Hangszer vagy játékszer?

Drasztikusan hangzik, de igaz: ha egy tréner, HR-es, ügyvéd, pap, oktató hirtelen elveszítené a beszédét és nem tudna megszólalni, akkor magát a munkaképességét veszítené el. A munkaidő jelentős részét beszéddel töltő szakembereknek mindenképpen érdemes odafigyelnie a hangjára. Nem árt egy kis finomHANGolás a témát illetően. Tudnunk kell hangunkat ápolni, ha úgy adódik kezelni, gyógyítani is. A hanghigiénia pedig nem úri huncutság, hanem kötelesség.

Aroma diffúzor, párásítás

Az aroma diffúzor segíti a levegő párásítását, ami pedig jótékonyan hat hangszálainkra. A fűtési időszak beköszöntésével különösen nagy figyelmet kell szentelnünk ennek. Az aroma diffúzorba légzést támogató illóolajakat is cseppenthetsz, amik nehézlégzés, orrdugulás esetén is kiválóak. Érdemes egy páramérő készüléket is beszerezni, amivel az ideális 40-60%-on tudjuk tartani a lakás levegőjének páratartalmát.

Inhalálás

Ezzel azért óvatosan! A gőz inhalálása valóban segít abban, hogy nedvesen tartsa a légutakat, így pedig a lerakódás is oldódhat. A forró gőz és a túl erős, közelről belélegzett illóolajok viszont ártanak, nem segítenek. Az inhalálást csak speciális inhaláló készülékkel végezd! Amit viszont rizikózás nélkül megtehetsz és tulajdonképpen ez az inhalálás leghétköznapibb módja, az maga a zuhanyzás. Cseppentsünk eukaliptusz, mentol, citrus vagy kubeba illóolajat a zuhanytálcára, hogy tusolás közben kedvezően hassanak légzésünkre.

Mint a TV Maci

Mondjuk a maci nem tett egy kávéskanál sós vizet a fogmosópoharába, de ha te egy langyos pohár vízbe teszel, majd azzal gargalizálsz, segíthet a gyógyulásban.

„Befordultam a konyhára”

fokhagyma antibakteriális és vírusellenes. A megelőzésben kiváló társ. Friss párkapcsolatban és vámpírok társaságában ellenjavallott. A méz antioxidáns és antibakteriális hatású. Jótékonyan hat a köhögésre is. A torokgyulladás lehet reflux következménye is. Ebben az esetben a tünetek enyhítésére érdemes elkerülnünk az irritáló ételek fogyasztását. A gyömbér szintén közismert a légzőszervi megbetegedések otthoni gyógyításában. Nyugtatja a torkot és kedvezően hat a száraz köhögésre is és megnyugtatja a torkunkat. Teakánt fogyasztva finom és biztosan nem árt. Kivéve, ha türelmetlen vagy és forrón iszod. A hidratálás érdekében fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk! A cukros italok, szénsavas üdítők egyébként sem ideálisak, de ilyenkor igazi aranyszabály, hogy a víz a legjobb választás. A dehidratáció elkerülése érdekében érdemes sok folyadékot bejuttatni a szervezetbe. Enyhíti a gyulladást, csökkenteni a nyálkahártya szárazságát. Fogyaszthatunk teát, leveseket, koffeinmentes italokat, ezek mindegyike segíti a gége megnyugtatását. A kávét és a fekete teát érdemes kerülni, mert a bennük található koffein elvonja a szervezettől a vizet.

Ha lehetőségünk van rá, kerüljük a füstöt, szmogot, mert irritáló hatással van hangszálainkra, így a gyógyulás egészen biztosan kispályán fog pihenni. Javasolt továbbá a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése. A száraz levegő és sarokban szunnyadó, ám támadásra kész porcicák is csak ronthatnak az állapotunkon. A hirtelen hőmérsékleti változás a légutakra rossz hatással van, mert gyulladáshoz, náthához vezet. Ilyenkor szükséges a hangot kímélni, különben hetekig tartó problémává válhat.

krákogás nem segíti a hang tisztaságát és állandóan izgatja a nyálkahártyát. Kifejezetten megerőlteti a hangszalagokat, sőt bevérzés is előfordulhat. A rekedtséget (főleg ha tartós) a hangszalagok túlerőltetése vagy a nem megfelelő hangképzés is okozhatja. Ebben az esetben beszédterápiára lehet szükség. Hangunk minőségének romlását a hangszalagok túlterhelése is okozhatja, mely a beszédtechnika ismeretek elsajátításával megelőzhető és javítható probléma.

Nem árt tehát tudatosan, odafigyeléssel élnünk, de a legfontosabb mégiscsak az, ha panaszaink vannak, akkor keressünk fel egy orvost! Két hétnél tovább fennálló rekedtség esetén javasolt foniáter szakemberhez fordulni, hogy a vizsgálatot követően célzott és eredményes megoldást kapjunk.

A fentiekből látható, milyen sokszor és könnyen tesszük fel beszédünket a játékok közé a polcra. Pedig valódi helye az a díszes bálterem lenne, ahol a legszebb és legértékesebb Stradivari hegedűk, Fender gitárok, Steinway zongorák foglalják el pompáztatos helyüket.