Legek és érdekességek a hang világából

Mindenki hallott ‘A király beszéde’ című filmről, ami VI. György brit király életét, dadogását, és annak kezelését mutatja be. Érdekes lenne egy film Margaret Thatcher ádáz küzdelméről is, hiszen ő is beszédtanárt fogadott, hogy hangja határozottabbnak tűnjön. Női vezetőként tényleg szükség van erre? Beszédhangját 60 Hz-zel tudta mélyíteni. Margaret Thatcher példája alapján gondolhatnánk, hogy egy beszédtechnika tanárnak célja és feladata a hang mélyítése. Ez azonban nem így van. A beszédtanár  ahhoz segíti hozzá tanítványát, hogy megtalálja egészséges beszédhangját, biztos hangadását és megszólalását.

Érdekességek a hang világából

Az ének és beszédhang természetesen más, de érdekes információ, hogy 2019-ben új zenei világrekord született. Helen Leahey walesi énekesnő a legmélyebb női hang birtokosa lett.

 

A férfiak között pedig Tim Storms birtokolja az ember által kiadott legmélyebb hang Guiness-rekordjának címét. Hangja nyolc oktávval alacsonyabb a zongora legalacsonyabb G-hangjánál.

 

A Voice című műsorban is okoztak már meglepetést az énekesek hangjukkal. Chezelle Shahadat hangja hatalmas meglepetést okozott a zsűrinek.

 

Az ausztrál műsorban pedig Wolf Winters hangja döbbentette meg a zsűrit.

 

Különleges példa Christina Bianco énekesnő, aki könnyedén tudja váltogatni hangját, megidézve ezzel karakteres énekesnőket. Adele, Gwen Stefani, Cher, Céline Dion, Liza Minnelli és egy tucat díva hangját képes elővarázsolni.

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!