Kommunikációs Mesterkurzus 👉✨

Agender jelentése, eredete, példák

Jelentése

Az „agender” egy olyan személyt jelöl, aki nem azonosítja magát semmilyen nemmel, vagy aki úgy érzi, hogy nem tartozik a nemi spektrumra. Ez a fogalom a nem-bináris identitások egyik alcsoportját képezi, ami a hagyományos férfi és női nemeket túllépő identitáskonstrukciókat foglal magában.

Kiejtése magyarul fonetikusan

 • ádzsender

Eredete és története

Az „agender” kifejezés a 2000-es évek elején jelent meg, amikor a nemekkel kapcsolatos diskurzusok elkezdtek bővülni és differenciálódni. Az „a-” előtag a „nélkülözés” vagy „hiány” jelentésű latin eredetű, míg a „gender” a nemet jelenti, így összességében a „nem nélküli” jelentést hordozza.

Jelenség

Az agender identitás az LGBTQ+ közösségen belül egyre inkább elismertté vált, különösen az Y és Z generációk körében, akik nyitottabbak a nemek sokszínűségére. Az agender emberek gyakran részt vesznek a nemekkel kapcsolatos társadalmi és politikai vitákban, és kiállnak az inkluzívabb nyelvhasználat és a nemek közötti egyenlőség érdekében.

Hétköznapi példák

 1. Személyazonosság kifejezése:

  • „Személyazonosító lapom kitöltésekor az agender opciót választottam a nem mezőben.”
 2. Közösségi média:

  • „Az Instagram-biográfiámban agenderként definiálom magam, mert ez a leginkább tükrözi az identitásomat.”
 3. Munkahelyi diverzitás:

  • „Cégünk diverzitási képzésén bemutatták, hogyan illeszkednek az agender dolgozók az inkluzív munkahelyi kultúrába.”
 4. Oktatási környezet:

  • „Az iskolai regisztrációnál lehetőség van arra, hogy ‘agender’ néven regisztráljunk, ami segít abban, hogy mindenki számára kényelmes legyen az intézményi környezet.”
 5. Társadalmi események:

  • „A Pride hónapban részt vettem egy panelbeszélgetésen, amely az agender és egyéb nem-bináris identitások láthatóságát hivatott növelni.”

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!