Kommunikációs Mesterkurzus 👉✨

Visszatekintő – Ilyen volt 2022

Idén sem unatkoztam, de valami mégis megváltozott a forgatókönyvet illetően az előző évekhez képest, amiből te is tanulhatsz. Talán neked is ismerős az alábbi érzés: akarja az ember a változást, de ha megcsapja a szele, nyúlcipőt húz. Gyakran csak várunk egy nagy lehetőségre, mégis nagyra nyílt tekintettel nézzük végig, ahogy szép lassan elmegy mellettünk.

Pedig a változás nem mindig rossz. Általában csendben érkezik az, ami fontos. Nem pedig hangos kiabálással. Erősnek lenni pedig azt is jelenti: felvállalod a gyengeségeidet.

Amikor kézbe veszel egy súlyosabb dinnyét, sosem az abszolút értelemben vett súlya az, ami fontos. Lehet fél kiló, egy vagy akár három kilós is. A súlya és nehézsége attól függ, hogy mennyi ideig tartod a kezedben.

Ha csak egy percig kell ott tartanod, vélhetőleg nem fogsz sérvet kapni.

Ha órákig, akkor a fél kilós darab is kellemetlen lesz. Ha egy egész napig tartod, a helyzet teljesen kivéreztet, görcsbe rándul a kezed, izzadni kezdesz és teljesen lebénít majd a helyzet.

A dinnye súlya azonban egyik esetben sem változik, mégis, minél tovább tartod, annál nehezebb lesz.

Valahogy így működött az én életemben is a folyamatos és nagy fordulatszámon pörgő szakmai életem. Ha hosszú ideig szünet nélkül kizsigerelem önmagam – még ha aprónak tűnő kis feladatokkal és programokkal is –, komoly következményei lesznek.

Lettek is.

Hasonló ez ahhoz, mint amikor évekig szőnyeg alá söpröd a beszéddel kapcsolatos nehézségeidet, minél tovább tartod ezt magadban, egyre többet fog ártani neked.

Nehéz évkezdés – a test jelzett, az elme lépett

Tudod van az az állapot, amikor a padlón fekve azt érzed, nincs már lejjebb, erre beszakad a padló alattad.

A nehezen induló év épp ezt az érzést adta meg, az első pár hónap egészségügyi okokból kifolyólag a kényszerpihenő kispadjára ültetett.

Megtanultam ennek a szónak a valódi jelentését: Alázat.

Annak elfogadása, hogy olykor az Élet leveri a biztosítékot és neked a sötétségben kell tapogatóznod, de épp ez teszi még élesebbé egyes érzékszerveidet.

Engem is ez segített hozzá friss gondolatokra lelni, visszatalálni az alkotás öröméhez.

A folyamatos pörgés veszélye ugyanis, hogy bekapcsol a robotpilóta, valamint mindenre azt hiszed, hogy ami a Tiéd, arra van garancia is.

Tehát az is marad.

Sajnos nem így van.

Én újra beleszerettem az alkotás örömébe, új és járatlan utakra léptem – úgy alakult a dolog, hogy már nem csak megtekintője, hanem alkotója is lettem a TikToknak.

 

2022. februárban elindult a TikTok-csatornám: ma 20 ezren követnek

Talán épp a TikTok-csatornám megszületése a legékesebb bizonyítéka ennek. Egy év sem kellett hozzá, hogy ma már több mint 20 ezren gondolják úgy, hogy érdemes a tartalmaimat követni. Csatornámon szórakoztató beszédgyakorlatos és edukatív tartalmakkal várlak téged is.

Képek a TikTok csatornámról

Kicsit ugyan fogy a motivációm – úgy érzem magam, mint Ábel a rengetegben –, de csinálom, mert hiszek benne, hogy vannak olyanok, akikhez csak így jut el a beszédtechnika. Ha csak egy-két embert elér a gondolat, hogy miért fontos a megszólalásuk, akkor számomra megérte.

TikTok-csatornám itt találod.

 

2022.09.21. – III. Onlife Konferencia, Siófok

15 főre számítottam a workshopon, 90-en jöttek. Mit tesz ilyenkor egy improvizatív beszédtanár?

Gyors újratervezés és hadd szóljon. Megfigyeltem, hogy egyre nyitottabbak az emberek a beszédtechnikára és egyre igényesebbek a saját beszédük kapcsán.

A Balaton lágy hullámainak látványa sem tudta volna elaltatni aznap a figyelmet a beszédfejlesztésről, mert kifejezetten tartalmas, izgalmas és professzionális volt a III. Onlife Konferencia.

Két napon keresztül előadások, workshopok és tartalmas beszélgetések adták át a két nap legfontosabb üzenetét és az általam tartott workshop is erről szólt: arról, hogy létezik egy feladat, amit senki sem delegálhat.

Ez a kifejező beszéd.

 

Női előadó a konferencián a névtábláját mutatja

A III. Onlife konferencia végén már nyugodt mosollyal arcomon

A sikeres prezentáció, a megnyerő tárgyalás, a magabiztos beszéd és akár a magánéletben megtapasztalt sikerek az önbizalomteljes élet hozzávalói. 

Ha egy vezető a saját cégében nem követeli meg a legmagasabb minőséget, akkor hogyan várható el, hogy majd az ügyfeleinek a legmagasabb minőséget adja?

Kommunikációnk egy része csupán a kimondott szó. Minden, ami ezen túl van – mint hangadás, hangerő, hangszín, helyes kiejtés és a nonverbális kommunikáció – a beszédtechnika fejlesztés része.

Te sem delegálhatod azt a feladatot, hogy kifejező, érthető és értető legyen a beszéded.

 

2022.09.22. – Lámpaláz Konferencia és könyvbemutató

A Viszlát Lámpaláz c. könyv könyvbemutatója, exkluzív előadások és networking – erről szólt Magyarország első Lámpaláz Labor néven futó lámpaláz konferenciája.

Valójában szerencse kérdése lenne, hogy valaki mennyire „lámpalázas”? A Lámpaláz labor konferencián nagyszerű előadók osztották meg gondolkodtató, inspiráló vagy gyakorlatias tartalmaikat.

A résztvevők megismerhették, hogy ténylegesen mi a lámpaláz, mit kell tenni ahhoz, hogy a magukban mélyre ásott nyomait kioldják magunkból.

Mert amikor jön a vizsgaidőszak vagy egy komoly megmérettetés, a tenyered izzadni kezd. Remeg a hangod, motyogsz, kapkodod a levegőt.

Máris bizonytalannak és felkészületlennek mutatkozol mások előtt.

A beszédtanár kezében a frissen megjelent Viszlát, lámpaláz című könyv

Megjelent a Viszlát, lámapláz című könyv, melyben én is írtam egy fejezetet.

A megoldás beszédtechnika szempontjából a nyugodt légzés, mely oldja a stresszt; a lassító artikulálás, tagolást és időnyerést támogató szünettartás és az egyenes testtartásból indított hang.

Elég néhány apró változás és máris jobb lesz az összbenyomásod.

Számos egyszerű beszéd-vonatkozású módszer létezik a nyilvános beszéd okozta szorongás kezelésében. A Lámpaláz Labor konferencián tartott előadásom során a gyakorlatban is bemutatottam néhányat, amelyek segítségével jelentős lépéseket tehetünk a félelmeink csökkentésére.

A konferencia reggelén Word Cafe keretében a résztvevők forgó rendszerben átbeszélték és felírták meglátásaikat. Szövegszabó Erik nemcsak remek konferáló volt, hanem biztos pontja is az egész napnak. Tóbiás Évi a konferencia előkészületeiben és a nagy napon is rengeteget segített.

Számomra pedig Beszédtechnika fejezetet írni a Viszlát, lámpaláz című könyvbe és előadóként egy ilyen eseményen jelen lenni, hatalmas megtiszteltetés és szakmai mérföldkő volt. 

2022. ősz – online tréningek (Bosch, MVM)

A covid ment, de az online maradt.

Számos megbeszélés azóta is online folyik a rutinos folyamatokban, így a tréningek létjogosultsága is megmaradt. A beszédtechnika foglalkozásoknak mindig is fontos része a beszéd kifejezőerejének fejlesztése; mert a beszédünk a hangsúly, hanglejtés, beszédritmus, beszédtempó és a szünetek által válik kifejezővé.

Tehát ha továbbra is csak màsolni akarod a meglévő offline rutinokat az online térbe, akkor hamar szembesülsz azzal, hogy nem lesz jò megoldàs. Az online tér több vàltàst és egészen màs eszközöket igényel.

Női és férfi tréner az online kommunikációs képzésen előadást tart

DrPrezivel a Bosch online képzésen 

A képernyő úgy működik, mint Sherlock nagyítója és a testbeszéd, az arcmimika és a beszéded is reflektor alá kerül, ahol kínosan őszintén kijönnek a bakik.

Online az egyik legveszélyesebb malőr az, ha unalmas vagy.

Az unalom és a beszéded, a beszédtempód, a hangszíned között pedig jóval szorosabb a kapcsolat, mint esetleg gondolnád.

Korábbi cikkemben írtam róla már, hogy miért lesz hirtelen egy profiból amatőr, csak mert képernyőre került. A cikkben néhány alapigazságot és tanácsot is találsz az online beszéd kapcsán, mielőtt a monitorra kerülnél.

 

2022.10.01-02. – Momentán Társulat Improvizációs workshop

Improvizációs készség a talpon maradás gondolkodásának a művészete. Amikor menet közben kell kitalálni – az egy, minden ember számára nélkülözhetetlen készség!

Ma mindenkinek megvan a lehetősége, hogy gyakorlatokkal és megszerzett tudással sikeresen megtanuljon improvizálni.

Legnagyobb előnye, hogy tapasztalati úton fejleszthetjük önmagunkat. Képessé tesz új ötletek generálására.

Fejleszti a kreativitásunkat, mentális rugalmasságunkat és gondolkodási képességünket. Fejleszt az önbizalom és önelfogadás terén, a koncentrációs és koncentráló képesség kapcsán és képessé tesz a folyamatosan változó körülményekhez igazodni.

Mivel az improvizáció lehetővé teszi, hogy láthassam önmagam (még élesebben) és észrevegyem a gondolataimat, érzelmeimet, viselkedésemet és képességeimet is, kiválóan kiegészíti az én munkámat is.

Segít a fejlődésben, kiszakít a „megszokottból”.

A workshop kifejezetten szakmaközeli volt, hiszen drámapedagógus is vagyok; mégis számos hasznos új szempontot kaptam a munkám kapcsán.

Improvizációs képzés végén közös fotó a csoportról

Az improvizációs workshop után a csapattal

 

2022.10.13. – Beszédtudatosság a projektvezetőknél

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség Hello Világ! Klub eseményén „Beszédtudatosság a projektvezetők kommunikációjában” címmel tartottam interaktív előadást nyitott és érdeklődő projektmenedzsereknek, projektvezetőknek.

A szakmai tartalmakon túl óriási nyitottsággal fogadták a témát. A kommunikáció a projektmenedzserek számára fontos munkaeszköz, így tehát nem mindegy az sem, hogyan képviselik szakmaiságukat a kommunikációjuk által.

Mitől munkaeszköz a kommunikáció?

Beszédtechnika tanárnő és két projektmenedzser nő áll a projektor előtt

Borbényi Katával és Varga Brigittával az előadás után

Mert lehetővé teszi, hogy kapcsolatokat alakítsanak ki, befolyásolják a döntéseket és motiváljanak. Sőt, akár változást idézzenek elő, a sodródás helyett kontrollált nyomot hagyjanak másokban vagy pozitív lenyomatként maradjanak meg a fejekben.

Kommunikációs készségek nélkül a munka világában a fejlődés szinte lehetetlen lenne. Egy értékesítő hangneme pozitívan és negatívan is befolyásolhatja az üzleti kommunikációt.

Képzeld el, amikor egy menedzser érdektelen vagy unatkozó hangnemben adja el a javaslatait! Ez nagy mértékben befolyásolhatja azt, hogy mások hogyan látják a projektet és önmagában a menedzserüket.

A kommunikáció másokat is képes a nagyköveteinké tenni, hogy továbbajánljanak minket. Még a legegyszerűbb, mindennapi interakciók során is rendszeresen érintkezünk a munkatársakkal, a főnökökkel és az ügyfelekkel.

2022. november és december – Fesztelen előadó tréningek

Novemberben és decemberben sem maradtunk Fesztelen előadó képzés nélkül, hiszünk benne, hogy csapatban az erő. Dr. Németh Zoltàn, Kocsis Zsuzsa és T. Bieniek Ildikò trénerekkel együtt mindig igyekszünk a több tréneres felállással olyan fejlődést biztosítani akár neked is ebben a két napban, ami eszközökkel vértez fel.

Így áll elő a helyzet, hogy nem meztelen, hanem fesztelen előadó válhat belőled is.

Beszédtechnika tanárnő előadást tart a képzésen

Fesztelen előadó mestertréningen

Ezen a képzésen mindig a kommunikációs tartalom megfelelő megszólaltatását segíthetem. Hiszem, hogy a beszédben jelentkező nehézségek gyakorlással mindig eredményesen javíthatóak, ezért a beszédtechnika foglalkozások mellett fontosnak tartom az otthoni gyakorlást is a fejlődés érdekében.

Nagy hangsúlyt fektetek saját gyakorlat kialakítására és alkalmazására is, melyeket az évek során többek között a tanítványaimmal való együttműködésből (is) merítettem.

 

2022.12.03. – Szakmai Továbbképző képzési napján páros konferálás 

A továbbképzés témája a krízisek lélektana és a poszttraumás növekedés volt. A feladat pedig nekem is új terep: páros konferálás. Kihívás, de tudom, hogy ebből is tanulhatok.

Női és férfi konferáló áll a színpad előtt, mellettük a férfi előadó előadást tart.

Zsiros Mihállyal konferáltunk a rendezvényen.

Hiszem azt is, hogy még jobban bízni fogok természetes alkotói ösztöneimben.

Képessé tehet arra, hogy nyitottabbá váljak más ötletekre, hogy építsek azokra; és ami a legfontosabb, képessé tehet a problémákat új és más módon megoldani.

Erősségeim és fejlődési lehetőségeim is kiélesedhetnek előttem.

Egy biztonságos tér új dolgok kipróbálására.

2022.12.09. – Karácsonyi ráHANGolódás előadás

 A Cégvezető Akadémia salgótarjáni rendezvényén az a hatalmas megtiszteltetés ért, hogy én adhattam elő Pál Feri atya előtt. Az előadásomban a beszéd és hang érzelmi állapotot közvetítő szerepéről, hiteles megszólalásról és önazonos kommunikációról beszéltem. 

Plakát Ruff-Kiss Ágnes beszédtréner és Pál Ferenc mentálhigiénés szakember előadásáról

Hatalmas megtiszteltetésnek éreztem, hogy Pál Feri előtt adhattam elő.

Egyetemi órák, céges képzések és színházi szakemberek

A nagyobb programok és események között az egyetemi órák, a színházi élet és a céges képzések sem maradtak el.

Ahhoz, hogy eredményesebb legyen a kapcsolatod a közönségeddel, beszélgetőpartnereddel, nem árt, ha feltérképezed azt is, hogy milyen hatással vagy a hallgatóságodra. Ezt a feltérképezési folyamatot nyújtom egyéni ügyfelek és páros vezetési folyamatok révén is, például T. Bieniek Ildikó kolléganőmmel, gyakran immár vállalati környezetben is.

 

Két női tréner áll a projektor előtt, mellettük női tréner az előadás kezdete előtt a kivetítő előtt áll.

T. Bieniek Ildikóval a ‘Telekom Kickstarters’ kommunikációs képzésén

Céges képzéseken (pl. Telekom) vagy színházi szakemberek társaságában – drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus, díszlet- és jelmeztervező, zeneszerző-karmester, színésznő – nemcsak ígéretes és tehetséges színészhallgatókkal, vezetőkkel dolgozhatok együtt.

Ennél többet adhatok. Arra is rálátást biztosíthatok nekik, hogy milyen hatásfokkal működnek a jelenlegi helyzetükben és milyen viselkedési stratégia növelné a velük kapcsolatos pozitív visszajelzések számát!

Szakmai kollégáimmal gyakran feltérképezzük és tovább bővítettjük a nonverbális eszközkészleteiket, fejlesztjük a beszédtechnikájukat és olyan feladatokkal látjuk el őket, amikkel nap, mint nap építhetik beszéderejüket.

Ők pedig a magabiztos fellépés és megszólalás mellett a beszédtechnika- és testbeszéd – tudatosság kialakításában is profitálhatnak.

 

Jövő évi tervem, hogy felépítsd az önbecsülésed

Mivel ezt a cikket ideáig már elolvastad, ezért valószínűleg egyetértesz azzal, hogy az önbizalom és a beszéded hatékonysága növelhető.

Méghozzá lépésről lépésre.

Felépíteni újra az önbecsülésedet, az érthető és értető beszéded, a sajátságos kommunikációd olyan, mint egy romos várat újjá varázsolni.

Nulláról. Téglánként. Egyesével.

 

Épp ezért jövőre – terveim szerint – csoportos képzés indítok majd azoknak, akik gyakran hátrányként élik meg a gátlásaikat.

Azoknak, akik szinte képtelenek mások előtt megszólalni, ódzkodnak az emberektől és a nyilvánosságtól.

A csoportos képzés egy kényelmes és egyszerű módja a tényfeltárásnak, a gyakorlásnak és a barátságos és segítőkész, extra mennyiségű visszajelzéseknek.

Végre kellő mennyiségű motivációt és visszajelzést kaphatnak itt a résztvevők a beszédjükről és megkaphatják azt a külső jutalmat is, amit eddig talán mindig is hiányoltak.

Csoportos képzés keretében nyújtom neked is a kezem, hogy megmászd a hegyet. Azonban adhatok neked – tudást, gyakorlatot, bölcsességet –, rajtad áll majd, hogy hasznosítod-e.

 

De minél tovább tartod magadban a negatív érzéseket, annál jobban úrrá lesznek rajtad. Ne engedd, hogy megbénítson a múlton való rágódás, vagy a jövő kihívásainak félelme.

Ezt kívánom neked a következő évre!

Nyisd meg magad előtt új év kezdetével a változás lehetőségét. A hatékony kommunikációhoz elengedhetetlen a megfelelő önismeret, csak így lehetsz képes szabályozni, amit ismersz.

Keress meg, hogy hosszú távon is segíthessek benne.

Ha van kedved, kövesd a Facebook oldalamat és iratkozz fel hírlevelemre is!

Köszönöm a 2022. évi bizalmad és érdeklődésed. Örülök, ha 2023-ban is velem tartasz! Boldog Ünnepeket!

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!