Kommunikációs Mesterkurzus 👉✨

Jordan B. Peterson Kommunikációja – Mit Tanulhatunk Tőle?

Jordan B. Peterson, a neves kanadai pszichológus, kultúrkritikus és pszichológiaprofesszor az utóbbi években jelentős előadói személyiséggé vált. Legnagyobb sikert aratott könyve, a 12 szabály az élethez: A káosz ellenszere című könyve világszerte több millió példányban kelt el, YouTube-előadásait pedig több millióan tekintették meg.

Befolyása, amely nagyrészt sajátos kommunikációs stílusában és az összetett gondolatok világos ábrázolásában rejlik, továbbra is páratlan a szakterületén.

Peterson-jelenség: kommunikációs erejének megértése

Azon képessége, hogy a közönség érzelmeit tudja a legprecízebben célba venni, akár a legkeményebb közönséggel is szembenézve, lenyűgöző a szakemberek szemében is.

Pillanatok alatt képes szórakoztatni, izgalmat és nevetést generálni. Beszédében rendszerint hol komor stílusra, hol komolyra vált, majd ismét inspirál. Gyakran humorral adja elő üzenetét. A közönség számára ismerős és elfogadott beszédmóddal pedig képes azonnal kapcsolódni a közönséghez.

Peterson teljesítménye nemcsak termékeny produkciója (könyvek, előadások, interjúk) miatt figyelemre méltó, hanem azért is, ahogyan következetesen magával ragadja a közönséget. Képességeit a pszichológia megértése alakítja, amelyet ügyesen fon össze a kommunikációs elméletekkel, ami meggyőző előadóvá teszi.

Peterson a kommunikáció három kulcsfontosságú területén is kiemelkedő:

  • a hitelesség,
  • az elkötelezettség
  • és a meggyőzés terén.

A hitelesség elengedhetetlen a hatékony kommunikációban. Peterson több évtizedes tudományos pályafutásával, kiterjedt kutatásával és klinikai pszichológusként szerzett tapasztalatával jelentős hitelességet hoz az asztalra. De nem csak a megbízólevelei teszik őt megbízható forrássá.

Az emberi állapot megértése és az egyének életének javítása iránti őszinte szenvedélye átüt előadásaiból és írásaiból, ami tovább erősíti hitelességét.

Az elkötelezettség, Peterson kommunikációs erejének második pillére, abból a képességéből fakad, hogy összetett pszichológiai, filozófiai és szociokulturális fogalmakat képes emészthető darabokra bontani.

Akár Nietzsche filozófiájáról, akár a jungi archetípusokról vagy a hit pszichológiájáról beszél, történetmeséléssel, metaforákkal és személyes anekdotákkal teszi ezeket az összetett gondolatokat érthetővé és átélhetővé a hallgatósága számára.

Ez a megközelítés lehetővé tette számára, hogy erős kapcsolatot teremtsen a közönségével, és mind intellektuális, mind érzelmi szinten bevonja őket.

A meggyőzés döntő szerepet játszik Peterson kommunikációs stílusában. Meggyőző képességei két kulcstényezőn nyugszanak: az érvelés az érzelmi vonzerő használatán.

Peterson arról ismert, hogy jól felépített, logikus érveket mutat be, amelyek empirikus bizonyítékokon és filozófiai érvelésen alapulnak.

Ezzel párhuzamosan a hallgatósága érzelmeire is hat, olyan valós életből vett forgatókönyvek és példák ismertetésével, amelyekkel a legtöbb ember azonosulni tud.

Iratkozz fel!

Értesülj a legfrissebb bejegyzésekről, tréningekről első kézből!

A fenti sorok olvasása után persze mondhatod, hogy Peterson technikái olyan mindennaposak, mint az okostelefonok a tinédzserek születésnapi partiján, és sok sikeres kommunikátor előkapja a hátsó zsebéből a hasonló stratégiákat.

Ami azonban Petersont a saját, egyedülálló piedesztáljára emeli, az az, hogy merészen, szinte Indiana Jones-szerűen kutatja fel az érzékeny és ellentmondásos témákat, a gondolati leletek legmélyére ás, és mindezt olyan hiteles és ösztönző kommunikációs stílussal kombinálja, mint egy adag eszpresszó hétfő reggel.

Kritikusai persze szétszedik a politikai korrektséggel, a nemi szerepekkel és az identitáspolitikával kapcsolatos provokatív állásfoglalásaira, mint egy vegán a grillpartin – ezeket a nézeteket polarizálónak nevezve.

Ezek az ellentmondásos szempontok titkos mártásként szolgálnak, és a közönség széles körének vonzerejét fűszerezik.

Sokak számára Peterson nem csak egy újabb beszélő fej; ő egy világítótorony a szólásszabadság ködös tengerében, aki kihívást jelent a társadalmi normák ellen, és a kritikus gondolkodás felé való navigálásra ösztönöz.

Milyen sajátosságai vannak beszédtechnikájának?

Impulzív és intenzív megszólalás: Amikor beszél, gyakran mély érzelmi intenzitást és elkötelezettséget mutat a téma iránt. Ez a szenvedély teszi beszédeit olyan magával ragadóvá. Nem véletlen van 7,01 millió feliratkozója és 590 272 326 megtekintése van Youtube-on.

Retorikai varázslat: Peterson tehetséges szónok. Különböző technikákat használ a hallgatóság meggyőzésére. A logikus érvek kemény, határozott megszólalást kapnak, a felkavaró, érzelmekre ható elemek pedig életteli hangjátékot. Beszéde így válik igazán modulálttá.

Tiszta gondolat = tiszta közlés: Peterson nagyon világosan és egyértelműen fogalmazza meg gondolatait. Még ha bonyolult és ellentmondásos témákban mélyül el, akkor is úgy tudja kifejezni azokat, hogy a hallgatósága számára érthető legyen. Rövid és hosszú, összetett mondatok kiváló egyvelege. A váltás egyik kiváló figyelempörgető eszköze.

Beszédstílus: A komoly intellektuális mélység ellenére megőrzi a társalgási hangnemet. Nem beszél magas lóról, hanem meghívja őket a beszélgetésbe. Gyakran tesz fel kérdéseket, amellyel elősegíti ezt a párbeszédszerű szerkezetet.

Nyomatékok: Peterson különböző technikákat alkalmaz, hogy érveit meggyőzővé tegye. Gyakran mutat be ellentétes gondolatokat, és logikát és bizonyítékokat használ érvei alátámasztására. Figyelemre méltó az ismétlések hangsúlyozás céljából történő használata és érveinek keretezése is.

Szünetek használata: Nem fél a csendtől. Hatékonyan használja a szüneteket, időt adva hallgatóságának, hogy megeméssze a mondanivalóját, és súlyt ad ezzel szavainak.

Testvarázslás: Testbeszéde kulcsfontosságú része az általános kommunikációs stratégiájának. Gyakran tart erős szemkontaktust, és gesztusokkal erősíti beszédét és mondanivalóját.

A cikk végére nyugodtan kijelenthetjük, hogy kommunikációs szuperereje a hitelességében, a hallgatóság bevonásának hihetetlen képességében és a szusiséf késénél is élesebb meggyőző taktikájában gyökerezik.

Kommunikációs teljesítménye bizonyítékul szolgál arra, hogy a hatékony kommunikáció milyen mélyreható befolyással bírhat – neonként jelzi őt a közbeszéd csendes városában. Lehet, hogy elképzelései vitatottak, előadásmódja mindenképpen figyelemre méltó.

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!