Kommunikációs Mesterkurzus 👉✨

Hogyan gyűrd le a megfelelési kényszert a beszédedben?

Minden apró hiba hatalmasnak tűnik, lestresszelsz és akár aludni sem tudsz tőle? A megfelelési kényszer miatt a kommunikációnk, beszédünk milyenségét a felszínen el tudjuk ugyan engedni, de legbelül már kiborulunk. Ezáltal a „soha nem elég jó érzése” fojtja le a hangunkat.

A saját hangunk megtalálását, amivel szerethetővé válhatunk és kapcsolódhatunk másokhoz. Honnan ered mindez és hogyan tehetünk ellene?

A tökéletesség vágya az egyik legfőbb oka a kudarcunknak. Gondolj bele, ha neked nyűg egy nyilvános beszéd, felszólalás, akkor milyen lehet a másik oldalon azt nézni, hallgatni, amit te muszájból, nyűggel szenvedsz ki magadból? Te kiknek az elvárásait tekinted önmagadra nézve szinte kötelezőnek, és miért is akarsz ennyire megfelelni nekik?

2023 tavaszán tartottam meg az első Könnyed beszéd workshopot Körmöczi-Kriván Péter magabiztosság trénerrel, előadóval.

Mert elegem lett abból, hogy fantasztikus emberek rekednek meg az elvárások miatt, hiszen a média, az emberek megkövetelik tőlük a tökéletességet. Pedig a közönségnek sem lesz jobb, ha félistent játszanak a színpadon.  Így ugyanis nem tud felszabadulni bennük a tiszta jelenlétünk ereje.

Holott a közönség imádja az embert látni. Imádja az embert hallani.

Valamint csodálatos érzés, amikor senkit nem KELL meggyőznőd a színpadon. Minden a saját választásod eredménye.

Tökéletes feliratú gomb a klaviatúrán

Akkor miért a tökéletes beszéddel és kommunikációval akarunk szerethetőek lenni?

 

Hibázni. Majd nem csinálni belőle ügyet?

ÁÁ, teli van a „csak nehogy mappa” hibázási félelmeink rémképeivel. Ez elképzelhetetlen.

Akármerre is keresel infót, a megfelelési kényszer kapcsán mindenhol szülői, párkapcsolati, gyereknevelési és munkahelyi elvárásokról találsz majd cikkeket, infókat. De a beszédünk elvárásairól nem beszélünk túl sokat. Pedig hangunkat minden nap használjuk. Kommunikálunk napi 24 órában.

Téged milyen (vélt) üzleti, szakmai, kommunikációs és beszédbeli elvárás bénít, zavar mostanában?

 

Így kell beszélnem, ha azt szeretném, hogy…

Illik úgy kommunikálnom szóban, mintha…

Ha érvényesülni akarok, akkor…

Nem láthatják meg rajtam, hogy…

Mit szólnának, ha tudnák…

 

Addig nem állok ki az emberek elé, amíg tökéletesen nem beszélek. Amíg túl gyorsan beszélek, amíg nem tökéletes az artikulációm. Amíg nem tudok összefüggően beszélni 3 percig.

Folytathatnánk a sort.

Elegem van abból, hogy zseniális emberek, tehetséges szakemberek, ötletek, és szolgáltatások buknak meg vagy el sem indulnak a vélt elvárások miatt.

DE miért is?

A megfelelési kényszer miatt

Bármennyire szeretnénk tudatosak lenni, számos olyan belső szabály irányít minket, amelyek létezésével még csak tisztában sem vagyunk. Általában azért, mert ezek mások sugalmazott vagy vélt elvárásai alapján épültek fel bennünk.

A motivációnk abban gyökerezik, hogy a sebezhető belső gyermeknek azon félelméről gondoskodjunk,

 

hogy magára marad,

megvonják tőle a szeretetet

vagy bántás éri,

 

ha önmagát meri választani.

A másoknak való megfelelési kényszer tükrében folyton résen vagyunk és találgatunk, vajon mik lehetnek a többiek elvárásai, majd padlógázt nyomunk, hogy ezeknek eleget tegyünk. Efféle viselkedésmintákká váló reakciónk egy idő után annyira beépül a tudatunkba, hogy már a sajátunknak érezzük őket.

Majd a „nem értem, miért” paradoxona mellett lavíroznak, ugyanis nem értjük, hogy mégis miért érezzük magunkat rossz bőrben: „mert mi ugye nem másoknak akarunk megfelelni, és engem nem érdekel más véleménye”. (Témában bővebben: Bernard Brandchaft munkásságában, aki leginkább a kortárs interszubjektivitás-elmélet fejlesztéséhez való hozzájárulásáról ismert)

 

Milyenek vagyunk? Milyenek szeretnénk lenni?

Ezek a kérdések másodhegedűsekké válnak a milyennek kell(ene) lennünk mások szerint kérdése mellett. A fókusznak azonban nem mások elvárásain kellene lennie, mert ezáltal elégedettek soha nem leszünk, csak továbbra is mások visszaigazolására sóvárgunk.

És eközben szépen elveszítjük önmagunk felfedezését.

Milyen lennél, ha nem áldoznád fel a megfelelés oltárán az önazonosságodat?

Van-e olyan pillanat, amikor tudod, érzed, ki vagy Te? Felvállalod-e, hogy időnként bakizol? Megakad a beszéded? Hangosan veszed a levegőt vagy a mikrofonban hallani, hogy dehidratált vagy?

Mikor volt olyan utoljára, hogy egy előadás csak úgy megtörtént veled? Csak tapasztalsz, élsz, hangot adsz. Miben szeretnéd akár mások kívánsága ellenében is a saját utadat követni?

A megfelelési kényszer depresszióhoz vezethet, megbéníthatja a döntéshozatali képességünket, és megmérgezi a kapcsolatainkat. Ha teret adsz a természetesnek, a hibázásnak, akkor ráérzel arra a működési módra, ami pusztán csak Rólad szól. Máris lényegtelen lesz, hogy mekkora közönség előtt állsz a színpadon. Lényegtelen a téged vevő kamerák száma, a veled szemben ülő riporter személye, vagy a beszéded tétje.

Ezért az egyik legizgalmasabb önismereti feladat különbséget tenni a számodra valóban fontos, illetve a kevésbé fontos dolgok között. Minden, ami felesleges, elveszi ugyanis a helyet a lényegestől.

 

Válj a megfelelési kényszer leküzdésével vonzóvá a beszédben

Akár prezentációt tartasz, akár beszélgetést folytatsz, nyomást érezhetsz, hogy mindent tökéletesen mondj el, hibák nélkül. Ez azonban visszaüthet, és idegesebbé, kevésbé hitelessé és kevésbé hatékonnyá tehet. Íme néhány tipp, hogyan kerülheted el a perfekcionizmust a beszéded során és ráléphetsz az útra, amivel leküzdheted a megfelelési kényszert.

 

Megfelelési kényszer legyőzése a beszédedben

  1. Felismered a megfelelési kényszert

A kommunikáció során a megfelelési kényszer szülte viselkedés elkerülésének első lépése az, hogy felismerjük a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy ebbe a csapdába esünk: halogatsz, túlgondolsz, szorongsz vagy bizonytalan vagy a kommunikációs készségeiddel kapcsolatban, másokhoz hasonlítod magad vagy túlzottan kritikus vagy önmagaddal vagy másokkal szemben.

  1. Haladásra és a fejlődésre törekszel.

Például, ha prezentációt tartasz, összpontosíts a hatásra, az érzelmekre, ahelyett, hogy lelkesedéssel minden részletet memorizálnál. Örülj annak is, ha már a beszédtempód kevésbé gyors a szokásosnál. A visszajelzést a tanulás és a fejlődés lehetőségének tekintsd. A könnyed beszéd idővel finom körítésként jelenik meg veled kapcsolatban, ahol az emberek hozzátapadnak a te vonzó, lenyűgöző és egyébként egyszerű és természetes, könnyed közlési formáidhoz. Haladás az is, ha az izgalmadat a helyes irányba fókuszálod.

  1. Érezd jól magad!

Ez a szórakozás és a folyamat élvezete. Ahelyett, hogy a kommunikációt stresszes vagy ijesztő feladatnak tekintenéd, tekintsd önmagad kifejezésének kifizetődő tevékenységének. Először önmagadnak kell tetszened. Ezután fogsz tudni tetszeni a világnak. A sorrend nem felcserélhető. Jól érezheted magad, ha megtanulod az önnyugtatás legszuperebb eszközeit.

Mindhárom lépésben segít a beszédtechnika csoport.

 

Beszedtechnika csoportos fotók

Megfelelési kényszerünk: hogyan szabaduljunk ki saját beszédünk béklyóiból?

Mi a tökéletes beszéd?

  • Pont a megfelelőt mondod.

  • Pont a megfelelő pillanatban mondod.

  • Pontosan a megfelelő módon közvetíted.

Egyszerre tájékoztatsz, inspirálsz, meggyőzöl, motiválsz, bátorítasz.

De mitől lesz ez „tökéletes”?

Attól, hogy már nem akarod tökéletesre gyúrni. A tökéletlenség elfogadása a hiteles kommunikáció maga. A kommunikáció perfekcionizmusa, azaz a megfelelési kényszer szülte beszéd arra késztet bennünket, hogy kevesebb figyelmet fordítsunk a másik emberre, és több figyelmet fordítsunk önmagunkra. Ahelyett, hogy a témánkra koncentrálnánk, a másik emberre, inkább elkezdünk a saját előadásunkra maximalista módon koncentrálni, kitalálni a mimikát, a beszédtempót, a szóhasználatunkat, a hangsúlyokat.

Egy befeszült állapotban ez művi lehet, és a túltolt befelé fordulás távolságot teremthet a közönség és te közted. Őszintétlennek tűhetsz, elveszítheted a másik személy jelzéseit, és elszalaszthatod az értelmes interakció lehetőségeit.

Pedig a sokszínű beszédet ma egyre inkább értékeli a közönség. A tökéletlenség elfogadásával befogadóbb és barátságosabb környezetet teremthetünk.

A megfelelési kényszertől való szabadság azt jelenti, hogy tudjuk, mikor kell azt mondani, hogy „ez elég jó!

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!