Kommunikációs Mesterkurzus 👉✨

Egy év tömény adrenalin – Beszéderő best of 2021

Számadást végezve a 2021-es évről síri csendben nyugtáztam – a légy is haptákban zümmögne, ha lenne -, hogy idén sem unatkoztam. Sejtettem, hogy ebből poszt lesz. Közel 20 nagyobb horderejű projekten vagyok túl, miközben ezzel párhuzamosan az online tréningek, az egyetemi tanítás (prózai színész osztályban) és a magántanítványaim menedzselése kötötte le minden vegyértékemet.

Íme, néhány különösen érdekes program, amit kár volt kihagynod (ha nem voltál jelen) és három könyvajánlót is hoztam neked, amivel én is erősítettem a tudásomat. Jövőre téged is láthatlak a sorok közt?

Szeretjük a könnyű utakat.

A kész megoldásokat, vagy azt, hogy a lehető legkevesebbet kelljen tennünk bármiért is az életben.

De van, amit nem lehet megspórolni.

A legjobb szándékú prezentáció, előadás, állásinterjú, vizsga, riport, interjú is tartalmazhat olyan pillanatokat, amikor úgy érzed, hogy épp a magas szintű tudásod ellentétéről adsz számot.

Nem találsz kapaszkodót menet közben és nem tudod átadni az üzeneted.

Az ok egyszerű.

Ilyenkor gyakran hiányzik a kommunikációban, előadásmódban, az önismeretben, a beszédtechnikában való jártasság; néhány univerzális előadói szabály ismerete és persze a rengeteg gyakorlás.

Ma már nem igaz az, hogyha valaki felkészült és otthon rengeteget gyakorolt, akkor az menni fog az emberek előtt is.

Munkám során éppen ezért igyekszem megértetni mindenkivel, hogy a hangunk az egyik legfontosabb hangszerünk, oda kell rá figyelni. Figyelni arra is, hogy be van-e hangolva. Na és persze arra is, hogyan tudod bemelegíteni; sőt, egyáltalán miben és hogyan tudjuk fejleszteni?

A beszédtechnika fejlesztése egy önismereti út első lépése vagy állomása.

A beszédtechnika segíti a kibontakozást, önbizalmat ad és magabiztosabbá tesz a kommunikációban.

A felhalmozott információ viszont önmagában semmit nem ér. Nem az számít, hogy mennyi tudást gyűjtesz össze és fogytatod az információ habzsolását improduktív módon, hanem az, hogy azt mire használod fel.

Használod-e egyáltalán.

Amikor 2021 január elsején belecsaptunk az idei szakmai év lecsójába, a kutya se sejtette, hogy ennyire tömény adrenalinlöket lesz.

Covid ide vagy oda.

Nagy levegő, szív, sűrít, benntart. Elszámol tízig.

Akkor most nézzük, hogy milyen lehetőségek álltak idén azok előtt (csak dióhéjban, a teljesség igénye nélkül), akik ténylegesen tenni akartak a sikeresebb kommunikációjuk érdekében, a beszédtechnika fejlesztésért.

Te melyik beszédtechnika programról maradtál le?

Azért imádom ezeket az előadásokat és programokat, mert olyan lehetőségek, ahonnan nem mész el fejlődés nélkül.

Olyan előadástechnikákat sajátíthatsz el, amelyekkel kreatív folyamatokat gyorsítasz fel és bizonyítottan hatékonyabbá teheted az üzenetátadást is.

Fesztelen előadó képzések – beszédtechnika

(2021 január, február, április, augusztus és szeptember)

Idén sem maradtunk fesztelen nélkül.

Minden képzésen a kommunikációs tartalom megfelelő megszólaltatását segítettem.

Mert hiszem, hogy a beszédben jelentkező nehézségek gyakorlással mindig eredményesen javíthatóak, ezért a beszédtechnika foglalkozások mellett fontosnak tartom az otthoni gyakorlást is a fejlődés érdekében.

Nagy hangsúlyt fektetek saját gyakorlat kialakítására és alkalmazására is, melyeket az évek során a tanítványaimmal való együttműködésből merítettem.

Beszédtanárként azt vallom, hogy a beszéd személyiségünk egy része, ezért van jelentősége annak, mennyire hitelesen és pontosan fejezzük ki magunkat.

Januárban újabb modult próbáltunk ki a Teammel, óriási sikerrel.

Egy kis trükkös szakmai rávezetés után motivációs beszédeket írattunk a résztvevőkkel.

Akár 20-25 perces felkészüléssel (és némi tudással) roppant hatásos 2-3 perces beszédek születtek.

Fesztelen előadó képzések - beszédtechnika

Üzletember Akadémia előadás Női finomHANGolás címen

Nem csak nőknek, nőkről, női kommunikációról beszédtechnika vonatkozásban (2021. február)

Vajon ha csak a hangját halljuk valakinek a megbeszélésen az elegendő ahhoz hogy megértsük amit mond és a figyelmünk is megmaradjon?

Ritkán hangsúlyozott információ, hogy a beszédtechnika foglalkozásoknak a koncentráció fejlesztésére is ki kell terjednie.

Ez hozzájárul ahhoz, hogy az egyén képes legyen egyszerre több dologra figyelni a kommunikációs helyzetekben. Nőknek ez különösen fontos (köztudott, hogy több dolgot is koordinálunk egyszerre).

A koncentrációs gyakorlatok eredményességének feltétele a beszédműködés egyes területeinek optimális szintű tudatossága.

Ahogy a kalapács vagy a fűrész elengedhetetlen kelléke az asztalos szakmának, a hang a legtöbb szakma számára szinte elsődleges és gyakori munkaeszköze.

A kommunikáció társadalmunk gerince.

Lehetővé teszi, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki, befolyásoljuk a döntéseket és motiváljunk, előidézzük a változást. Kommunikációs készségek nélkül a munka világában a fejlődés szinte lehetetlen lenne.

Beszéderő & Testbeszéd workshop – T. Bieniek Ildikóval (2021. február)

Hányszor beszélgettél már úgy valakivel, hogy valamit mondott, de az általa adott jelek teljesen mást mondtak helyette?

Például azt mondta, hogy „igen”, de hangja és testbeszéde egyértelművé teszi, hogy a válasz valójában „nem”.

Gyakran mondják, hogy a hangnem, a testbeszéd, a mimika hatalmas szerepet játszik a kommunikációnkban. Ez különösen akkor igaz, ha olyan helyzetekben kommunikálunk, ahol fontos az érzelmek és attitűdök megértése.

Ezért nem mindegy, hogy milyen metakommunikációs eszközöket használsz automatikusan. Gesztusaiddal, mimikáddal vagy hangjátékoddal milyen hatást gyakorolsz a környezetedre.

Ildikóval minden alkalommal azon vagyunk, megismerd azt a hatáskeltési stratégiát, amiben karaktered, szavaid és metakommunikációd hármasa hatékony egységet alkot – így maximalizálhatod ugyanis a másokra gyakorolt benyomásod erejét.

Fesztelen felvételi (2021. február)

Fesztelen Felvételi program egy csapatmunka, amikor még mosolyban is összehangolódunk!

A projektben részt vevő kollégáimmal nyaranta retorika táborokban űzzük ezt a „sportot”, ősztől pedig felkészítő programokkal segítjük a 7-8. osztályosokat, tavasszal pedig az egyetemre jelentkezőket (itt próbaérettségit is tartunk).

Mert hisszük, hogy létezik a sikeres szóbeli felvételit elősegítő tudatos „segélycsomag”, amely az önbizalmat is felpörgeti és a szóbeli felvételi görcseitől is megszabadít.

A kiváló elméleti tudás mellett – ezt a felvételizők sosem tudják kispórolni – a gyakorlati tudást is oda kell rakniuk.

Én azokkal a feladatokkal, beszédgyakorlatokkal (otthoni feladatokkal megtoldva) segítem őket, amik készségszintre fejlesztik a retorika több ezer éve működő eszköztárát.

Azt a szakmai tudást igyekszem nekik átadni (lámpalázról, a beszédtechnikáról, rögtönzés művészetéről), amik segítik őket a félelem mögött álló „miért félek kérdések” megértésében.

A hangerő, légzés és a hangszálak bemelegítése mellett megtanulják azokat a kommunikációs alapokat, felvételi etikettet, beszédbemelegítési módszereket, amikre egy sikeres felvételihez szükségük van.

Pedagógus hátterem miatt egy a projekt idén is szívprojektem volt.

Víztorony Rádió interjú (2021. március)

A Víztorony Rádióval (Oroszlány) folytatott beszélgetésben a helyes beszéd lényegét, fontosságát boncolgattuk és betekintettünk egy picit az életembe is.

(Kiderül az is, hogy mi ihlette az első könyvemet. De nem spoilerezek.)

Arról is beszéltünk, hogyan lehet ötvözni a beszédtechnikát a drámajátékkal, miért van egy vállalat előadásain beszédtechnika óra és hogyan néz ki egy ilyen alkalom.

Ennek a beszélgetésnek a legnagyobb érdekessége, hogy a beszélgetőpartnerem éppenséggel pont a tanítványom volt abban az osztályban, ahol osztályfőnökként tevékenykedtem.

Ő Jónás Szabolcs, énekes-színész-rádiós.

A beszélgetést itt tudod meghallgatni.

Beszédtanár nő és interjúztató férfi
Jónás Szabolccsal a Víztorony rádióban beszélgettünk

 

Lélekkoffein Podcast beszélgetés (2021. április)

Pauer Krisztával, a Lélek Koffein megálmodójával beszélgettem. Közös gondolatok mentén dolgozunk, hiszen mindketten hiszünk az önismeret erejében.

A szakmával, emberséggel, barátsággal készült anyagot itt tudod meghallgatni.Lélekkoffein Podcast beszélgetés (2021 április)

Elballagott a drámatagozatos gimis osztályom

Osztályfőnökként rendkívül büszke voltam rájuk (2021. május)

A drámatagozatos osztály osztályfőnökeként nemcsak a dráma, tánc, valamint beszédtechnika tantárgyak oktatását élveztem annyira, de azt a hatalmas kalandot is, amit ez a lehetőség jelentett nekem.

Ugyanis nemcsak tanítottam, de tanultam is.

Meg kellett tanulnom NEM-et mondani, valamint beletanulni a konfrontálódás művészetébe. Én ekképpen tágítottam kicsit a komfortzónámat. Több kevesebb sikerrel, ment is.

Végzős gimnázium osztály a ballagás után
Elballagott a drámatagozatos osztályom a gimiben

 

Beszéderő & Testbeszéd workshop – T. Bieniek Ildikóval (2021. május)

Egy nyílt csoportos és egy BNI-os workshop, egy páratlan páros kettős produkciója.

Mert mindig van ott valami, a szavakon túl…

Mondhatjuk rá, hogy titkos fegyver vagy, hogy szuperképesség, de ami biztos: NEM egyedi adottság. Ez egy nyelv, ami csakis addig tűnik idegennek számunkra, amíg el nem sajátítjuk – és ami jó hír, hogy rendelkezünk az alapokkal.

Felemelő volt a BNI 14301 csoport tagjaival dolgozni! Vidám, támogató és fejlődésre motivált csapat, akik a testbeszéd és beszédtechnika tekintetében is abszolút szintet léptek közös alkalmunk végére.Beszéderő&Testbeszéd workshop - T. Bieniek Ildikóval (2021 május)

Humor Workshop – beszédtechnika (2021. május)

Itt megtanulhattad, hogy miként lehetsz humoros.

Mindezt célirányosabban és hatékonyabban kivitelezve.

Mert ha humoros vagy, másodpercek alatt oldod fel a közönséged, saját magadon is az öröm érzése (endorfin) szabadul fel, emlékezetes leszel, kőbe vésnek, visszahívnak, vásárolnak tőled.

E mögött azonban komoly munka áll.

Call the Room, Irónia, Túlzás, CallBack, Önirónia, Humoros történet, Hármasok, Lekicsinyítés csak úgy záporoztak az eszközök a bemutatkozások során is.

A humoros előadóknak léteznek titkai, mert a humor csak kisebb mértékben spontán eszköz.

A workshopon ezt többszörösen bebizonyítottuk a résztvevőknek.

Onlife II. Konferencia – beszédállapot-értékelések (2021. május)

A járványhelyzet a tréningekben is változást hozott.

A személyes jelenlétet általában mikrofonra és kamerára cseréltük, de a jókedvet és szakmaiságot megtartottuk!

Beszélni könnyű. Jól beszélni kihívás!

Éppen ezért (is) a beszédtechnika foglalkozások fontos része a beszéd kifejezőerejének fejlesztése. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy beszédünk a hangsúly, hanglejtés, beszédritmus, beszédtempó és a szünetek által válik kifejezővé.

Ezen az onlife konferencián lehetőségem adódott rapid visszajelzéseket, visszacsatolásokat adni a résztvevők bemutatkozására. Tartalom- beszéd- testbeszéd került fókuszba.

Egy férfi és két nőő tréner egy online konferencián vesz részt
II. Onlife Konferencia- online beszédállapot-értékelések

 

Eszenyi Enikő CSAK! Fesztivál

A nyár tombolt, az alma ropogott, a munka dübörgött.

Az ország széle egy hétre a világ közepe lett. Itt találkoztak Csehov, Beckett, Visky András művei, fantasztikus művészekkel és alkotókkal. A közös munka lelke pedig egy maréknyi fiatal színész, akik egy hét alatt teremtettek valami igazán különlegeset.

Megtisztelő volt ebben a folyamatban beszédtechnika tanárként dolgozni.

Eszenyi Enikő CSAK! Fesztivál

Korlátok nélkül – YouTube beszélgetés Zsiros Mihállyal

Zsiros Mihállyal beszélgettem szakmáról, pedagógus létről, több fronton helytállásról, emberségről. Egy szakmai életútból induló beszélgetés, amiben a munka mögött az ember is láthatóvá válik.

beszélgetést itt találod.

https://www.youtube.com/watch?v=tucPYjkQPdo&feature=emb_title

A magyar nyelv napja podcast a Vigadóban (2021. november)

A Pesti Vigadó Podcast műsorában Iancu Laura József Attila-díjas költővel, íróval beszélgettünk a magyar nyelv napja (november 13.) alkalmából, gondolatébresztő kérdések mentén.

Itt tudod meghallgatni.

A magyar nyelv napja podcast a Vigadóban (2021 november)

Freedom Summit felvétel (2021. november)

A Pitch-et, az üzleti beszédek espressójának tekintik. Picike, fekete, de ereje és karakterisztikája nem elhanyagolható. Egy kiváló pitchen milliók múlhatnak rajta. Hogyan alkossunk tökéletes pitch-et Elkészítése melós, ahogyan egy jó kávé is, ha mi magunk állunk neki.

Izgalmas előadással készültünk ebben a témában az idei Freedom Business konferenciára (időpontja: 2021. december 9-e).

A DrPrezi Team részeként néztük meg az üzleti/startup bemutatkozások szabályait. Verbális oldalról, azaz milyen a figyelemfelkeltő és emlékezetes tartalom. Én vokális oldalról világítottam meg a témát, azaz hogyan támogatja a prezentációt a nyomatékosító, érzelmeket átadó hang. És természetesen vizuális szempontból is, azaz mit ad hozzá az érzelmi hatáskeltés a testbeszéden keresztül. Megkértünk négy ismert vállalkozót is, hogy élőben adjon elő nekünk, amire azonnali visszajelzést adtunk. Izgalmas és érdekes élmény volt.

 

Videófelvétel két női és egy férfi előadóval
Freedom Summit felvétel

HouseHunters Ingatlaniroda beszédtechnika tréningje (2021. november)

Ahol a résztvevők képességeire fókuszáltunk.

Megvizsgáltuk együtt, hogy milyen hatásfokkal működtek a jelenlegi helyzetükben és milyen viselkedési stratégia növelné a velük kapcsolatos pozitív visszajelzések számát! Feltérképeztük és tovább bővítettük a nonverbális eszközkészleteiket. Fejlesztettük a beszédtechnikájukat és olyan feladatokkal láttuk el őket, amikkel nap, mint nap építhetik beszéderejüket.

A résztvevők olyan területen számíthattak nyereségre, mint:

  • magabiztos fellépés és megszólalás,
  • beszédtechnika- és testbeszéd – tudatosság kialakítása,
  • a kifejező és meggyőző beszéd előmozdítása.

Mivel a fejlődés csakis élményekbe csomagolva az igazi, ez sem maradhatott el: felszabadultan felnevetős hangulat, csoportos forma – egyéni figyelemmel, elméleti alapokból csak az, ami izgalmas is; gyakorlatorientált szemlélet/alkotó folyamatokba ágyazva.

Menedzserszűrés DrPrezi Teammel karácsonyi ajándék (2021 december)

Lehetsz bármilyen kiemelkedő szakember, ha nem tudod a közönség figyelmét fenntartani, rosszul fogalmazol, előnytelen metakommunikációt folytatsz, helytelen a testtartásod, túl halkan vagy gyorsan beszélsz, akkor máris nem fog célba érni az üzenet.

Ahhoz, hogy eredményesebb legyen a kapcsolatod a közönségeddel, beszélgetőpartnereddel, nem árt, ha feltérképezed azt is, hogy milyen hatással vagy a hallgatóságodra.

Vajon elég hatékony vagy az üzenetátadásban? Nos, a DrPrezi Team tagjaként küldetésünknek érezzük, hogy menedzserszűrési program megreformálása révén elkészíthessük egy előadó retorikai röntgenképét.

Mindezt annak érdekében, hogy az előadástechnikai hibák, azaz betegségek még idejében napvilágot lássanak.

Menedzserszűrés DrPrezi Teammel karácsonyi ajándék (2021 december)

Három könyvet ajánlok feltétlen a 2021-ben olvasottak közül

1. Barkó Judit: Antiizgulin – Lámpaláz OFF c. könyve.

Vannak helyzetek az életben, amitől kétszer is teliizzadjuk a pólónkat.

Talán veled is megesett már, hogy birtokában voltál a tudásnak, az előadás okozta stressz hatására viszont mégsem tudtál megszólalni.

Vagy nem úgy, ahogy tervezted.

Hangod el-elcsuklott, remegett, a kezed tördelted, erősen verejtékeztél vagy gyorsan dobogott a szíved. Az agyad áramszünetet élt át, teljes volt a hang-és képzavar.

lámpaláz összetett jelenség.

Nem múlik el varázsütésre, vagyis elmúlik, ha ismered a megfelelő technikát, és alkalmazod is.

Ha az ember stresszel, akkor kortizolt termel a szervezete, ami lekapcsol odabent a fejben egy kapcsolót. Egyszerűen nem tudsz gondolkodni tőle.

Ha gyötör a megszólalást bénító lámpaláz, az előadásgyilkos vizsgadrukk kapcsán Barkó Judit, az Antiizgulin című könyv szerzője állítja, hogy akarattal „nemizgulni” nem lehetséges. Ösztönös dolog ez, ennek ellenére 100%-osan leküzdhető a vizsgadrukkot.

Könyve személyre szabott gyakorlatokkal segít ebben.

Szívből ajánlom, ha néha elégséges néhány kérdés, és a földbe döngöltek, gyakran csúszik ki a kezedből egy beszélgetés fonala, s elveszted az irányítást, irányítani.

És mindennél jobban szeretnéd átélni a nyugodtság és magabiztosság kombinációját.Barkó Judit: Antiizgulin - Lámpaláz OFF

2. Lackfi János: Száll a kakukk a fészre

Mivel részt vettem Lackfi kreatív írás kurzusán, ennek kapcsán megvettem a könyvet is. Nem bántam meg.

Klassz olvasási gyakorlatok vannak benne, amiket beszédtechnikán szoktam felhasználni. Remekül lehet gyakorolni vele a modulációt.

Habár sokan azon a véleményen vannak, hogy a könyvet nem kell túl komolyan venni: egyfajta bolondozás, a képzelet képtelen játéka, mégis roppant szórkaoztató és kifejező. Beleláthatunk abba, hogy milyen posztok születhettek volna, ha lett volna Facebook Jézus idejében vagy a reformáció korában.

A könyvben szereplő képzelt párbeszédeiben a magyar költészet jeles alakjai szembesülnek a zord és földhözragadt valósággal. Petőfi barátja például zaklatásnak veszi, amikor az a „Nemzeti dal” soraival biztatja.

Egy könyvbe összegyűjtve sorakoztatja fel történelmünk és irodalmunk óriásainak elképzelt Facebook-oldalát, posztjait, chat-üzeneteit. Mintha tiszteletlenség húzódna meg e mögött, de ez csak a látszat. Inkább alapos ismeret mögé bújt humorérzékről van szó csupán.

Lassan fogyaszd, akkor üdítő frissítőként hat majd.

A fiktív részeket általában magyarázat is követi, hiszen oktató jellegű könyvről van szó, de könnyed hangulatban kivitelezve.

Lackfi János: Száll a kakukk a fészre

3. Takács Antal, dr. Németh Zoltán – Térváltók

Amikor épp berobbant a covid, a DrPrezi teammal közösen kezdtünk kidolgozni egy online tréninget. Az én feladatom az volt, hogy azonosítsam az online térben jelentkező nehézségeket és segítsek ezek javításában a hatékonyság érdekében.

Ehhez született meg a hasznos és erősen kapcsolódó olvasmány, a Térváltók c. könyv.

Ha az online léttel küzdesz, akkor kötelező olvasmány.

Habár élőben már lehet, hogy megtanultál előadni, online is fejleszted kell a kompetenciáidat.

Meg kell ismerned azokat az elméleti alapokat, módszereket, amelyek képesek az online tréning vagy oktatás unalmát is felkavarni.

Mert tudjuk vagy nem tudjuk, de még a hangunk is felértékelődik az online jelenlét során és reflektor alá kerülnek a beszédhibák. A képernyő hirtelen Sherlock nagyítójává alakul és a testbeszéd, az arcmimika és a beszéded górcső alá kerül, ahol kínosan őszintén kijönnek a bakik is.

Nemcsak értened szükséges az online módszertan elméleti hátterét és legfontosabb eltéréseit a hagyományoshoz képest; de képesnek kell lenned alkalmazni is.

Térváltók c. könyv segít abban, hogy rutint szerezz a hatékony digitális oktatásban.Takács Antal, dr. Németh Zoltán - Térváltók

Ne feledd, a „tudás csak lehetséges hatalom.” – Napoleon Hill

Beszédtanárként azt vallom, hogy a beszéd személyiségünk egy része, ezért van jelentősége annak, mennyire hitelesen és pontosan fejezzük ki magunkat.

Ezt nemcsak tanulni, de gyakorolni is kell.

Fektess hangsúlyt a következő évben a beszédképzésre, mely hozzájárul a kommunikációd eredményességéhez, miközben alakítja az önismereted és a személyiséged.

A hatékony kommunikációhoz elengedhetetlen a megfelelő önismeret, hiszen az ember csak azt képes szabályozni, amit ismer. Keress meg, hogy hosszú távon is segíthessek benne.

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Bővebben
Íratkozz fel Hírlevelemre!