Hogyan beszéljünk helyesen? 10 jótanács egy beszédtanártól

Kígyók. Pókok. Bírság. Első repülőút. Egyik sem olyan közeli barátja a félelemnek az életünkben. Nyilvános beszéd, prezentáció, felszólalás? Ó, jaj… Ez már egészen más. Pedig sokféleképpen lehet kezelni a nyilvános beszéd elleni szorongást és megtanulni emlékezetes beszédeket tartani. 10 olyan tippet hoztam, amellyel odafigyelhetsz a beszédedre a hétköznapokban, ezáltal pedig a nagyobb téttel járó megszólalásoknál is rutinosabb lehetsz. Úgy érzed talán te is, hogy amikor megszólalsz, abban a pillanatban egy Budapest nagyságú probléma súlyát kezded a válladra venni. Számos ember érzi azt, hogy anyósülés szindrómában szenved. Látja a kanyart, de nem tud ellene tenni semmit, egyszerűen nincs behatása felette. Úgy érzi, hogy nem ő irányít, nem ő ül a kormány mögött. Sajnos a hatékony beszédkészséget is túl gyakran olyannak tekintjük, amivel vagy rendelkezünk, vagy nem.   Ennek eredményeként elfogadunk egy bizonyos szintű beszédkészséget és ott is maradunk. Pedig rengeteg stratégiát alkalmazhatsz, hogy beszédkészségedet a következő szintre emeld. Tehát kiegyensúlyozott, lehengerlő, életerős és érthető személy legyél. Azokban a szituációkban is, amikor a hangod a tettek mezejére lép. Szíved mélyén vágysz a büszke, egészséges önbizalmat sugárzó önmagadra, de akármilyen céltudatos és kemény is vagy, időnként elbizonytalanodhatsz önmagadban. Ezért 10 olyat hétköznapi, pofonegyszerű – de gyakorlást és elszántságot kívánó – mankót hoztam neked, amivel a hétköznapokban is edzheted a saját beszédedet.  

10 hétköznapi edzéstipp a magabiztos beszédért

Beszédeddel képes vagy inspirálni, meggyőzni, befolyásolni másokat. A hangsúly, a beszédritmus például létfontosságúak ebben a küldetésben. Gondoljunk csak egy nagyszerű stand-up komikusra – csakis a szavak memorizálása és elismétlése az ő esetében nem lesz elég ahhoz, hogy lenyűgöző előadást tarthasson. Ehhez sokkal többre lesz szükség: tempóváltásokra, szünetekre, hangjátékra, élénk artikulációra.

Mi is a hatékony, érthető és helyes beszéd?

A „hatékony beszédkészségek” esernyőjét akár a kommunikáció egyéb elemei fölé is odatarthatod, mint például a testbeszéd és a gesztusok. Ebben a küldetésedben a segítő szokások feltétlen támogathatnak. Melyek ezek a szokások? Összeszedtem 10 tanácsot, ami mankót ad ahhoz, hogyan beszéljünk helyesen.  

1. Vizuális visszacsatolás: a tükör a jóbarátod

A tükör előtti gyakorlás – a nyilvános beszéd egyik legrégebbi tippje – még mindig az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz a helyes beszéd kialakítása érdekében.

Tükör használata a beszédgyakorlatokhoz

Többek között a legegyszerűbb eszköz arra, hogy ellenőrizhesd az artikulációidat. Ugyanis az embereknek gyakran fogalmuk sincs, hogyan néznek ki beszéd közben. Figyeld meg magad egy beszélgetés közben. Óhatatlanul találsz majd olyan dolgokat, amiket nem szeretnél látni. Például a tükör segít megtanulni mosolyogni is. (Igen, ezt gyakran elfelejtjük.) Vannak olyanok, akiknél viszont a tükör előtti gyakorlás inkább eltereli a figyelmet – ami arra készteti őket, hogy a legkisebb arckifejezéseikre és gesztusaikra összpontosítsanak, miközben elvonja a tekintetét a nagyobb képről. Az ő esetükben egy fokkal jobb megoldás a videófelvétel készítése.

2. Vedd fel videóra magad!

A szorongás leküzdésének legjobb módja a felkészülés. Ha már tudod az anyagot (prezentáció, beszéd, gyakorlásra szánt anyag), gyakorolj – méghozzá sokat. Vedd fel magad videóra vagy kérj meg egy (hozzáértő) barátot, hogy értékelje teljesítményedet. Egy videófelvételben megfigyelheted beszéded bármely olyan aspektusát, amely csökkentheti üzeneted általános hatékonyságát. Ez magában foglalhatja a hajlamokat is. Például arra, hogy nem tartasz szünetet, nem zárod le a gondolataidat, zártan beszélsz. Hidd el, a kamera igazán jó mérőeszköze annak, hogyan teljesítesz. Míg a tükör olyan „közeli képet” mutat, amelyet a közönség soha nem fog látni, a felvételen már sokkal reálisabb képet láthatsz, hallhatsz magadról.  

3. Gyakorlási tereped: az interakciók

 Vajon tudnál-e beszédet mondani a hétköznapokban úgy, hogy a környezeted se vegye észre? Repülj radar alatt, vagyis beszélj bárkivel, aki meghallgat. Készíts minden beszélgetésedből mini- vagy akár mikrobeszédet. Tehát amikor beszélgetsz valakivel, légy egy kicsit tudatosabb. Hangsúlyozd a szavakat, ha szeretnél pontot tenni, tarts hatásszünetet. Gesztikulálj, gyakorold az artikulációt élesben. Fogd fel főpróbaként.  Figyeld a visszajelzéseket. A gyors beszédtempód, a túlzottan emelt hangerő, a rossz intonáció, a pontatlan artikuláció különböző nonverbális reakciókat válthat ki a másik félből. Ezek visszacsatolások lehetnek a számodra. A tanultakat jóval könnyebb alkalmazni, ha eleinte csak egy vagy két emberhez beszélsz, nem pedig egy egész tömeghez. Járulékos mellékhatása, hogy az álláspontodat is erőteljesebben képviselheted és segíthet a meggyőzési készségeid fejlesztésében is! Tehát tudatosság a mindennapokban. Még a lámpaláz sem fog jóval magasabb hőfokra csapni, ha egy baráttal „gyakorolsz”.  

4. Térfelmérés

Lehet, hogy neked is ismerős a kültér hátránya. Az, hogy odakint a szabadban hirtelen mázsás súlyú feladatnak érezted megértetni magadat. Gyakori, hogy elfelejtjük felmérni, mekkora a tér, amelyet be kell töltenünk. Nem tudjuk, hogy milyen hangerőre lesz szükségünk, hogy meg tudjuk tölteni a teret megszólalásunkkal. Az erőteljes hang magabiztosságot, erőt és életerőt közvetíthet. A megfelelő hangerő kiválasztása azonban korántsem olyan könnyű, ha egy 23 m2-es terem helyett a szabad térben kell megszólalnod (esetleg mikrofonnal). Felmerülhet a kérdés, hogy a prezentáció, előadás nagy részében milyen hangosan kellene beszélned? Vagy hogy kellene hangerőváltásokkal is dolgoznod? A hangról tudni kell, hogy hullámként terjed. A hangerő pedig egy fizikai tulajdonság. A hangerő tükrözi azt, hogy milyen „nagy” ez a bizonyos hanghullám – a hangot kivetítjük, lasszóként dobjuk a közönség felé, és ez biztosítja, hogy elegendő energia legyen a hangunk mögött ahhoz, hogy az erőteljes és megnyerő legyen. Ha ez a hang a kelleténél nagyobb, előfordulhat, hogy kiabálásba csap át, ha alacsonyabb, fennáll annak a veszélye, hogy nem hallanak meg. A hangerő a tartalomtól függően is változik.

Előadói pódium mikrofonnal

Az átlagos beszédszint a hallási távolság függvényében valahogy így alakul: Beszédszint [dB-re 20 µPa] Hallótávolság [m]: 0.25 méternél Normál tartomány: 70   Emelt: 76  Hangos: 82   Kiáltás: 88 Ez 5 méternél már így alakul: Normál: 45   Emelt: 51  Hangos: 57   Kiáltás: 63 Már 5 méter távolságból drasztikusan halkabb lehetsz ugyanazzal az ”erővel”. Ráadásul a háttérzaj is hatással van a beszéd érthetőségére. Ebben az esetben a beszéden kívül minden más jel zajnak tekinthető. Például egy nézőtéren vagy osztályteremben a légkondicionálás és más zajos berendezések kevésbé érthetővé tehetik a beszédet.  

5. Bemelegítés: ébreszd fel az arcod!

Bármilyen fontos beszédszituáció előtt is vagy, legyen szó találkozóról, vagy egy munkahelyi beszélgetésről, érdemes bemelegíteni a hangod. A hang egy hangszer – egyetlen zenész sem érkezik meg úgy a koncertterembe Beethovent játszani, hogy előtte ne hangoljon be. A bemelegítés időtartama és gyakorisága rajtad múlik és attól függ, milyen sokáig fogsz beszélni. Csakúgy, mint bármely más izmot, az artikulációban résztvevő izmokat és hangodat is be kell melegíteni, hogy a legjobban működjön minden.

Egy rövid bemelegítés haszna, hogy

 • javítja a mellkas, a gége és a felső hangképző szervek (torok, ajak) egyes izomzatának teljesítményét; ez javítja a kiadott hang minőségét és segíti a hang természetesebb áramlását
 • hatékony gyógyszer lehet a hangsérülések megelőzésére is
 • beszéd közben csökkenti a feszültséget a szájban és az állkapocs területén
 • oldja az ajkak feszültségét és összekapcsolja a légzést és a beszédet
 • javítja a hang rezonáns fókuszát és a hangredők maximális nyújtásával folytatja a munkát
Ebben a videóban („Íme, hogyan melegítsd be a hangod, mielőtt megszólalsz”) a Virginia Tech Egyetem docense, Greg Justice ad néhány tippet a hang bemelegítéséhez és a prezentációhoz.

https://www.youtube.com/watch?v=EB8sY2PNweY&feature=emb_logo

  Csak a Wikipedia 23 arcizmunkat sorolja fel, a beszédben pedig több mint 100 izmunk vesz részt. A beszédhez használatos belélegzett levegő egy vokális körúton vesz részt. A levegő útja, amely a tüdőnkből a külvilágba jut, nem csupán egy sima, jellegtelen csövön kel át. A hangcsatorna tele van számos izommal és szerkezettel, amelyek az útja során egészen különböző pontokon akadályozhatják a levegő áramlását, létrehozva az általunk beszélt nyelveket alkotó hangokat. Az összefonódó izmok, az idegek és vérellátás teszik lehetővé, hogy a nyelv a beszéd legfontosabb artikulátora legyen.

https://www.youtube.com/watch?v=NxW0VtRqHrE

Körülbelül 100 izomra van szükséged, hogy megszólalj.

Ahhoz, hogy jól beszélj, fontos, hogy a megfelelő időben mozdulj meg, feszítsd vagy lazítsd meg éppen az arcod izmait. A beszéd létrehozásához a mellkasban, a nyakban, az állkapocsban, a nyelvben és az ajkakban körülbelül száz különböző izomnak együtt kell működnie. Minden fizikailag kimondott hangot, szót vagy rövid kifejezést az izommozgások sajátos sorrendisége hozza létre. Az izmoknak nincs könnyű dolga. Meg kell tanulniuk és emlékezniük kell a helyes cselekvésre. Minden egyes alkalommal. Ezt hívjuk „izommemóriának”. Akárcsak a fociban. Rengeteg gyakorlás után egy nap a tested már magától emlékszik mindenre és már azt is tudod, hogy a labda is oda fog menni, amerre célzol. A beszédben is elengedhetetlen az izmok összjátéka, ezért fontos tudni, hogy mely izmokat kell használni, bemelegíteni.  

6. Olvass hangosan!

Az olvasásnak végtelen előnyei vannak. Egyrészt bővíti tudásod és a szókincsed. De a beszédképesség javításában is segít az, ha hangos olvasással próbálkozol: tehát a szavak hangos kimondásával. Ez a gyakorlat segít fejleszteni a hangod és a dikciód (beszédedet, szónoklatodat), miközben a szavak kiejtése során (vissza)hallod saját magad is. Ennek a gyakorlatnak a további hasznosítása érdekében ajánlatos különböző olvasnivalót választani, így az olvasott üzenettől függően módosíthatod akár a hangnemet, tempót, hangsúlyokat. Valószínűleg páncélozott tudatosságra lesz szükséged, hogy ne akarj „végigfutni” az olvasnivalón és arra is, hogy egy mondat vagy egy bekezdés végén lehetőséget adj egy két-három másodperces pihenésre. A szünetek ugyanis hasznosak lehetnek a hangsúlyozásban.

Könyvolvasás a beszédfejlesztésért.

Kanadai kutatók megállapították, hogy a hangos olvasás megkönnyíti az olvasottak emlékezését – ami nagyszerű eszköz lehet a szókincs gyarapítására. Minél több szót fogyasztunk, annál nagyobb valószínűséggel szívjuk azokat magunkba.

 Mit olvass hangosan?

 • Örkény Egyperceseket
 • népmesét
 • Márai Sándor Füveskönyvéből
 • egy cikket, amit aznap egyébként is elolvasnál
 • termékleírást (turmix gép, porszívó)
 • verset minden mennyiségben

7. Ügyelj a testtartásodra!

Álló helyzetben sokkal jobbak az energiák. A helyes levegőtámasz és beszéd érdekében ezért mindig ügyelj a testtartásodra. Tény, hogy ha nem artikulálsz helyesen, nem vagy érthető. DE az is tény, hogy ha nem megfelelően veszed a levegőt – rekeszizmod nem dolgozik helyesen – nem leszel hallható eléggé. Mivel ülve egészen másképp vesszük a levegőt, mint állva, ezért ülve fokozott hátránnyal indíthatunk. Itt mindig egyenes háttal, enyhén hátrahúzott vállakkal, mindehhez egyenes fejtartással végrehajtott ülési pozíció támogathat minket a helyes levegővételben. Fontos, hogy ülve is kényelmes pozícióban beszélj, elkerülve ezzel egyes izmok megfeszülését, amik negatív hatással lehetnek a hangképzésedre. Enélkül a hangszalagok is hamarabb elfáradhatnak, a torkod pedig korán megérezheted.  

8. Végezz artikulációs gyakorlatokat!

Az érthető, tiszta és erőteljes beszédhez a légzés, a hang és az artikuláció hármasának bázisára van szükséged. Ezeket koordinálod. Az artikuláció a tiszta hangkifejezésnek egy fizikai aktusa. A hangok kiejtéséhez szükséged van az ajkaidra, fogaidra, nyelvedre, állkapcsodra és a szájpadlásodra is.  A hangokat hangszínben, hangerőben, hangmagasságban és minőségben variálod. A hangok kibocsátásakor egyes arcizmokat szabályozol. Ha nem megfelelően artikulálsz, sérül a kiejtés is.

Mivel gyakorolj?

 • Nyelvtörőkkel
 • Montágh Imre Tiszta beszéd című könyvéből feladatokkal
 • szakember segítségével összeállított bebeszélő gyakorlatokkal
 • ajak- és nyelvgyakorlatokkal (szintén logopédus támogatásával)
Itt találsz még artikulációs gyakorlatokat.     

9. Tanulj meg helyesen lélegezni!

A beszédlégzésre gondolok, hiszen a beszéded alapja. Olyan, mint egy trambulin, amire felállva az üzenetedet a magasba dobja. Az pedig messzire szárnyalhat. Tulajdonképpen a hangod benzines kannája. A helyes beszédlégzéshez ajánlott a különböző légzéstechnikák elsajátítása és az is, hogy lehetőleg ne görnyedj össze: akár állsz, akár ülsz, azt mindig egyenesen tedd. A helyes levegővétel elsődleges kritériuma a helyes testtartás. Ebben az esetben a teljes tüdőkapacitás kihasználásával a légzés támogatja a hangot, és a hang gazdagabbá, teltebbé és erősebbé válik. A rekeszizom mellett itt is számos izmunk vesz részt a légzésben, szükségük van tehát a bemelegítésre, mint ahogy a hangszálainknak is. A helytelen légzés egyik tipikus rizikófaktora a szájlégzés. Ez látható, hallható, „zajos” és egyáltalán nem rendszeres; nem úgy, mint az orrlégzés. A szájon át történő légzés során a rekeszizom csak fele akkora kapacitással működik, valamint a gerinc stabilizálása sem hatékony. Ezért is érdemes a rekeszlégzés technikájának elsajátítása. Milyen ez a gyakorlatban? Például ilyen:  

https://www.youtube.com/watch?v=kgTL5G1ibIo

A helyes rekeszizom-vezérelt légzés

 

10. Keress egy beszédtanárt!

A heti kondi, futás vagy jóga mellett edzd a saját beszédedet is azzal, hogy felkeresel egy beszédtanárt. Ő támogatja első perctől a helyes beszéd kialakítását. Segíthet abban, hogy azokra a területekre összpontosíts, amelyeken javítani kell. És megmutatja azokat is, amikre építhetsz. Őszinte visszajelzést adnak és tippeket osztanak meg a beszédkészség fejlesztéséhez. Sőt, segít az első kilenc pont helyes elsajátításában is. Hogyan válassz beszédtanárt?  

Ezek apró változtatások, amelyeket napi rutinodba építhetsz

Azért, hogy tested laza és magabiztos legyen, így általában véve hatékonyabban beszélhetsz. Az átlagember arra számít, hogy egy adott napon több ezer szót fog kiejteni. Egyes munkakörnyezetek azonban sokkal többet igényelnek ennél. Ha fejleszted a beszédkészséged, azt fogod tapasztalni, hogy hirtelen mindenféle ajtó megnyílik előtted. Nyissuk ki ezeket az ajtókat együtt. A beszédtechnika fejlesztése egy önismereti út első lépése vagy állomása, ami segíti a kibontakozást, önbizalmat ad és magabiztosabbá tesz a kommunikációban. Megoldjuk együtt? Akkor beszéljünk róla, keress meg és dolgozzunk az önbizalomteljes önmagadon.  
Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!