Női szinkronszínészek – Híres magyar női szinkronhangok

A híres női szinkronszínészek és híres női szinkronhangok a férfiakhoz hasonlóan a saját jellemzőiket hozzák a szinkronizálásban.

A női hang egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Az, amit egy szinkronszínész mond, közel sem annyira fontos a tudatalattink számára, mint maga a hangja. Milyen női hangok varázsolnak el minket minden nap és mi a titkuk?

Tartalomjegyzék

Egy film, reklámvideó, narráció sikerének kulcsa egyesek szerint a forgatókönyvben keresendő, mások szerint a színészek személyén és ismertségén múlik minden.

Egy harmadik tábor szerint pedig a büdzsé vagy a vizuális és technikai bravúrok teszik azt kiemelkedővé.

Bármennyit is pakolunk bele ezekből vagy épp veszünk át saját nyelvünkre egy eredeti angol nyelvű filmet, ha közben a szinkronstúdiókban a beszédek élvezhetetlenné teszik a „showt”. Egy szinkronhangnak képesnek kell lennie ugyanazokat az érzelmeket, hangszínt és árnyalatokat közvetítenie, mint az eredeti színésznek.

A hang életre kelti a karaktert.

 

Ezért mindenkinek van kedvenc és híres női szinkronszínésze

 

A szinkronizálás ma egy összetett folyamat, amikor a filmben az eredeti nyelvű párbeszédet egy lefordított változatra cserélik, hogy felirat nélkül élvezhesd azt. DE ennél jóval többet jelent egy szinkronhang egy filmben.

A szinkronszínészek mindig rendelkeznek a karakterek életre keltéséhez szükséges készségekkel. A híres férfi szinkronhangok például a mély basszustól a szárnyaló tenorig számos hangon hagynak nyomot bennünk. Tehát olyan tehetségeket kell találnia a stúdióknak, akiknek hasonló hangtulajdonságokkal rendelkeznek és rezonálnak a valódi karakterrel. A férfi szinkronszínészek számtalan karaktert keltenek életre vokális előadásaikkal. Munkájukról írtam már korábban egy bővebb cikket. A fenti linkre kattintva olvashatod el.

A férfihang egyedi jellemzői, például mélysége, rezonanciája és sokoldalúsága ideálissá teszi számos szinkronmunkához.

  

“De mi a helyzet a női szinkronhangokkal?

Mitől egyedibb egy női hang?

 

Ebben a cikkben most a híres női szinkronhangok sikerét veszem górcső alá. Valamint bemutatok néhány híres női szinkronszínész munkát is.

Férfi vagy női szinkronhangok – a különbözőségek

A férfi és női hangok különböző hangnemeket, inflexiós szinteket és jelentéseket képviselhetnek, amikor kedvenc termékeinkhez, karaktereinkhez és színészeinkhez kapcsolódva halljuk őket.

Ha nem megfelelő szinkronszínészt választ egy szerepre egy stúdió, akkor elriaszthatja a potenciális nézőket (pl. sorozatok esetében) vagy a vevőket.

Mi ennek az oka?

Egy tanulmány eredményei szerint (a linken tudsz róla bővebben olvasni) az agyban a férfi és női hangok érzékelése különböző agyi régiókat aktivál. A férfi és a női hangok az emberi agy egészen különböző részeinek reakcióit váltják ki.

A női hang a jobb elülső felső temporális gyrus (más néven hallórendszer) aktiválását idézi elő, míg a férfi hangok a mesio-parietalis precuneus területet (a válaszokat kezelő területünk) aktiválják. Ennek következtében az emberek is eltérően reagálnak, amikor férfi vagy női hangot hallanak.

Egy másik, a brit Sheffield Egyetem tanulmánya szerint pedig agyunk a beszélő személy hangjából kiindulva – a hang tónusa és a kimondott szavak alapján – máris a személy bizonyos aspektusaira következtet.

Ígérem, mindjárt érteni fogod ezek jelentőségét.

  

Mitől különlegesek a híres női szinkronhangok?

Kezdjük az első kulcsszóval: női.

A bizalom és az empátia kiváltásától a hangszín és stílus sokoldalúságáig a női hangok mély hatást gyakorolhatnak ránk. A női szinkronszínészek egyedülálló energiát és esszenciát adhatnak, külön hangminőséget biztosítva a különféle típusú projektekhez.

Legyen szó akár egy női demográfiai csoportot megcélzó reklámról, egy meghatározott hangvételt igénylő e-learning modulról vagy egy olyan szerepről, ahol egy női szinkronszínész egyedülálló szerethetőséget kölcsönözhet a karakternek.

Jennifer Aniston szinkronhang

Kutatások igazolják, hogy a nézők preferenciái és kedvelhetőségi megítélése szempontjából a női hangok lesznek gyakran a befutók. Kivéve néhány speciális csoport (pl.: autórajongók) esetében, ahol a férfi hangok veszik át a vezető szerepet.

Nehéz női hanggal autóreklámot sikeressé tenni.

A férfi és női beszéd alapvető frekvenciái különböznek.

Az átlagos férfi beszédhangjának alapfrekvenciája például jellemzően 85 Hz és 155 Hz között van. A nők beszédtartománya viszont körülbelül 165 Hz-től 255 Hz-ig terjed.

 

A híres női szinkronhangoknak és a női hang erejének titka van

A női hang friss.

Magával ragadó dinamikát adhat bármely (szinkron)projekthez. A női hang dallamosabb és összetettebb, mint a férfi hang.

Az érzelmek, hangnemek és karakterek széles skáláját közvetíthetik. Ahogy már említettem, a női hang az agyunk hallásért felelős részét aktivizálja. Agyunk pedig máris felteszi: „a kit hallunk épp?” kérdést.

Ennek az agyi elemzésnek köszönhetően – az elme tudat alatt beindul anélkül, hogy észrevennénk – az emberek máris hajlamosak megbízhatóbbnak tekinteni a női hangokat, mivel az agy több információval rendelkezik róla.

  “Az agyunk szerint a női hang megbízhatóbb. A női hangok megnyugtatóbbak.

 Ha női demográfiai csoportot céloz meg egy reklám, a hallgatók jobban elköteleződnek és kapcsolódhatnak a tartalomhoz, ha azt olyan hang adja át empátiával, amellyel azonosulni tudnak.

A Speech Technology Magazine szerint a hangszín is különbséget jelenthet, amikor megpróbálunk eladni egy terméket.

 

Híres női szinkronhangok – amiért szeretjük őket

A női szinkronhangok bensőségesebben és érzelmesebben szólnak, mint a férfihangok. Ennek oka pedig:

  • Magasabb hangmagasság – A női hangok általában magasabbak, mint a férfiak. A magas hangokat megbízhatóbbnak tekintjük, mert a magas hangok önbizalomra utalnak.
  • Mint egy nyugtató természet – A megnyugtató női hangok „relaxálnak” és ha az emberek jól érzik magukat, akkor az oxitocintermelés miatt hajlamosabbak a bizalomra.
  • Dallamosság jellemzi – A női hang dallamossága is szerepet játszhat az általa keltett bizalomban, csakúgy, mint az a tény, hogy a női és a férfi hangokat az agynak különböző részei dolgozzák fel.
  • Érzelmi töltettel bírnak – A nők lágy női energiákat képviselnek. Hangjukat gyakran segítőnek, együttérzőbbnek, megértőbbnek ítéljük meg.

 

Híres női szinkronszínészek előnyei a projektekben?

A női szinkronhangokat érzelmesebbnek és bensőségesebbnek tartják.

A női hangok általában magasabbak. Ezért a női hang megnyugtató tulajdonságai különösen hatékonyak lehetnek a hangoskönyvek narrációiban.

Segíthetnek bevonódni egy sztoriba és végig fenntartani az érdeklődést. A női narrátorok a dokumentumfilmekben is informatívak és lebilincselőek tudnak lenni. A női szinkronszínészek lágy, elég artikulált és megnyerő hangot tudnak biztosítani az e-learning anyagokhoz is.

Néhány híres magyar női szinkronhang, ismerősek?

A női hangok dinamikus jelenlétet adhatnak a rádióadásoknak és podcastoknak. Az erős, amazonhatású, magabiztos hősnőktől a mókás, komikus, szeleburdi karakterekig a női hangok mélységet és sokszínűséget adhatnak számos animációs projektnek vagy videojátéknak.

Ezek után összeszedtem top 10 női szinkronhangot, a híres női szinkronszínészek közül te hányat ismersz?

Top 10 női szinkronhang

Pápai Erika

Több mint tíz alkalommal szinkronizálta Nicole Kidmant. De ő Jennifer Lopez vagy Eva Longoria magyar hangja is (Született feleségek).  Szívek szállodájából ismert Lauren Graham egyedülállóan nőies karakterét is ő hívta életre magyarul.  

Hallgasd meg, azonnal felismered:

Orosz Helga

Orosz Helga már a Dallasból is ismert volt, Mary Crosby által játszott Kristin Shepard (azaz Samantha húga) magyar hangjaként. Majd számos filmben adott hangot Angelina Jolie és Marion Cotillard szereplésének.

Hangalámondások között is van különbség. Aki jól szinkronizál, nem feltétlenül tud jók hangalámondani? Az alábbi videóban Orosz Anna és Orosz Helga – két fantasztikusan egyedi hanggal rendelkező, híres magyar szinkronszínész beszélget a szinkronizálás egyedi kihívásairól:

Pikali Gerda

Pikali Gerda neve a 2000-es évek sorozataiból vált talán a legtöbb ember számára ismertté. Rengeteg sorozatban hallható volt: ő volt az NCIS sorozat Ziva David izraeli moszad ügynök magyar hangja, de a McLeod lányaiból és a Dollhouse-ból is ismerős lehet sokaknak. Mozifilmekben leginkább Halle Berry vagy Eva Mendes karakterét testesítette meg a hangjával.

Tóth Enikő

Tóth Enikő legalább 25 alkalommal szinkronizálta Julia Roberts-et. Első debütálása 1989-ben, az Acélmagnóliákban volt. Majd ezt követően szinte minden filmjéhez őt kérték fel. Hasonlított Julia Robertsre, ezért lett a hangja.

Interjú Tóth Enikővel:

Spilák Klára

Spilák Klára neve azoknak is ismerősen cseng, akik ritkán néznek filmet. A Melrose Place, a 24 közkedvelt sorozata vagy épp Carrie Bradshaw személye ugrik be a legtöbbünknek.  Ő a híres Sarah Jessica Parker magyar hangja Szex és New Yorkban.

Gubás Gabi

Ugyan hangját ritkábban hallhatjuk szinkronhangként, mégis Jennifer Connelly, Salma Hayek vagy Drew Barrymore hangjaként ismerős lesz a számunkra. De ő volt Lucy is, a Vészhelyzetből.

Zsigmond Tamara

Nehéz elképzelni olyan átlagos magyar embert, aki ne hallotta volna még Zsigmond Tamara hangját. Star Wars I. rész – Baljós árnyak: Amidala hercegnő; Egy rém rendes család, Dawson és barátai talán a mindenki által ismertebbek. Első szinkronszerepét még 8 éves korában kapta, a Homokkéve című csehszlovák filmben, 1985-ben!

Interjú Zsigmond Tamarával Jennifer Morrisonról (Doktor House; Egyszer volt, hol nem volt), Kuramáról (Yu Yu Hakusho), a Dawson és a haverokról, a telenovellákról és a horrorfilmekről:

Kökényessy Ági

Örökre összemosódott az emberek fejében Jennifer Anistonnal, akinek lényegében 1996 óta ő az örökös szinkronhangja.

Mezei Kitty

Mezei Kitty már több mint 1000 szinkront tudhat maga mögött. Ő volt Penny az Agymenőkben, Rukia a Bleachben, vagy többek között Heigl egyik állandó magyar hangjaként hallhattátok már őt.

Hogyan alakult át a szinkronszakma az elmúlt évtizedekben és hogy ő maga miért szeret szinkronizálni?

Andresz Kati

Álljon itt végszónak Andresz Kati neve, az emlékére, akit 2023 év végén vesztett el a szinkronvilág. Andresz Kati színésznő, szinkronszínész 68 éves volt, s többek között olyan hírességeknek kölcsönözte a hangját, mint Romy Schneider és Susan Sarandon.

Sándor Anikó: „Hamis profil” – a regényből Andresz Kati olvas fel részleteket

 

A hang egy női szinkronszínész munkaeszköze

Tudnia kell használni.

Akár beszédfejlesztés  segítségével folyamatosan fejleszteni.

Hiszen egy adott színi szerepet egy színész már megalkotott, megformálta a karaktert, akinek szerepébe a szinkronszínésznek „csak” bele kell helyezkednie.

Azonban ez ritka nehéz feladat.

Kivételes alkalmazkodó képességet kíván meg.

Kötöttsége összetett, hiszen a szöveg, az artikuláció, a gesztusok mind egy másik személy játékának eredménye, és ehhez kell a saját hangját illesztenie.

A szinkronmunka a személyiségük feladását, háttérbe szorulását épp úgy megkívánja tőlük, mint a hangjuk helyes megszólaltatását. Elengedhetetlen számukra a szavak helyes kiejtése és a tökéletes dikció, mindemellett a légzés és a testtartás igazítása.

A szinkronszínészek mindig átveszik a karakter által igényelt hangszínt. Egy jó szinkron mindig elfeledteti a nézőkkel, hogy a filmet más nyelven forgatták.

Azoknak, akik úgy érzik szakmai tudásuk kiváló, de mindig lehet jobb a szinkronmunkák kapcsán is, a beszédtechnikai fejlesztést javaslom.  

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!