Kommunikációs Mesterkurzus 👉✨

Így add meg a sikeres podcastod „alaphangját”

Egy klassz podcast hatékony módja a tartalom előállításának, valamint az emberekkel való folyamatos kapcsolatépítésnek. Egy vlog szórakoztató és könnyed stílusban építheti a márkádat. 

Ha most arra gondolsz, hogy „de hát neked a hangod furcsán cseng”, akkor lehet, hogy valóban van okod aggódni. A világ összes technikai felszerelését bezsúfolhatjuk egy terembe, ha közben a beszéded teszi élvezhetetlenné a „műsort”.

Podcast-műsorvezető, Youtuber, influencer, vlogger vagy TikTok tartalomkészítő.

Mi a közös bennük?

Jobb esetben a megnyugtató hangjuk a füledben. 

A podcastot kevésbé zsúfolt tartalomcsatornának látják ma már az emberek, ezért egyre többen próbálkoznak saját podcast-csatorna elindításával, készítenek saját videókat. Márkaépítésre, vállalkozásuk népszerűsítésére, követők gyűjtése céljából vagy pusztán szórakozásból.

Olyan témákról beszélnek a saját podcastjükben, ami érdekli az embereket és ráadás infóval szolgálhatnak az adott témában.  Van, aki ma egy podcasttal az USA-ban több tízezer dollárt keres havonta.

Podcast mikrofon felvétel közben.

De mi is az a podcast?

A podcast egy előre rögzített, bármikor visszahallgatható hangfelvétel. A podcast szó 2004-ben született meg egy szóösszevonással: az “iPod” (az Apple zenelejátszója) és a “broadcast” (műsor, műsorszórás) szavakból. A szó megalkotója Ben Hammersley brit újságíró, rádiós, internet-szakíró volt. Az online rádióadásokhoz hasalóan egy adott témát, témakört dolgoz fel. Gyakran egyetlen, vagy akár több házigazdával, vendégekkel.

 Rádiós műsorvezető akárkiből nem lehet, de podcastot szinte bárki indíthat. A kellemetlen igazság viszont az, hogy ez utóbbihoz is kell az előbbi „szakmai csomagja”. Tehát az, hogy a hangod minősége, a beszéded hangzása a hallgatókat ne a fák törzsének reccsenő hangjára emlékeztesse. Mert habár egy zenei applikáción keresztül hallgatnak (felvételről), egy hosszabb távon nehezen követhető és élvezhető beszéd akár az ötödik percnél a „kikapcs” gombot teheti vonzóvá a számukra. Gyakori a tévhit, hogy könnyebb beszélni, mint írni. Vagy az, hogy ez kevesebb erőfeszítést igényel mind készítői, mind befogadói oldalról.

 

Tökéletes hang a podcastodhoz?

Ha nem vagy gyakorlott előadó, számos fiziológiai reakció keletkezhet a lámpaláz megélése során a testedben, amelyek automatikusan kapcsolnak be.

Márpedig lámpaláztól az emberek minimum 70%-a rendszeresen szenved. Talán megfigyelted már te is, ha ideges vagy, elkezded kapkodni a levegőt, a szíves szaporábban ver és elkezdesz gyorsabban beszélni.

Billentyűzet vagy érintőpad használatával könnyen kifejezed a gondolataidat és mindig érthető vagy, de korántsem így van ez, ha kinyitod a szád.

Az önbizalomhiány lefojtó ereje gúzsba kötve vezet oda, hogy az ilyen-amolyan beszéded már csak egy tünet.

Javaslatok a felvétel körülményeihez

Ha tökéletes hangzásra vágysz a videód, podcastodat illetően, tanácsok százait fogod hallani, hogy mivel érheted ezt el:

 • Keress egy csendes szobát, ahol tágas a tér a felvételhez. A kemény és lapos felületek ugyanúgy visszaverik a hangot, mint a tükör a fényt – kerüld a rezonancia-felhalmozódást, amelyet egy burkolat anyaga vagy a mikrofon közelsége is okozhat. A mikrofon szó szerint bármit képes felvenni, az egérkattintástól a nyelésed hangjáig. Távol kell maradnod az ablakoktól; azért, hogy csökkentsd a kültéri zajokat, zárd be a szoba ajtaját. Érdemes lehet ideiglenesen kikapcsolni vagy kihúzni minden háztartási készüléket, amely zúgni vagy más módon zajt tud kelteni a podcast alatt.
 • Használj fejhallgatót a felvett hangok figyelésére és keress olyan helyet, ahol távol lehetsz minden olyan zajtól, amelyet nem lehet manuálisan kikapcsolni (például a számítógép ventilátora). Kapcsolj ki mindent, ami háttérzajt ad.
 • Tarts szüneteket, mert így megkönyníted a dolgod a hanganyag vágása során.
 • Kísérletezz a mikrofon elhelyezésével. A levegő, amely kiáramlik a szádból, például amikor a „p” és „b” hangokat ejted ki – olyanok lesznek a mikrofonban, mint egy hatalmas széllökés. Ezt megelőzheted egy popfilterrel, vagy vállfából és nejlonharisnyából is kivitelezhetsz. Hátrányuk, hogy ezek a szűrők gyakran nemkívánatos mértékben tompíthatják a hangot.  Ezt is elkerülheted, ha enyhén átlósan beszélsz a mikrofonba, nem pedig egyenesen. Ha a mikrofonhoz képest 45 fokos szögben beszélsz, a levegő nem jut közvetlenül a membránba. Ne beszélj azonban túl szélsőséges szögben.

Podcast hallgatása munka közben.

DE!

Bármilyen technikai tanácsot is hallgatsz meg, a beszéded minőségén a világ összes technikája, trükkje sem segíthet.

Még az EQ sem (az EQ a hangod alakítását jelenti bizonyos frekvenciák felerősítésével vagy levágásával az audio elektronikus jele mentén.)

 

Jobb beszéded és hang = jobb minőségű podcast

A hangod elárulhat téged, akárcsak a szorongásodat is. A szorongás egyik tipikus megnyilvánulása lehet a  felgyorsult beszédtempó. A hangredők képesek egészen megváltozni (negatív irányba) bizonyos stresszes helyzetekben, sőt akár teljesen bezáródnak. Ennek hatására reszkető, erőtlen hangon szólalunk meg, vagy úgy, mint akit épp fojtogatnak.

 

Hogyan segítheted az érthető, követhető és „jó érzés hallgatni” hangod kialakulását?

A helyes beszédtechnikával kivitelezett kiállás olyan önbizalmat ad, mely a lámpaláz leküzdésében is segíthet. A jól érthető beszéd alapja a pontos, tiszta kiejtés. A rekeszlégzés technikájának elsajátítása nemcsak a stressz elűzésében segít neked, hanem támaszt is ad a hangodnak, így megszólalásod magabiztosabb lesz. Ugye, hogy jobb egy erősen, rezonánsan és magabiztosan megszólaló hang?!

 

A rekeszlégzés gyakorlása, majd automatizálása tehát csökkenti a beszédszorongás okozta légszomj érzést. lehetővé teszi, hogy jobban szabályozhasd a hangod következő aspektusait:

 • Hangszín (minőség)
 • Hangmagasság (magas vagy alacsony)
 • Hangerő

A videó alapján érthetőbbé válik a rekeszlégzés mechanizmusa.

Javaslatok a beszédkivitelezéshez

A beszédre irányított figyelem megfelelő befektetés a minőség érdekében.

 • Beszélj lassan, de ne túl lassan, mert elalszanak. A társalgási tempó a legbiztosabb.
 • Tarts szünetet egy-egy gondolatmenet között. Két-három másodpercre vagy még tovább, a jól elhelyezett szünet időt ad a közönségnek az „emésztésre”. Emellett magabiztosabb és kontrolláltabb hangzást ad.
 • Kerüld a töltelékszavakat. A „hm”, „ah”, „tudod” és „tetszik” csökkentik hitelességed és elvonják a figyelmet az üzenetről. Használj helyettük szüneteket.
 • Gondosan artikulálj és ejtsd ki szavakat. Egy dünnyögő podcast-műsorvezetőt nehéz megérteni. Ezért érdemes az artikulációs bázisod bemelegíteni. Felvétel előtt masszírozd át az arcod, ejts magánhangzópárokat hangosan vagy némán (á-ó, í-á, e-ő, stb.), ezzel felbéresztheted kiejtésed.

 

A hatékonyságot fokozhatjuk, ha beszéd- és artikulációs gyakorlatokkal kombináljuk. Az artikuláció gyakorlatok segítenek abban is, hogy beszéd közben oldottabb legyen beszédprodukciód.  Nyelvtörőkkel is fokozhatod kiejtésed precizitását és a könnyen ejtést.

A kézbesítés fontos. Az üzeneted elveszik, ha a közönség nem tudja könnyen követni, amit mondasz.

TIPP: Egy vlogger, tiktoker életében a hang mellett a kép is mankóként szolgál. Egy podcaster esetében csak hang van, így nehezítettebb a terep, pont olyan, mint a kamera nélküli online meetingnél.

Mindig vedd figyelembe a műfaji sajátosságokat akkor, amikor felületet választasz. Youtube-on több indőnk van „szörfözni” befogadó félként is, mint TikTokon. A podcast egy hosszabb műfaj, vigyázni kell, ne laposodjon el a beszéd már 8 perc után. A Stitcher, egy online rádió- és podcast-oldal szerint az átlagos hallgató 22 percig marad kapcsolatban veled. Élő beszéd során átlag 6-8 perc a figyelem fókuszálása, online ez körülbelül 2 perc, így jóval több váltásra, figyelemfenntartó trükkökre van szükség ezekben a műfajokban.

Úgy érzed ehhez szakmai és folyamatos segítségre volna szükséged? Tegyük együtt sikeressé a podcastedet, a videómegjelenésedet. Írj nekem!

 

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!