Kommunikációs Mesterkurzus 👉✨

BeszédErő Best of 2023 – A beszédtechnika nem megváltoztatni akar

Zsákutcából csak tolatni lehet. Tartja a mondás. Beszédünkben rengeteg zsákutca van. Ugyanis a beszéd a hangulatunkról, személyiségünkről, érzelmi világunkról, rólunk szól. Ha eredményesebb kapcsolatteremtésről áhítozol, először fel kell térképezned, hogy milyen hatással vagy a hallgatóságodra.

A retorika és beszédtechnika nem megváltoztatni akar, hanem kibányászni a legnagyobb értékeidet. Milyen eszközökkel teszi? Íme, a BeszédErő best of 2023.

Végigjártuk ezt az utat már jó néhányan.

A szégyennel kikövezett utcát, ahol tele vagy rossz érzéssel, ha emberek előtt kell megszólalnod. Szégyennel, félelemmel, kishitűséggel kivilágított tereket, ami miatt ódzkodsz az emberektől és a nyilvánosságtól.

A gátlásosság sikátorát, amitől sötétnek és kilátástalannak látod a nyilvános kommunikációs helyzeteket. Kellemetlen számodra az is, hogy oly gyakran nyíltan vagy burkoltan ugyan, de közlik veled, hogy nem vagy elég olyan…. és itt jönnek a jelzők.

Beléptünk már ebbe az utcába, sikátorba, városkába már sokszor mindannyian. Nem vettük észre a bejáratnál a hatalmas felirattal a figyelmünket célzó T betűt, csak a végén az akadályt, ami mindig közölte velünk a „nincs tovább”-ot.

Hogyan kerülhető el a frusztrációt okozó zsákutca?

2023-as év a beszédünk gyémántcsiszolásáról szólt

Éppen arról, hogyan kerüljük el a zsákutcát.

Olyan emberekkel, tréning-lehetőségekkel, nyilvános szakmai szereplésekkel hozott össze a szakmai sors, amely még inkább megerősítette bennem a jövőbeli küldetésem:

egyszerre, több embernek a kohézió erejét kihasználva segíteni.

Ahol a beszéded megszólaltatása lapos helyett színes, nehezen követhető helyett érthető és emlékezetes, bizonytalan helyett önbizalomteljes, hatásos.

Mert a beszéd – habár mélyen összefügg a lelki alkattal és hangulattal– egy kiválóan fejleszthető terület. Átélve azt a felszabadító pillanatot, amikor rájössz, hogy képes vagy javítani a beszédtechnikádon és ezzel egy időben pozitívan hat az önbizalmadra, kapcsolataidra és életminőségedre.

Ebben segítettek idén a beszédtechnika csoportok (is). Ahol olyan megértő és támogató attitűddel találkoznak a résztvevők, amiben képesek biztonságban és megértve érezni magukat a fejlődés útján.

Itt nincs szigorú tanár néni effektus.

Iratkozz fel!

Értesülj a legfrissebb bejegyzésekről, tréningekről első kézből!

2023. januártól – kezdő és haladó beszédtechnika csoportok

A csoportos képzések egy kényelmes és egyszerű módját jelentik a tényfeltárásnak, a gyakorlásnak és a barátságos és segítőkész visszajelzéseknek.

Ehhez kikerülhetetlen a „gyémántcsiszolás jelensége”.

Amikor a visszajelzések (önreflexiók és mások visszajelzései), a vélemények, a lecsapódott érzések, régi gátló szokásaink és bejáratott rossz paneljeink egymáshoz súrlódnak.

A fejlődést elősegítve frontálisan találkoznak.

Akárcsak a gyémántcsiszolásnál, ahol az értékét csökkentő felesleges dolgok eltávolításával a lehető legnagyobb és legértékesebb drágakő alakítható ki.

De az alapanyag sem értéktelen. Egy csiszolatlan drágakő.

Heterogén csapatban dolgozni (extrovertáltak és introvertáltak között) azért is előnyös, mert nemcsak megismered, de gyakorolni is tudod – színesen – másokkal együtt, családias légkörben a beszéd és az előadói jelenlét alapjait. 

Az önbizalom és a beszéded hatékonysága növelhető.

Csoportos beszédtechnika tréning: tanulj és fejlődj az összetartozás élményével!

Ruff-Kiss Ágnes beszédtechnika tanár

 Miközben bimbózó kapcsolatok, barátságok születnek.

A cél pedig közös: jobban beszélni. Mert a beszéd gyakran csak egy tünet.
A megfelelési kényszeré, a lámpalázé, a belső félelmünké, az elutasítástól való aggodalomé vagy az önértékelési problémáké.

Ahhoz, hogy ezt még nagyobb szintre emelhessem, 2024-ben terveim szerint megszületik a beszédtechnika klubom, amely lehetőséget teremt, hogy folyamatos eléréssel ráláthass a kommunikációs nehézségeidre.

Arra is, hogy megkapd hozzájuk a megoldókulcsot. Látod és hallod önmagad, a rendszeres szakmai és baráti visszajelzések alapján már „kívülről” is.

A retorika és beszédtechnika nem megváltoztatni akar

Az életben az első pillanattól fogva épül a kép rólad, a hatásod.

Egy prezentáció, felszólalás, nyilvános beszéd, előadás után ezt a hatást pedig megtartják rólad az emberek.

Majd konzerválják. Ez mindig arról szól a számukra, hogy mit jelentettél nekik, milyen benyomást keltettél bennük. A retorikával – melynek szerves része a beszédtechnika – megértheted, hogy pontosan hogyan fejezd ki és add át a gondolataidat.

Ahhoz, hogy a céges fejlesztési kultúrában megjelenhet a beszédtechnika, hatalmas és előremutató szerepe van dr. Németh Zoltánnak – DrPrezi-nek, hiszen ő évek óta kiáll amellett, hogy a kommunikáció egy hatalmas finom torta, aminek egyik igazán édes szelete a beszédtechnika.

Kezdő beszédtechnika csoport az utolsó alkalmon.

2023. júniusi-augusztusi Retorika táborok

Tányért kínáltak a beszédtechnika tortaszeletének. A retorika táborok viszont nem megváltoztatni akarnak.

A beszéd fejlesztése csupán kiváló eszköz arra, hogy jobban megértsük és kifejezzük önmagunkat, és hatékonyabban lépjünk kapcsolatba másokkal. Létezik egy tanmese a hibákról és a “tökéletességről”, amely így szól.

Kínában egy vízhordozónak két nagy cserépedénye volt. A két edény a botnak egy-egy végén lógott, amit a nyakában hordott. Az egyik edényen volt egy repedés, míg a másik tökéletes volt. Utóbb teljes adag vizet szállított, a repedt edény csak felet.

A pataktól a házig tartó hosszú séta során mindig „elfolyt a többi”.

Két éven át minden nap a vízhordozó másfél edény vízzel tért csak haza. A tökéletes edény büszke volt a teljesítményére, a törött cserép viszont szégyellte a tökéletlenségét. A két év szégyen, keserűség után egyik nap megszólította a vízhordozót:

–       Annyira szégyellem magam, hogy a fele víz elszivárog az úton hazafelé.

A vízhordozó így válaszolt a cserépnek:

–       Nem vetted észre, hogy a virágok hazafele az úton csak a te oldaladon teremtek meg, és nem a másik cserép oldalán?

Tudtam a hibádról.

Épp ezért virágmagot szórtam végig az ösvénynek arra az oldalára, ahol lényegében minden nap te locsoltad őket a hazafele való úton. Én leszedtem őket és ma az asztalt díszítik minden alkalommal.  Ha nem lennél olyan, amilyen vagy, akkor ez a szépség nem díszítené a házamat.

Mindannyiunknak megvan a saját különleges és egyedi „hibája”.

Részben ezek a törések és hibák teszik az életünket olyan nagyon érdekessé és értékessé. Ezért látni kell a jót a másikban.

“A retorika és azon belül a beszédtechnika épp ezt teszi veled.”

A gyakorlatokkal, módszerekkel egyéni preferenciáid, személyiséged, az aktuális nehézségeidre fókuszálva.

Számos egyszerű beszéd-vonatkozású módszer létezik a nyilvános beszéd okozta szorongás kezelésében is. A beszédtechnika fejlesztése tehát nem kor-, szokás- vagy személyiségfüggő.

Kommunikációnk egy része csupán a kimondott szó. Minden, ami ezen túl van – mint hangadás, hangerő, hangszín, helyes kiejtés és a nonverbális kommunikáció – a beszédtechnika fejlesztés része.

Képzeld el, amikor egy menedzser érdektelen vagy unatkozó hangnemben adja el a javaslatait.

Le(hang)oló.

Még a legegyszerűbb, mindennapi interakciók során is rendszeresen érintkezünk másokkal. Hiszem, hogy a beszédben jelentkező nehézségek gyakorlással mindig eredményesen javíthatóak.

A fejlesztések sosem a hibáztatásról szólnak.

Hanem a fejlődésről. 

Az év, amikor a beszédtanár is tanul valami újat?

Munkám mindig is a több fronton működő, színes szakmai lehetőségek jellemezték.

A nagyobb programok, tréningek mellett rendre az egyetemi órák, a színházi élet és a céges képzések sorakoztak fel.

Vagy épp színházi szakemberek társaságában – drámaíró, dramaturg, díszlet- és jelmeztervező, egyetemi tanár, színházi teoretikus, színésznő – nemcsak ígéretes és tehetséges színészhallgatókkal, vezetőkkel dolgozhattam együtt.

Ennél többről szólt ez.

Rálátást biztosíthattam arra, hogy milyen hatásfokkal működnek a jelenlegi helyzetükben. Valamint arra, hogy milyen viselkedési stratégia növelné a velük kapcsolatos pozitív visszajelzések számát!

2023. szeptembertől már a bábszínészekkel is

Színház- és Filmművészeti Egyetemen 3. éves bábszínész osztály beszédtechnika tanára lettem.

Új tapasztalás.

Eddig ugyanis prózai színész osztályban tanítottam. Egy újfajta kihívás biztosítani a bábszínészeknek a szép és érthető beszéd, a hangvédelem lehetőségét.

Olyan feladatokkal látni el őket, amikkel nap, mint nap építhetik beszéderejüket. Mert munkaeszközük a beszéd.

Tehát az, hogy a hangjuk minősége, a beszéde hangzása kellemesen csengő, beszédük könnyen érthető legyen; az a munkájukban alapkövetelmény. Ők a magabiztos fellépés és megszólalás mellett a beszédtechnika–tudatosság kialakításában is profitálhatnak. Hangjuk szerves része a karakternek, a hős főszereplőktől a fenyegető gonosztevőkig.

Milyen érzelmeket és milyen üzenetet kell megjeleníteniük? Beszédüknek nemcsak érthetőnek, követhetőnek, de „jó érzés hallgatni” féle érzéssel társulónak is szükséges lennie.

Ebben segítem őket.

2023. április – Könnyed Beszéd workshop

Körmöczi-Kriván Péter magabiztosság trénerrel, előadóval és velem reggeltől estig egy olyan közegbe kerültek a résztvevők, ahol eljutottak a gondolatokkal teli előadásból abba az állapotba, hogy „már nem érdekel”.

Ez a nap arról szólt, hogy nem baj, ha tökéletlen vagy. A workshop hidat képezett aközött, amit ott láttak magukból a résztvevők és aközött, ami valójában ott rejlett bennük. A leggyorsabb terápiás csomaggal vártuk őket: a természetesség megtalálásával.

Először önmagadnak kell tetszened. Ezután fogsz tudni tetszeni a világnak.

Bőhm Kornél - Krízisek és Pofonok Podcast

A hangunkkal ugyanis jelentésárnyalatokat hozhatunk létre, érzelmeinket közvetíthetjük, és megtalálhatjuk benne azt a megfoghatatlan tulajdonságot, amelyet nagyra értékelnek bennünk.

Vele természetes önbizalmat és befolyást sugározhatunk. Hozzájárul a mások által észlelt vonzerőhöz és karizmához.

A beszélgetés itt érhető el.

2023.10.17. Rossmann beszédtechnika tréning

Egy különleges napot töltöttem a Rossmann 12 fős csapatával. Valódi előrelépés a céges kultúrában, hogy egy teljes napot szenteltek a beszédtechnika fejlesztésére.

Miért?

Gyakori, hogy szeretjük elhinni a jelenséget, hogy ha a 253. csodamódszer sem működött nálunk, akkor az azért van, mert a problémánk összetett. Legalábbis jóval komplikáltabb ahhoz, hogy megoldható legyen. Idővel természetesének is vesszük, sőt van, hogy észre se vesszük.

A tréning során a résztvevők személyes felismerések sorát élhették meg és az önreflexió, reflexió erejét is erősen megtapasztalhatták. Hiszen felépíteni újra az önbecsülést, az érthető és értető beszédet, a sajátságos kommunikációt az olyan, mint egy romos várat újjá varázsolni.

Sokan közülük 20, 30, sőt 50 éven át soha nem álltak meg gondolkodni a saját beszédükön. Ez természetes, hiszen légzésünk automatizmusát sem nagyon figyelgetjük.

Van, jár, haladjunk.

Szól a tudatalattink parancsa.

Aznap mégis megtették. Megálltak gondolkodni a beszédük kapcsán. Jól tették.

A beszéd minősége mindig elvehet vagy hozzáadhat a szakmai tartalomhoz. Hiába egy jól felépített, tagolt és erős tartalmú mondanivaló, ha erőtlen, nyikorgó, motyogó előadásmódban adják elő. A beszédkivitelezés a kommunikációs összhatásnak szerves része.

A Rossmann ezen a napon bebizonyította, hogy a tudatos, kommunikáció minden rétegére kitérő, fejlődést támogató cégek közé tartozik. De mi a helyzet a többiekkel? Vannak cégek, akik már tudják ugyanezt és vannak a későn ébredők.

2023. 10. 25. IV. Onlife Konferencia

Veszélyes és sebezhető.

Mint egy hajó, amelynek nincsenek mentőcsónakjai a viharban. Ilyen egy vezető is, amikor a beszédével nem jól fejezi ki magát. De hogyan lehetnek erősek és magabiztosak a legnehezebb helyzetekben is?

Erről szólt a IV. Onlife Konferencia, mert létezik egy feladat, amit senki sem delegálhat.

Ez a kifejező beszéd.

Hogyan készíted fel a beszéded hajóját a viharos vizekre?

Mit szeretnél elérni a beszéddel és milyen kikötőbe akarod elvezetni a hallgatóságodat?

Hogyan használod a hangodat, hogy kapitányként hatékonyan irányítsd a hajót a viharos vizeken?

Hogyan erősíted meg a hangodat szükség esetén?

Milyen navigációs eszközöket alkalmazol a beszédben, hogy pontosan elvezesd a hajót a kívánt irányba?

A vezetők itt felkészülhettek arra, hogy megmutathassák, mit tesznek meg vezetőként azért, hogy jobb legyen a beszédük. 

Ruff-Kiss Ágnes előad a IV. Onlife Konferencián

2023.10.26. – Székesfehérvár Lámpaláz előadás

A sikeres prezentáció, a megnyerő tárgyalás, a magabiztos beszéd és akár a magánéletben megtapasztalt sikerek az önbizalomteljes élet hozzávalói. 

Azonban amikor e nemes események közelegnek, jön a vizsgaidőszakra is jellemző tenyérizzadás. Remeg a hangod, motyogsz, kapkodod a levegőt. A lámpaláz fizikai és érzelmi reakciókat is kivált belőled.

Lámpaláz előadás Székesfehérváron

Székesfehérváron a résztvevők megismerhették, hogy ténylegesen mi a lámpaláz, mit kell tenni ahhoz, hogy a magukban mélyre ásott nyomait kioldják magunkból.

A nyilvános megszólalás sokak számára egyet jelent a szorongással, a lámpalázzal – de nem kell, hogy így legyen. A Királykúti Társalgóban október 26-án beszédtechnika-tanárként, kommunikációs trénerként arról beszéltem, hogyan lehet a beszédtechnika eszközeit használva uralni az ilyen helyzeteket.

A lámpaláz tüneteit a beszédtechnika eszközeivel képesek lehetünk kontrollálni, sőt, akár a hasznunkra is fordítani. Erről is beszéltem az előadáson.

2023 - november Telekom

Egy igazán különleges élmény volt. Nemcsak azért, mert egy folyamat zárása volt, hanem azért, mert ilyenkor három tréner dolgozik együtt (DrPrezi Team).

Ez pedig három különböző szakértői területet jelent és rengeteg visszajelzést a résztvevőknek. Az egyik legfontosabb előnye annak, hogy több szakember dolgozik együtt, az, hogy több szempontból láthatjuk ugyanazt a témát.

A Telekomnál tartott képzésünk egyértelműen azt mutatta, hogy a különböző szakértői területek összefésülése növeli a tanulás hatékonyságát és élményét.

Fejlődnél?

Csoportos beszédtechnika tréning keretén belül személyesen segítek, hogy ráláss pontosan milyen erősségeid és nehézségeid vannak a kommunikációban.

2023. november – Dárdai interjú elemzés Ferkai Marcival

Sportolók szövegeinek elemzésével (első interjúnk Dárdai Pállal volt) jövőbeli célunk (is), hogy közelebb hozzuk a sportot és a beszédet egymáshoz.

Ez egyfajta kísérletezés.

Hiszek abban, hogy minden szó, amit kimondunk, nemcsak a gondolatainkat, hanem a lelkünket is tükrözi. A beszéd nem csak egy kommunikációs eszköz; ez egy művészet, amelyen keresztül kifejezhetjük magunkat és kapcsolatot alakíthatunk ki másokkal.

Dárdai Pál korszakalkotó beszédével szövetségi kapitányként anno egy emlékezetes sajtótájékoztatóval mutatkozott be. Mintha akkor és ott változott volna meg valami a magyar fociban!

Ha van a magyar labdarúgásban nagyhatású beszéd, akkor ez az.

 

2023. december – Jabil vezetői kommunikációs tréning

Tréner kollégáimmal látogatást tettünk a Jabil tiszaújvárosi telephelyén, ahol egy fantasztikus, három fős vezetői csapat zárónapját ünnepeltük, egy izgalmas fejlesztési folyamat végén. A fókusz a retorikán hatáskeltésen és beszédtechnikán volt. A DrPrezi Team ismét egységes erővel képviselte a kommunikáció erejét.


dr. Németh Zoltán és T. Bieniek Ildikó kollégáimmal egy hibrid képzést vezettünk, ahol minden alkalommal egymást váltva dolgoztunk a csapattal. Ma, a program zárónapján, mindannyian együtt voltunk, és karácsonyi beszédek megalkotására koncentráltunk, integrálva a retorika, testbeszéd, hangképzés és beszédtechnika fontosságát. Büszkén mondhatom, hogy lenyűgöző, humoros, emberi beszédek születtek.

Tréning záró csoportkép három trénerrel és három résztvevővel

Kényelmetlen szorongás, zavaró bátortalanság?

Ha a 2023-as évedet e két jelenség dominánsan uralta, itt az idő, hogy a 2024-es évet átfordítsd. Ehhez szükséges a megfelelő környezet, visszajelzések, pozitív sikerélmények.

A saját karakteredhez illő, „önazonos előadásmód” is. A beszédtechnika önbizalmat, belső erőt, tisztább belső hangot ad.

Ha a kudarcra fókuszálsz, akkor nem a célodon dolgozol: az elkerülésre fókuszálsz. Találd meg a sikereidhez hozzásegítő eszközöket. Hagyd el az előadói félelmeket, megszólalási bakikat, beszédtechnikai kihívásokat, a lámpalázat.

Méghozzá a kézzel fogható sikerért.

A retorika a legmélyebb belső világunkat is láthatóvá, értékessé teszi. A retorika – ezen belül a beszédtechnika is – a legeredményesebb módszer a kommunikációs kudarcok felszámolására és az önérvényesítésre – életkortól függetlenül.

Beszélj érthetően, meggyőzően, mások reakcióit, sőt érzéseit figyelembe véve fogalmazva és megszólalva. Számomra a beszédfejlesztés nem egy szigorú tantermi lecke, hanem egy inspiráló utazás.

Januártól új beszédtechnika csoport és tematikus estek indulnak. Érvényesülj könnyebben 2024-ben. Ezt kívánom neked. Dolgozzunk rajta együtt.

Ehhez pedig egy eszközt is adok a kezedbe. Azoknak, akik javítanának a kommunikációjukon és akár havi egy estén interaktívan is tanulnának másokkal együtt fejlődve a témában:

a BeszédErő e-mailjeimet ajánlom.

Miért? Többek között, mert ott fogom először kommunikálni a lehetőséget, ha nem maradnál le: kérd a leveleimet (hírlevél). Ezen kívül számos hasznos írással várlak még a beszéded csiszolása kapcsán.

Picture of Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!