Barack Obama Kommunikációja – Mit Tanulhatunk Tőle?

Egy erőteljes, meggyőző hangvételű előadás képessége az élet számos területén jelentheti a különbséget a siker és a kudarc között, kezdve a startup vállalkozás számára történő befektetés biztosításától kezdve a vevő meggyőzéséig, hogy vásároljon meg egy terméket, vagy a közönség meggyőzéséig, hogy támogasson egy ügyet. Ez alapvető eszköz a vállalkozók, az értékesítők, a marketingesek, az álláskeresők és bárki más számára, akinek másokra kell hatnia.

Emberek előtt megszólalni, állást foglalni, előadást tartani, meggyőzni vagy érvelni a legtöbbünk életében nincs a top 10-es „csapjunk bele” listán.

Gyomrunk hol az izgatottságtól, hol a frásztól liftezik oda-vissza, talán a feladat hallatán az arcod neked is elszürkül és máris 10 fokot csökken a hőmérséklet körülötted. 

Pedig a kommunikáció minősége – vagy annak hiánya – különbséget tehet siker és kudarc között. A tét tehát nem hangyányi.

Férfiak és nők életében egyaránt.

Ezt az alaptézist korábbi cikkemben a női kommunikátorok titkának szemszögéből már igyekeztem bemutatni.

Minden előadó szeretné megragadni a közönség figyelmét, érdeklődését.

A „hogyan és milyen eszközökkel” kérdése szokott azonban leginkább izzasztó perceket okozni a számunkra. Szeretnénk bizalmat szerezni, befolyásolni másokat egy téma vagy ügy kapcsán. Vagy éppenséggel meg akarjuk győzni őket, hogy gondolják meg véleményüket.

Ahhoz, hogy fényesre csiszolhassuk kommunikációs készségeinket, nem megvetendő taktika, ha a világ legjobb kommunikátorairól veszünk példát.

Ami egészen biztosan nem kifizetődő, az a „majd menet közben kitaláljuk” elve, amely gyakran mérhetetlen nagy káoszhoz vezet.

Híres férfi kommunikátorok és sikerük titka

Tudom, tudom.

Talán te is úgy érzed, hogy a díszesen, választékosan megírt és színpadiasan előadott beszédek napjai – mint amilyeneket Roosevelt, Margaret Thatcher vagy épp Kennedy által megismerhettünk-, rohamosan sorvadnak a figyelem virágoskertjében.

Egy olyan világban, ahol mindenki tiszaéletű figyelemmel rendelkezik és már bárki irányíthatja saját „virtuális megafonját” az interneten.

Ám a növekvő zaj ellenére ezek a beszédek még mindig pozitív példaként élnek előttünk, és számos mai sikeres nyilvános előadó is merít a technikájukból.

Ebben a cikkben szándékosan korunk előadó közül hoztam hármat, mint például Obamát, aki meglehetősen világos örökséget hagyott az elnöki retorikában.

Barack Obama

Obama kommunikációja a különböző platformokon több szakértői cikket is megihletett már.

Legfőbb erősségének azt tartják, hogy megérti a különböző közönséget, majd kitapasztalja, hogy milyen stílust kell felvennie a nyilvános beszédekben, hogy szimpátiát ébresszen az emberekben.

Előadásmódja eleve nem egy karót nyelt, konzervatív kommunikáció volt már elnöki éveiben sem, sokkal inkább impulzív, humoros és egészen karizmatikus.

Emberi.

Nem riad vissza az erős jelzőktől sem, írásos kommunikációjában a Tweetjei kifejezetten provokatívak.

Világos üzenetetek, a történetmesélés eszköze és három beszédtechnikai eszköz eredményezte azt, hogy Obama számos olyan beszédet mondott pályafutása alatt, amik világszerte megragadták a szíveket és az elméket.

Obama számos retorikai eszközt használ beszédeiben, de van három technika, amit elég következetesen használ. Ha megnézed a videóit, akkor számodra is körvonalazódnak majd ezek az eszközök, de lentebb természetesen össze is foglalom majd.

Iratkozz fel!

Értesülj a legfrissebb bejegyzésekről, tréningekről első kézből!

Mutatok néhány példát.

2004: Demokrata Nemzeti Konvent

Beszédében megosztotta velünk örökségét, édesapját, aki egy kis kenyai faluban született, és anyját, aki a világ másik felén született Kansasben.

„Tudva állok itt, és tudom, hogy az én történetem egy nagyobb amerikai történet része, hogy tartozom mindazoknak, akik előttem jártak, és hogy a Föld egyetlen más országában sem lehetséges az én történetem.”

 2008: választási győzelem

Obama először 2008-ban lépett fel igazán erőteljes, befolyásos szónokként, amikor felkérte az összes amerikait, hogy ossza meg és terjessze elkötelezettségét a változás iránt.

„Az előttünk álló út hosszú lesz. Az emelkedőnk meredek lesz. Lehet, hogy nem jutunk el idáig egy év, vagy akár egy ciklus alatt sem. De Amerika, soha nem reméltem jobban, mint ma este, hogy eljutunk odáig.”

 

 Selma

Egyik legjobb beszédére – amit valaha is elmondott – Selmában kerített sort, a Polgárjogi Mozgalom 50. évfordulóján. Az ottani helyszín és az évforduló dátuma mind belejátszott a szövegkörnyezetbe és magába a beszédbe:

„Mert ebben az országban mindenütt meg kell tenni az első lépéseket, meg kell újítani a talajt, és át kell kelni a hidakon. És téged, a szívedben fiatal és rettenthetetlen, történelmünk legváltozatosabb és legműveltebb nemzedékét várod a nemzet követésére.”

 

Mi volt Obama titka?

Akik Obamával dolgoztak akkoriban, azt mondták, hogy minden beszédet nagyrészt maga az elnök készített el személyesen – különösen a fontosakat.

Obamát jobb írónak tartották a saját beszédíróinál – állította Adam Frankel, aki Obama beszédírója volt 2007 és 2012 között.

John Kennedy elnök művészi stílusával ellentétben, amely szinte elterelte a figyelmet az üzenetben rejlő érzelmekről, Obama gesztusai lopakodóak voltak. Radar alatt repült és mozgatta meg a hallgatókat a beszéd tartalmával.

Saját eredeti stílusát vitte bele, mentes volt a konvencionális gondolkodástól, a lehető legtisztábban adta át a gondolatokat. Olyan lenyűgöző történeteket mesélt el, amelyre az emberek emlékeztek. Obama meglehetősen ékesszóló és lenyűgöző szónok.

Mindig is jobban tudott nyilvánosan (élőben) beszélni nagy tömeg előtt, mint amikor az Ovális Irodából intézte a népnek a szavait.

 

Milyen technikákat alkalmazott Obama a beszédeiben?

Obama is hatékonyan használta a hangját.

Hol lelassította, hol lehalkította a hangerejét, és gyakran tartott szünetet a hatásfokozás érdekében.

Olykor a hatáskeltés, az érzelem kifejezésére felgyorsította a beszédtempót és megemelte a hangerőt, hogy kihangsúlyozzon egy kulcsmondatot.

Ebben a videóban Carmine Gallo mutatja be, hogyan használ Barack Obama elnök három rá jellemző hatékony nyilvános beszédtechnikát olyan lebilincselően, hogy a legnagyobb hatással legyen a hallgatóságra.

 Obama három nagyszerű technikát használ, amely bármilyen beszédre alkalmazható.

Nem kell elnöknek lenned ahhoz, hogy te is emlékezetes beszédet mondj ezekkel a technikákkal.

  1. Transzcendencia: Obama képes volt olyan portrét festeni a szavaival, amelyek erőteljesen elevenedtek meg előttünk. A jól ismert „bullshitek” és üres, semmitmondó szavak helyett konkrétumokat használt. Szinte minden beszéde tartalmazott egy történetet és gyakran már a beszéde elején ezzel indított. Szenvedélye, érzelmei és humora az arcán és a testbeszédén is felfedezhető volt. Teljesen emberi volt a kommunikációja. 
  2. Ismétlés: Az „anafora” használatát – azaz egy szó vagy kifejezés megismétlése az egymást követő mondatok elején – művészien gyakorolta. Hangsúlyozással egyértelműen emlékezetessé tette és kiemelte a gondolatait.
  3. Gesztusok és hangjáték, beszéddallam összehatása: Obama az átlagosnál többet használt kézmozdulatokat és különböző gesztusokat szinte minden mondata „írásjelezésére”. Hatékonyan használta a hangját (szünetet tart, gyorsít). Gyakran változtatta a hangszínét, a hangerejét és annak sebességét. Megállt, hogy pontot tegyen egy gondolatmenet végén.  Kiváló beszédstílust alakított ki, technikája kifinomult és csiszolt volt. Mindig szemkontaktust használt, mintha egyszerre mindenkivel beszélgetne.

A nagyszerű előadók történeteket mesélnek, tanulságokat osztanak meg humorral és személyes meglátásokkal.

Akik szeretnék elérni, hogy beszédük hatása mérhető legyen libabőrben, jól érző örömködésben, emlékezetességben, azok tudatosan foglalkoznak a beszédtechnikával és a kommunikációjuk fejlesztésével.

Jó kommunikátorrá, kifejező előadóvá az válhat, aki feltérképezi kommunikációs erőforrásait, megkeresi fejlesztési területeit és belevág a gyakorlásba. 

Ruff-Kiss Ágnes
Ruff-Kiss Ágnes

Beszédtechnika tanár, beszédtréner

A következő felületeken is megtalálsz:

Hírlevél

Ha pedig nem szeretnél lemaradni cikkeimről, korlátozott létszámú, újonnan induló tréningjeim időpontjáról, iratkozz fel!

Feliratkozom!

Videós tananyag

Hatásos Kommunikáció Mesterkurzus

Minden karizmatikus kommunikátor valahol elkezdte.

Jelentkezem!
Íratkozz fel Hírlevelemre!