Kommunikációs Mesterkurzus 👉✨

Binge-watch jelentése, eredete, példák

Jelentése

A „binge-watch” szleng kifejezés arra utal, amikor valaki rövid idő alatt több epizódot vagy egy teljes évadot néz meg egy sorozatból egymás után. Ez a viselkedés leggyakrabban streaming szolgáltatások, mint a Netflix, Amazon Prime és HBO Max használata során figyelhető meg.

Kiejtése magyarul fonetikusan

Bindzs-vacs

Eredete és története

A „binge-watch” kifejezés a 2010-es évek elején kezdett elterjedni, amikor a streaming szolgáltatások népszerűsége növekedett, és lehetővé vált, hogy a nézők egy egész sorozatot egy ültő helyükben nézzenek meg. A „binge” szó eredetileg a túlzott fogyasztásra utal, például evés vagy ivás kapcsán, és ezt a fogalmat adaptálták a televíziós műsorok nézésére. A „watch” szóval kombinálva létrejött a „binge-watch”, amely gyorsan a modern médiakultúra részévé vált.

Jelenség

A binge-watching jelensége jelentős változást hozott a televíziós nézési szokásokban. A hagyományos heti egy epizódos modell helyett a nézők most egy egész évadot vagy sorozatot is végignézhetnek egy hétvége alatt. Ez a szokás a streaming szolgáltatások elterjedésével vált különösen népszerűvé, amelyek gyakran egyben elérhetővé teszik a teljes évadokat. A binge-watching előnye, hogy a nézők mélyebben elmerülhetnek a történetben, ugyanakkor kihívást jelenthet az időmenedzsment szempontjából.

Hétköznapi példák

  • „Egész hétvégén a kedvenc sorozatomat binge-watcholtam.”
  • „Tegnap elkezdtem a Stranger Things-t, és az egész első évadot végignéztem egyben. Binge-watching a legjobb!”
  • „Szükségem van egy napra, hogy binge-watcholjam az új sorozatot a Netflixen.”
  • „A barátom minden szabadidejét binge-watchinggal tölti.”
  • „A hosszú hétvége tökéletes alkalom egy kis binge-watchra.”

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!