Karrierépítés lépései: Útmutató az ideális álláshoz!

A folyamatosan változó munkaerőpiacon minden eddiginél fontosabb, hogy karrierfejlesztési stratégiád naprakész legyen. Akár új állást keresel, akár előléptetésre törekszel, akár csak a jelenlegi szakterületeden szeretnél a fejlődés útján járni, a karrierfejlesztés létfontosságú. Egy kiemelkedő önéletrajz megírása, egy erős személyes márka felépítése és a kommunikációs készségek  csiszolása segíthet a szakmai siker felé vezető úton. Nézzük, hogyan érheted el ezt a legjobban.  

Önéletrajz tanácsadás

Jobb és jövedelmezőbb állást keresel? Az önéletrajzod az egyik legerősebb eszköz a tarsolyodban. Akár új állásról, akár karrierváltásról van szó, az önéletrajzod lehet a kulcs, amellyel kinyithatod az ajtót álmaid karrierjéhez.

Önéletrajz írás közben

Egy figyelemfelkeltő önéletrajz elkészítése egy profi önéletrajzíró segítségével megadhatja azt az előnyt, amire szükséged van ahhoz, hogy kitűnj a pályázók, versenytársak közül. A hatékony önéletrajz megírásán túl a kommunikációs felkészültség, illetve a tudatos személyes márkaépítés is alapvető fontosságúvá vált a mai online világban, különösen az olyan közösségi oldalakon, mint a LinkedIn.  

Önéletrajzírás szabályai – Alapok

Az önéletrajz írásakor fontos szem előtt tartani, hogy csak korlátozott hely áll rendelkezésedre, ahhoz hogy megfelelő hatást kelts. Az önéletrajzoddal kapcsolatban a legfontosabb, hogy pontosan tükrözze, ki vagy és mit tudsz nyújtani. Győződj meg róla, hogy minden információ naprakész, tömör és releváns. Az önéletrajzodban szerepeltess releváns kulcsszavakat, amelyek a megpályázott pozícióhoz vagy iparághoz kapcsolódnak. Ez fontos, mert a fejvadászok, toborzók az önéletrajz adatbázisokban (pl. Profession.hu, LinkedIn) és egyéb alternatív sourcing technikák segítségével kulcsszavak alapján keresnek. Az is fontos, hogy önéletrajzod jól nézzen ki, megfelelően tagolt legyen, mert senki sem akarja végigolvasni az összevisszaságot! Használj vastag betűtípusokat, világos címsorokat és megfelelő térközt a bekezdések között. Ez megkönnyíti a fejvadászok és a munkáltatók számára, hogy gyorsan kiszűrjék a legfontosabb információkat. A hatékony önéletrajz megírása alapvető fontosságú, ha ki akarsz tűnni a többi pályázó közül, amikor állásra pályázol vagy karrierváltásra készülsz. Hasznos sablonokat találsz a Profession.hu-n, iparágra, munkakörre szabva. Ha nagyon egyedi szeretnél lenni, akkor használhatsz és testre szabhatsz kreatív önéletrajz sablonokat is, akár a Canva oldalán keresztül. A témában könyvet lehetne írni, ezért érdemes megfontolni profi önéletrajzíró vagy CV szerkesztő bevonását.  

Álláskeresés lehetőségei – Így csináld!

Miután önéletrajzod elkészült, és online is ügyelsz személyes márkádra, itt az ideje, hogy jelentkezz állásokra! Néhány állásportál, melyen érdemes lehet elindulnod:
 • Profession
 • LinkedIn
 • CVonline
 • Jobline
 • SimpleJob
 • Munkahelyeink
 • Jobtome
 • Zyntern (jellemzően pályakezdő, gyakornoki)
 • Workline
 • Mérnökállások
 • Talentuno
 • NoFluffJobs (IT szakterület)
 • Mytime.jobs (munkaóra szerint is szűrhetsz)
 • DreamJobs
  Ügyelj arra, hogy az álláskeresési folyamat során – ha pályázást követően egy-két hét eltelik és nem kapsz visszajelzést – jelentkezz a munkáltatóknál, hogy tudják, még mindig érdeklődsz az állás iránt (anélkül, hogy túlságosan tolakodó lennél). Ez a következetesség azt mutatja a munkáltatóknak, hogy elkötelezett és szenvedélyes vagy a szervezetük iránt, és szívesen dolgoznál náluk, amilyen hamar csak lehet. Állásportálokon kívül érdemes lehet fejvadász, munkaerő-közvetítő szolgáltatókat is megkeresned, hiszen lehet van éppen olyan keresésük, melyben profilod, önéletrajzod érdekes lehet, illetve bekerülhetsz adatbázisukba is.   Néhány munkaerő-közvetítő, fejvadász cég, akiket érdemes lehet megkeresned:
 • HumanField
 • Arthur Hunt
 • SpenglerFox Hungary
 • Randstad
 • Hays Hungary
 • Grafton
 • Trenkwalder
 • Karrier Hungária
 • Adecco
További cégeket a HR portál listájából szemezgethetsz.  

Személyes márkaépítés online – Légy bátor!

A hagyományos önéletrajzírási technikák mellett a személyes márkaépítés is fontossá vált az álláskeresésben és karrierépítésben, a mai digitális világban. Az olyan közösségi médiaplatformok, mint a LinkedIn, lehetőséget kínálnak az álláskeresőknek, karrierépítőknek, hogy a hagyományos önéletrajzokon kívül is bemutassák képességeiket. E platformok kihasználása lehetővé teszi a potenciális munkaadók számára, hogy jobban megértsék, ki is vagy valójában, ahelyett, hogy csak a CV-ben leírtakat látnák. Ez nagy előny, mert még blogot sem szükséges üzemeltetned ehhez, ha nincs rá elég időd. Mutasd be eredményeidet, tanulmányaidat, önkéntes munkádat, hobbidat – bármit, ami a személyiségedet jellemzi!

Lábak az egekben, tűnj ki a tömegből!

Az is fontos, hogy aktív maradj a közösségi médiában, csatlakozz az érdeklődési körödhöz vagy iparágadhoz kapcsolódó csoportokhoz és vegyél részt az ott zajló eszmecserékben, vitákban; ez segít kapcsolatokat építeni más szakemberekkel a területeden, ami előnyödre válhat, amikor állást vagy új projekteket keresel.  

Kommunikáció fejlesztése

A karrierépítés lépései közül nem hagyhatod ki, mert a szöveg mögé nem bújhatsz el! A pozitív imázs kialakítása elengedhetetlen, ha sikeres akarsz lenni az álláskeresés során. Ennek kulcsfontosságú összetevői a kommunikáció és beszédkészség; ezeket alaposan át kell gondolni a megfelelő benyomás keltése érdekében. Nemcsak az a fontos, hogy magabiztosan, hanem az is, hogy megfelelő beszédtechnikával beszélj. A megfelelő légzés, hangképzés, artikuláció, hangsúly, hanglejtés, szünet, tempó a kommunikáció és a megnyerő személyiség elemei. Megfelelő gyakorlással minden technika elsajátítható, közvetve az önbizalomhiány leküzdhető. Egy értékesre csiszolt személyes márka megkülönböztet az állásért, pozícióért versenyző pályázóktól, amikor eljön az interjúk ideje.   A lenyűgöző önéletrajz elkészítésébe, személyes márka építésébe és a kommunikációd fejlesztésébe fárasztó lehet időt fektetni, de a végén kifizetődik, amikor a munkáltatók vagy a fejvadászok kiválasztanak, mert Veled szeretnének egy csapatban dolgozni!   A beszédtechnika fejlesztése egy önismereti út első lépése vagy állomása, ami segíti a kibontakozást, önbizalmat ad és magabiztosabbá tesz a kommunikációban. Fejlődni szeretnél? Akkor keress meg és dolgozzunk kommunikációdon, pályázatodon HR szakértő bevonásával, ahhoz, hogy szakmai szintet tudj lépni! További tartalmakért pedig iratkozz fel hírlevelemre!  
Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!