges nap a világ minden táján élő magyar ember számára. Ezen a napon ünnepeljük egyedülálló nyelvünket és mindazt, amit nyújtani tud. A magyar nyelv összetett, érdekes és gazdag, évszázados múltra visszatekintő történelemmel. Nézzünk meg közelebbről néhány dolgot, ami a magyar nyelvet olyan különlegessé teszi, amiért a magyar nyelv napja igazi ünneppé válhat számunkra.

Érdekességek a magyar nyelvről

  1. A magyar nyelv 1836 óta hivatalos nyelv Magyarországon. 1844 óta az ország kizárólagos hivatalos nyelve. Innentől minden törvényt magyar nyelven alkottak, magyar lett az országgyűlés nyelve, az oktatás magyar nyelven zajlik, a hivatali ügyintézések nyelve is a magyar lett.
  2. A magyar ábécé 44 betűből áll, ebből 14 magánhangzó és 30 mássalhangzó.
  3. Magyarországon kívül főleg a Kárpát-medence többi országában beszélik a magyar nyelvet: Románia(főleg Erdély), Szlovákia (Felvidék), Szerbia (a Vajdaság), Ukrajna (Kárpátalja), Horvátország, Szlovénia, Ausztria.
  4. A magyar jelnyelv 2009 novemberében lett hivatalos.
  5. A világ nyelveinek sorában a magyar, a 62. helyen áll az anyanyelvi beszélők száma szerint.
  6. Európában a 14. legbeszéltebb nyelv, és a legbeszéltebb nem indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozó nyelv.
  7. A British Museum könyvtárában található egy ősi magyarországi dokumentum, amelyen ez áll: „Az Ephesom helyeknek yrth Zent Pál levelének elsew capitoliuma”. Ez a felbecsülhetetlen értékű közép-európai nyomtatvány évszázadokkal ezelőtt, 1533-ban íródott, és nagy történelmi értéket képvisel mai társadalmunk számára.
  8. Sokan állítják, hogy az olasz a legdallamosabb nyelv, az első helyen áll, majd a görög következik. Azonban nem kisebb szaktekintély, mint Giuseppe Mezzofanti bíboros (1774-1849) másként gondolta; ő a magyar nyelvet tartotta zeneibbnek a maga áramló ritmusával, amikor e gyönyörű betűírással beszélt vagy írt verseket!
  9. A magyar nyelv megszólaltatásának egyik leggyönyörűbb hagyománya a Péchy Blanka színművésznő alapítványa által elindított és Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny, amely az elmúlt 60 év során országos mozgalommá vált.
 

„A magyar nyelv olyan, mint egy hangszer: aki játszani akar rajta,

annak minden áldott nap gyakorolnia kell.”

(Lénárd Sándor)

 
A magyar nyelv napja egy ünnep, a világon egyedülálló nyelvünk tiszteletére. Gazdag történelme és összetett szerkezete megkülönbözteti más nyelvektől. Összetettsége minket is meglep és elkápráztat, gondoljunk csak nyelvtörőinkre. Sok olyan tulajdonsága van, ami megkülönbözteti más nyelvektől, mind szépségében, mind nehézségében. A magyar nyelv napja kapcsán szánjuk egy percet arra, hogy értékeljük mindazt, amit  anyanyelvünk adott nekünk.
Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!