Kommunikációs Mesterkurzus 👉✨

Történetmesélés lépései – Storytelling példák

Tartalomjegyzék

A történetmesélés kezdete

A történetmesélés olyan ősi hagyomány, amely minden kultúrán átível, és az emberi tapasztalatok központi részét képezi. Ez a művészet nem csupán a szórakoztatás eszköze, hanem egy olyan kommunikációs forma is, amely lehetővé teszi, hogy mélyebb érzelmeket, tanulságokat és tapasztalatokat osszunk meg egymással. A történetek elmesélése révén jobban megérthetjük magunkat és a körülöttünk lévő világot, valamint erősebb kapcsolatokat építhetünk ki embertársainkkal.

Történetmesélés jelentése

A történetmesélés alapvetően az információk, események és karakterek narratívába szőtt ábrázolása. Ez nem csupán az irodalomra korlátozódik. A történetmesélés jelen van a filmekben, a zenében, a képzőművészetben, sőt még a mindennapi beszélgetésekben is. A történetmesélés lehetőséget ad arra, hogy összetett ötleteket egyszerű és emészthető formában közvetítsünk, miközben érzelmi mélységet és személyes kapcsolódást biztosítunk hallgatóságunk számára.

Storytelling magyarul

A „storytelling” kifejezés magyarul leginkább a „történetmesélés”-re fordítható. Ez a kifejezés nem csupán a szóbeli elbeszélést jelenti, hanem magában foglalja az írásbeli, vizuális és digitális formában történő történetmesélést is. A storytelling tehát egyetemes kommunikációs eszköz, amely különböző médiumokon keresztül képes hatni az emberekre.

A történetmesélés alapjai

Történetmesélés lépései

A hatékony történetmesélés néhány alapvető lépésen alapul. Először is fontos egy érdekes bevezetővel kezdeni, ami felkelti a hallgató érdeklődését.

Ezt követi a történet keretének és karaktereinek bemutatása. A történetmesélés során kulcsfontosságú a konfliktus vagy probléma bevezetése, ami az egész narratíva motorjává válik. A történetet egy csúcspont és a konfliktus feloldása követi, végül pedig egy lezárással vagy tanulsággal ér véget.

 1. Érdekes bevezető: Kezdj egy figyelemfelkeltő bevezetővel, ami felkelti a hallgató érdeklődését.
 2. Történet kerete és karakterek: Mutass be egy világos keretet és érdekes karaktereket a történet számára.
 3. Konfliktus vagy probléma bevezetése: Vezess be egy konfliktust vagy problémát, ami az egész narratíva motorjává válik.
 4. Csúcspont: Alakítsd ki a történet csúcspontját, ahol a konfliktus vagy probléma a legélesebb.
 5. Konfliktus feloldása: Oldd fel a konfliktust vagy problémát, vezetve a történetet egy kielégítő feloldás felé.
 6. Lezárás vagy tanulság: Zárd le a történetet egy megfelelő lezárással vagy tanulsággal, ami összeköti a történet elemeit és üzenetét.

Történetmesélés szabályai

Bár a történetmesélésnek nincsenek szigorú szabályai, vannak bizonyos irányelvek, amelyeket érdemes követni. Fontos, hogy a történet releváns és érthető legyen a célközönség számára.

Történetet mesél az apa a kisfiának az udvaron

A karaktereknek jól kidolgozottnak és hitelesnek kell lenniük, hogy az olvasó vagy hallgató könnyen azonosulni tudjon velük. A történetmesélés során fontos a koherencia és a folytonosság fenntartása, valamint az, hogy a történet végig fenntartsa az érdeklődést és szórakoztató maradjon.

Digitális történetmesélés

A digitális kor új dimenziókat nyitott meg a történetmesélés terén. A technológia fejlődésével a digitális történetmesélés vált egyre népszerűbbé, ami lehetővé teszi a történetek sokkal szélesebb körű és interaktív megosztását.

Digitális történetmesélés jellemzői

A digitális történetmesélés az online platformokon és digitális eszközökön keresztül történik. Ez magában foglalja a szöveges tartalmat, képeket, hanganyagokat és videókat, valamint interaktív elemeket, mint például hiperhivatkozások és animációk.

A digitális történetmesélés jellemzője a multimédia és a többcsatornás megközelítés, ami lehetővé teszi a történetek sokszínűbb és dinamikusabb bemutatását.

Digital storytelling

A digital storytelling, vagyis a digitális történetmesélés, a modern technológia és a hagyományos narratívák ötvözete. Ez a forma tökéletes eszköz arra, hogy a történeteket interaktív és vonzó módon közvetítsük, különösen a fiatalabb, technológiailag affinitású közönség számára. A digitális történetmesélés lehetőséget biztosít arra, hogy a történeteket személyre szabottabbá és elérhetőbbé tegyük, valamint a közösségi média és más online platformokon keresztül széles körben megosszuk.

Történetmesélés a képek világában

Történetmesélés képek alapján

A vizuális elemek mindig is fontos szerepet játszottak a történetmesélésben. A képek erőteljes eszközök lehetnek az érzelmek közvetítésében és a narratíva erősítésében.

A kép alapú történetmesélés azokat a módszereket foglalja magában, ahol a vizuális elemek a narratíva központi részét képezik. Ez magában foglalhatja a fotókat, illusztrációkat, infografikákat, és akár a képregényeket is. A képek segítségével a történetmesélők képesek komplex témákat egyszerűen és közvetlenül közvetíteni, gyakran szavak nélkül.

Storytelling példák képekkel

Példák a képek alapú storytellingre számos formában megtalálhatók. Például egy fotósorozat, amely egy személy vagy hely történetét meséli el, vagy egy infografika, amely adatokat és információkat mutat be vizuálisan vonzó módon. A képekkel történő storytelling lehetőséget ad arra, hogy az emberek gyorsan és hatékonyan kapcsolódjanak a történethez, és mélyebb érzelmi hatást érjenek el.

Történetmesélés a felsőoktatásban

A történetmesélés az oktatásban is egyre nagyobb teret nyer. Különösen a felsőoktatásban a történetmesélés módszerei kiválóan alkalmazhatók a tananyag érdekesebbé és emészthetőbbé tételére.

Digitális média és történetmesélés a felsőoktatásban

A digitális média bevonása a felsőoktatásba új lehetőségeket teremt a történetmesélés számára. Az online platformok, multimédia eszközök és interaktív tartalmak segítségével a diákok és oktatók egyaránt részesei lehetnek egy dinamikusabb és interaktívabb tanulási folyamatnak. Digitális történetmesélés révén összetett fogalmakat és elméleteket lehet érthetőbbé és élvezetesebbé tenni.

Történetmesélés és oktatási módszerek

A történetmesélés integrálása az oktatási módszerekbe lehetővé teszi a tanulók számára, hogy jobban kapcsolódjanak a tananyaghoz, és aktív résztvevőivé váljanak a tanulási folyamatnak. A történetek segíthetnek elmélyíteni a tanulók megértését, és elősegítik a kritikai gondolkodást és a kreativitást.

A történetmesélés ereje és hatása

A történetmesélés ereje

Storytelling a konyhában

A történetmesélésnek jelentős hatása van az emberekre, nem csak az oktatásban, hanem az élet számos területén.

A történetmesélés ereje abban rejlik, hogy képes megérinteni az emberek érzelmeit és gondolkodását. Egy jól megírt történet segíthet az információk jobb megértésében, emlékezetben való megtartásában, és az empátia fejlesztésében.

A történetmesélés gyógyító hatása

A történetmesélésnek van egy gyógyító dimenziója is. A történetek megosztása és meghallgatása segíthet az embereknek feldolgozni a tapasztalataikat, megértetni önmagukat és másokat, valamint leküzdeni a nehézségeket.

Fejlesztési stratégiák és eszközök

Történetmesélés fejlesztése

A történetmesélés fejlesztésére számos stratégia és eszköz áll rendelkezésre. A történetmesélés fejlesztése magában foglalhatja a kreatív írás gyakorlását, a narratív technikák tanulmányozását, valamint a digitális eszközök és platformok használatát. Fontos, hogy a történetmesélők folyamatosan fejlesszék képességeiket és adaptálódjanak a változó környezethez.

Történetmesélő fejlesztő játék

A játékos megközelítések, mint például a történetmesélő fejlesztő játékok, segíthetnek az embereknek gyakorolni és javítani a történetmesélési készségeiket. Ezek a játékok szórakoztatóak és interaktívak, miközben fejlesztik a kreativitást és a narratív készségeket.

Storytelling példák, történetmesélés a gyakorlatban

A történetmesélés elméleti alapjainak ismerete mellett fontos a gyakorlati alkalmazásuk is. A történetmesélés gyakorlati aspektusai segítenek a narratív készségek fejlesztésében és a történetek hatékonyabb közvetítésében.

Számos példa létezik a sikeres storytellingre. Ilyenek például a klasszikus irodalmi művek, filmek, vagy akár sikeres marketing kampányok, amelyek történetmesélésen keresztül hoznak létre érzelmi kapcsolatot a közönséggel. Ezen példák tanulmányozása segíthet megérteni, hogy mi teszi a történeteket vonzóvá és emlékezetessé.

Vegyünk például egy sikeres reklámkampányt, mint a Coca-Cola „Share a Coke” sorozatát, ami személyes üzeneteket helyezett a címkékre, így személyes történetek részévé téve az italt.

Egy másik példa a filmiparból származik, mint például a Pixar animációs stúdió munkássága, amely olyan filmekkel hódította meg a közönséget, mint a „Toy Story” vagy az „Up”, amelyek mély emberi érzelmeket és univerzális tapasztalatokat ábrázolnak.

A digitális világban a storytelling példái közé tartoznak az interaktív online tartalmak, mint amilyeneket a New York Times nyújt „Snow Fall: The Avalanche at Tunnel Creek” című cikkével, ami szöveges narratívát ötvözött multimédiás elemekkel, hogy lenyűgöző történetmesélést hozzon létre.

Ezek a példák mutatják, hogy a storytelling milyen sokféle formában és platformon képes hatékonyan kommunikálni, érzelmeket ébreszteni és mélyebb kapcsolatokat létrehozni a közönséggel.

Történetmesélés prezentáció

A történetmesélés kiválóan alkalmazható prezentációkban is. Egy jól strukturált történet, amely világosan kommunikálja a fő üzenetet és magában foglal érzelmi elemeket, nagyban növelheti a prezentáció hatását. Az effektív történetmesélés a prezentációkat élvezetesebbé és meggyőzőbbé teheti.

Prezentáció közben történetet mesél a lány

Íme egy vázlat arra, hogyan épülhet fel a történetmesélés egy prezentációban:

1. Bevezetés és érdeklődés felkeltése

Kezdj egy figyelemfelkeltő bevezetéssel, ami közvetlenül kapcsolódik a hallgatóság érdeklődéséhez vagy problémájához. Bemutathatsz egy érdekes kérdést, statisztikát, vagy egy rövid személyes történetet, ami beállítja a prezentáció tónusát.

2. Kontextus és háttér

Adj kontextust a történetedhez. Ez magában foglalhatja a témához kapcsolódó információkat, történelmi hátteret, vagy releváns adatokat. A kontextus segít a hallgatóságnak jobban megérteni a következő információkat.

3. Probléma vagy Kihívás Bevezetése

Mutass be egy konkrét problémát vagy kihívást, amit a prezentációval szeretnél megoldani vagy kezelni. Ez lehet egy üzleti probléma, egy társadalmi kérdés, vagy egy személyes kihívás.

4. A történet közepe: akció és konfliktus

Itt van az ideje bemutatni azokat a lépéseket, akciókat vagy döntéseket, amelyeket a probléma vagy kihívás kezelésére tettél. A konfliktus bemutatása érdekes és izgalmas lehet, ami fenntartja a hallgatók figyelmét.

5. Megoldás és tanulságok

Ismertesd, hogyan oldottad meg a problémát vagy hogyan küzdöttél meg a kihívással. Oszd meg a tanulságokat vagy azokat a kulcsfontosságú információkat, amelyeket a hallgatóság hasznosnak találhat.

6. Következtetés és felhívás a cselekvésre

Zárd le a prezentációt egy erős következtetéssel, amely összeköti a történet minden elemét. Ha szükséges, fogalmazz meg egy felhívást a cselekvésre, ami arra ösztönözheti a hallgatóságot, hogy tegyen valamit a bemutatott információk vagy tanulságok alapján.

7. Kérdések és interakció

Nyújts lehetőséget a hallgatóságnak, hogy kérdéseket tegyenek fel vagy interakcióba lépjenek a prezentációval kapcsolatosan. Ez lehetőséget ad arra, hogy tovább mélyítsd a témát és személyesebb kapcsolatot alakíts ki a közönségeddel.

További fejlődési lehetőségek

A történetmesélés készségeinek továbbfejlesztése érdekében számos tanulmányi lehetőség áll rendelkezésre.

Storytelling kurzus

Számos oktatási intézmény és online platform kínál storytelling kurzusokat. Ezek a kurzusok gyakran magukban foglalják a narratív technikák, karakterfejlesztés, és a digitális történetmesélés alapjait. Ezen kurzusok résztvevői elmélyíthetik tudásukat a történetmesélés művészetében és gyakorlatában.

Storytelling könyvek

Több könyv is foglalkozik a történetmesélés elméletével és gyakorlatával. Ezek a könyvek átfogó útmutatást nyújthatnak a történetmesélés alapelveiről, technikáiról, valamint tippeket és gyakorlatokat kínálhatnak a készségek fejlesztéséhez. A storytelling könyvek sokszínűsége lehetővé teszi minden érdeklődő számára, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb irodalmat.

 1. „A történetmesélés ereje” – Carmine Gallo
 2. „Add elő magad – A magával ragadó előadás titkai” – Györffy Kinga
 3. „Szabadulás a sztorifóbiából” – Györffy Kinga
 4. „A storytelling tudománya – Hogyan adj el könnyen és eredményesen, ahogy az igazán sikeres vállalkozók?” – Adrade G. Anita
 5. „The Storytelling Animal: How Stories Make Us Human” – Jonathan Gottschall
 6. „The Elements of Story: Field Notes on Nonfiction Writing” – Francis Flaherty
 7. „Story: Substance, Structure, Style, and the Principles of Screenwriting” – Robert McKee
 8. „The Hero with a Thousand Faces” – Joseph Campbell
 9. „Building a StoryBrand: Clarify Your Message So Customers Will Listen” – Donald Miller
 10. „Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die” – Chip Heath & Dan Heath
 11. „The Writer’s Journey: Mythic Structure for Writers” – Christopher Vogler
 12. „Story Genius: How to Use Brain Science to Go Beyond Outlining and Write a Riveting Novel” – Lisa Cron
 13. „Wired for Story: The Writer’s Guide to Using Brain Science to Hook Readers from the Very First Sentence” – Lisa Cron
 14. „Save The Cat! The Last Book on Screenwriting You’ll Ever Need” – Blake Snyder
 15. „Invisible Ink: A Practical Guide to Building Stories that Resonate” – Brian McDonald
 16. „Storynomics: Story-Driven Marketing in the Post-Advertising World” – Robert McKee and Thomas Gerace
 17. „The Seven Basic Plots: Why We Tell Stories” – Christopher Booker
 18. „Into The Woods: How Stories Work and Why We Tell Them” – John Yorke
 19. „The Power of Storytelling: Captivate, Convince, or Convert Any Business Audience UsingStories from Top CEOs” – Jim Holtje
 20. „Long Story Short: The Only Storytelling Guide You’ll Ever Need” – Margot Leitman
 21. „The Anatomy of Story: 22 Steps to Becoming a Master Storyteller” – John Truby
 22. „The Art of Storytelling: Easy Steps to Presenting an Unforgettable Story” – John Walsh
 23. „The Science of Storytelling: Why Stories Make Us Human and How to Tell Them Better” – Will Storr
 24. „Storytelling with Data: A Data Visualization Guide for Business Professionals” – Cole Nussbaumer Knaflic
Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!